Peter blev træt af at veje 150 kilo: Så tog Lone ham lige kærligt og myndigt i hånden

- Det her er ikke en kur. Det er en livsstilsændring. Det skal du vide, inden vi går i gang. Citat Lone Mikkelsen, da en ganske desperat Peter Thuun henvendte sig til hende for at finde den rigtige vej ud af det overvægtshelvede, han havde levet i i en del år. 10 måneder og minus 25 kilo senere er Peter klar til at fortælle om sit livs største challenge. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

SUNDHED: Kort før jul i 2022 tikkede der en sms ind på Lone Mikkelsens telefon. Det var Peter Thuun, der efter flere års forgæves kampe mod sin overvægt rakte ud efter Lone, der er certificeret kostvejleder. De to kendte godt hinanden i forvejen fra håndboldhallen, og Peter havde læst nogle artikler i avisen om Lones virke som kostvejleder, og derfor kontaktede han hende.  

- Jeg var virkelig desperat. Jeg havde prøvet alt lige fra diverse kure, online coaches og alt muligt. Men det har været en masse op- og nedture, mest af det sidste, jeg blev ved med at ligge på 150 kilo, og det er virkelig hårdt fysisk for knæ, ankler og kroppen generelt at slæbe rundt på 150 kilo – og rent mentalt er det virkelig også en hård nyser, fortæller Peter.  

Quick fix? Ikke her, makker! 

- Da Peter kontaktede mig og fortalte mig om sine problematikker, forklarede jeg ham, at det her hos mig altså ikke handler om et quick fix. Han sagde, at han ville gå i gang efter jul, men jeg sagde til ham, at vi starter her og nu. Hvorfor vente, det er nu motivationen er der og meget kan gå galt hen over julen - så vi gik i gang den 20. december. Det var lige på og hårdt, men naturligvis på den kærlige måde, fortæller Lone med et skævt smil hen mod Peter. 

-Det blev faktisk en ganske fin jul, en af de bedre faktisk. Jeg spiste mig knap så voldsom en pukkel til som normalt. Men det der er det gode ved Lones koncept, er jo, at der ikke er nogen grænser for hvad, jeg må spise. Det er ikke den der med, at nu lever du af ruccola og kikærter resten af livet. Jeg må stadigvæk godt spise mine rundstykke hver morgen og få lidt kage til kaffen. Der var intet pres fra Lones side, hun lagde vægt på, at det var mig, der ville det her, siger Peter.  

Glem remoulade 8-tallerne på spegepølsen 

-Det handler jo om at finde det rigtige niveau for denne her livsstilsændring. Hvis man går all in og ser det hele sort/hvidt fra starten af, så dør man, Det er min klare erfaring. Jeg bad da også Peter om at skære ned på hans 15 kilometer lange gåture. Her fik jeg forhandlet mig frem til, at det er bedre, at han går 7 kilometer – og så gør det flere gange om ugen, i stedet for at gå 15 kilometer én gang om ugen, og så have ondt over det hele i flere dage bagefter. Alt med måde, pointerer Lone.  

Peter erkendte logikken og fornuften i Lones råd om motion, og han begyndte også at sende fotos af sin mad til hende.  

- Her var jeg hudløst ærlig, og det er jeg sgu’ egentlig stolt af. Lone skrev så nogle gange tilbage, at jeg godt kunne nøjes med én stribe remoulade på spegepølsen i stedet for det klassiske 8-tal. Og sådan er jeg step by step blevet mere og mere bevidst om, hvad jeg spiser – og ikke mindst hvor meget, jeg spiser. Ok 10 æbleskiver er lækkert, men 4 er vel i bund og grund nok, og på den måde har jeg hen ad vejen fået både bedre spise- og motionsvaner. Og bedst af det hele: Jeg har formået både at fastholde dem – og forbedre dem, lyder det fra en glad og for 25 kilo lettet Peter.  

Mor Lone – myndig og kærlig 

Han og Lone har hen over de 10 gode måneder udviklet et tæt samarbejde, hvor de sagtens kan tage nogle “dueller” på ord om koncepter og retninger. Peter, der er en inkarneret håndbold- og golfmand, erkender blankt, at han er et udpræget konkurrencemenneske, og at tingene godt må gå hurtigt en gang imellem. Han føler også, at han har kontrol over alt andet end lige sig selv. Og her er det så, at “Mor Lone” træder kærlig tog myndigt i karakter.  

- Man skal acceptere, at det kan gå op og ned, når man kaster sig ud i den slags livsstilsændringer her-. Der vil være bump på vejen, og ja, humøret kan køre op og ned, hvis Peter rammer en uge og en vejning, hvor han ikke har tabt sig. I starten af forløbet mødtes vi en gang pr. Uge, og så blev det til 1 gang hver 14. dage, hver 3. uge og en gang om måneden. Men når jeg mærker, at Peter trænger til noget coaching og noget opbakning, så vender vi tilbage til én gang om ugen og tager nogle gode snakke. Peter er jo stædig, det vil han nok også sige, at jeg er, men vi finder altid frem til det, der er bedst for ham, siger Lone, der med et stort smil på læben fortæller, at hun aldrig har haft en klient, hun har “forhandlet” så meget med.  

Lone Mikkelsen og Peter Thuun har nu samarbejdet i 10 måneder, og det har medført et vægttab på 25 kilo hos Peter – og lidt grå hår i hovedet hos Lone, smiley. Foto: Jim Hoff 

Fra passivt til aktivt medlem i fitnesscentret 

I kraft af sit job som håndboldtræner for 3. divisionsholdet i Give HK, er Peter meget afsted i idrætsmæssigt øjemed. Han færdes da også i fitnesscentret Kom og Træn, men her har Lone lavet om på hans status.  

- Før var jeg jo nok en slags passivt medlem, da jeg mest kiggede på, når gutterne trænede. Men nu er jeg selv aktiv. Ikke fordi jeg er hamrende vild med det, men det virker jo, konstaterer Peter, mens Lone tager stafetten op her:  

- Det er simpelt biologi det her. Når man opbygger mere muskelmasse, forbrænder man mere, og ved at gøre træningen og maden til en funktionel del af Peters dag, så hænger det bare godt sammen for ham. Vi lægger ugeplaner sammen for mad og motion, for der er bare ingen hurtige og tilfældige løsninger her. Peter er også blevet meget bedre til at regulere sin kost ud fra tanken om, at det ikke kun handler om, hvad man spiser, men hvor meget man spiser. Og så handler det her også om god søvn og ordentlige sengetider.  

Kom nu i seng, makker 

Peter havde tidligere nemlig en uvane med at gå i seng klokken 24.00 - 00.30, men nu rammer han dynerne ved 22.00-22-30-rtiden – og det betyder også, at han kan komme op om morgenen og gå sine motionsture på de her 7-8-9- kilometer, inden han møder på arbejde.  

- Det er fedt at få en god start på dagen med motion. Så føler man virkelig, at man har gjort noget aktivt og noget godt for sig selv allerede fra dagens start. Det giver god energi og godt humør, man får det bare bedre med sig selv – og så træffer man også meget bedre beslutninger hen over dagen- Alt er bare i plus resten af dagen, og dét er fedt, konstaterer Peter.  

Som enhver seriøs sportsmand har Peter naturligvis et Apple Smart Watch, og det har Lone klart nok også. Dermed er de to digitalt forbundet, og det betyder, at Lone kan følge med i Peters bevægelsesmønstre og aktivitetsniveau. 

- Det er jo ikke noget med, at jeg leger politimand over for Peter. Jeg kan bare følge hans rytmer og sende rosende sms’er, når han for eksempel har motioneret. Det er da meget hyggeligt, siger Lone.  

Alt for dyrt i nyt tøj 

Med hensyn til kosten så abonnerer Peter på en måltidskasse, som motiverer ham til at lave god og sund mad. 

- Det er faktisk blevet rigtig sjovt at lave mad. Der går sgu’ sport i det, og det er jo også motiverende, når jeg kan se, at vægten bliver lavere, og at jeg får det bedre. Det er egentlig det, det hele handler om: Det er ikke så vigtigt, hvor meget jeg vejer, det er vigtigt, at jeg har det godt – og her vil jeg gerne sende en stor buket roser til Lone.

- Hun har været megagod til jordnært og med kærlig håndtering at få mig til at holde snuden i sporet. Jeg får min gode motion, jeg spiser forskelligt, finder nogle nye dejlige retter og kan komme ud på mine uundværlige gå-ture hver dag sammen med hunden uden at have ondt over det hele bagefter. Det eneste minus ved det her er, at det har kostet boksen i nyt tøj - men ok, det lever jeg nok med, konstaterer Peter Thuun med et stort smil.  

For nu kan han nemlig passe Give HKs træningstøj - og det er ifølge hr. Thuun en sejr i sig selv. 

Du kan finde mere info om Lones kostvejledning HER – og Peter, ham kan du følge i håndboldhallen eller på golfbanen i Give.