Red Barnet inviterer til intenst og hjertegribende foredrag med Daniel Rye

Mange husker Daniel Ryes gribende fortælling om sit fangenskab hos Islamisk Stat. Nu fortæller Daniel fortsættelsen af sin historie med episoder fra sin barske tid i Syrien og med møderne med sin IS-fangevogter under retssagen i USA. Torsdag den 9.11 holder han foredrag i Ikærhallens kantine 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVE: Det er Red Barnet i Give, der står bag foredraget med Daniel Rye den 9. november. Det bliver afholdt i Ikærhallens kantine klokken 19.00. Foredraget taget sit udgangspunkt i Daniel Ryes nye bog “Nærmest fri – min vej ud af mørket”, som er en opfølger på den første bog, “Ser du månen, Daniel” om Daniels 11 måneder som gidsel hos ISIS. 

Den nye bog er Daniels helt egen fortælling, hvor det var Puk Damsgaard, der førte pennen i “Ser du månen, Daniel”.  

Turen til retssalen i USA åbnede døren til den nye bog 

Den måske nok afgørende katalysator, der fik Daniel hen til keyboardet for at skrive sin nye bog, indtræffer i sommeren indtraf i sommeren sidste år. Her stod Daniel Rye igen ansigt til ansigt med Alexanda Kotey - en af de fangevogtere og torturbødler, som gjorde hans tid som gidsel til et helvede.  

To medlemmer af den gruppe brutale terrorister, der blev kendt som The Beatles, sad for retten i USA. Anklaget for blandt andet kidnapning, tortur, mishandling og henrettelsen af flere gidsler. Og her var Daniel et af kronvidnerne. 

Naturligvis en tung rejse, her hvor der var gået cirka ni år, siden Daniel kom hjem fra sin skæbnesvangre rejse til Syrien. Men den overståede retssag markerede et slags punktum for Daniel Rye, som nu følte sig klar til at åbne yderligere op og ærligt fortælle om sin voldsomme og svære kamp for at bevare sig selv - både under sit fangenskab, lige efter sin frigivelse, men også i årene efter med afhøringer hos efterretningstjenester og besøg hos sine medfangers efterladte. 

Hudløst ærligt foredrag af fremragende formidler 

Og det er alt dette, der er essensen af dette meget roste foredrag, hvor Daniel Rye akkurat som i sine foredrag fremstår som en fremragende formidler og hudløst ærlig fortæller. Og så gør det jo ikke sagen mindre interessant set med lokale briller, at vi her får muligheden for at se en lokal mand gå på scenen med et foredrag, der i den grad griber en om hjertekulen, og som virkelig sætter livet i perspektiv. 

Daniel var i Give den 28. september, hvor han præsenterede og signerede sin nye bog, og nu vender han altså tilbage den 9. november med sit foredrag “Nærmest Fri”.  

Overskuddet fra Daniel Ryes foredrag går til Red Barnets Oplevelsesklub i Give, og billetterne der indbefatter kaffe og kage, kan købes ved indgangen.