Rørende afsked med pædagogisk ildsjæl: Børnenes Torben bliver nu til dyrenes Torben 

Fredag morgen den 26. april bliver en af de skoledage som såvel skolebørn som ledende pædagog Torben Spejlborg aldrig kommer til at glemme. Denne dag sagde han farvel efter 26 år son børnenes og de unges bedste ven på og omkring den lokale skole. Pr. 1. maj tiltræder han en stilling som koordinator for Teknik og Park i Givskud Zoo. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

VONGE: - Pyha, jeg har egentlig lyst til bare at løbe hjemmefra. Det her er godt nok en helt speciel følelse og en vildt mærkelig fornemmelse. Det er faktisk lidt hårdt at tænke på! 

Ovenstående udmelding leverer ledende pædagog på Øster Nykirke Skole, Torben Spejlborg, fredag morgen klokken 7.45. Og hvorfor nu denne udmelding? Jo, det var Torbens sidste dag på skolen. Efter 26 år stopper han, fordi han har fået et tilbud, han ikke kunne sige nej til.  

Hvis jeg skulle prøve noget nyt, så var det nu 

- Jeg har sideløbende med mit job her på skolen i 25 år arbejdet som dyrepasser i weekenderne i Givskud Zoo, og for et stykke tid siden kom Richard Østerballe (direktør i Givskud Zoo, red.)  og prikkede mig på skulderen og spurgte, om jeg var interesseret i at gå ind i en nyoprettet stilling her i parken i Team Teknik og Park som koordinator. Det lød virkelig interessant, men omvendt er jeg også rigtig glad for mit virke som ledende pædagog på skolen her i Vonge.  

- Men det her var og er en mulighed, jeg ikke kunne sige nej til. Jeg er 58 år, og hvis jeg skulle prøve noget nyt efter 26 år her på skolen, så var det nu – og at det kan blive netop i Givskud Zoo, hvor jeg er stedkendt og kender en masse mennesker, og at det lige lyder som en god udfordring for mig, gør det kun endnu lettere at springe ud i det nye job, fortæller Torben. 

Burde vi flage i dag? Nej vel? 

Så ankommer børnene til skolens faste morgensamling sammen med lærere og pædagoger. Mange kommer forbi Torben og giver ham en krammer og et hjertefølt “ha’ det godt, Torben, vi kommer til at savne dig”. 

Skoleleder Tina Grønborg Hansen sætter efterfølgende gang i morgensangen, som hun straks varedeklarerer som værende en meget speciel en af slagsen. 

-Burde vi have hejst flaget i dag? Skulle vi have haft en masse balloner? Nej, fordi det er jo ikke noget at fejre, at Torben nu stopper her på skolen, Men omvendt så skal vi give ham en fin afsked og sige rigtig pænt farvel til ham. Og det gør vi nu. Værsågod til nogle piger fra 6. klasse, der har en tale til Torben.  

Fire friske piger fra 6. klasse holdt en rigtig fin tale for Torben Spejlborg. Den sad lige i hjertekulen. Foto: Jim Hoff

- Du inspirerer os, vi ser op til dig! 

Og det var ord, der ramte den garvede skole-og foreningsmand lige i hjertekulen.  

-Du har stor betydning for os, du er der altid, og du møder os altid med et smil og med godt humør. Du er god til at gøre tingene spændende og underholdende, og du er med på den værste og hopper gerne i et dansekostume, når vi skal have det sjovt. Du inspirerer os, og du er en person, som vi ser op til. Vores skole er bare meget bedre med dig i den.  

-Og vi er rigtig stolte af, at du nu har fået job i Givskud Zoo, selv om du jo er oppe i årene. Men det bliver underligt her, når du er væk, vi vil savne dig – men heldigvis har vi en hel masse gode minder om dig. Vi holder meget af dig, Torben, lød de smukke ord fra den herlige kvartet.  

Så var det gavetid, da Torben fik overrakt to store billed/citatcollager om hans virke på skolen – billeder der ifølge hovedpersonen vil få ærespladsen både i hans hjerte og på hans nye store kontor i zoo i Givskud.  

 

Den afgående pædagogiske leder fik overrakt en flot mindegave, hvor der var en masse tegninger og udtalelser fra eleverne til Torben. En virkelig godt tænkt og flot 'mindeplade', der skal hænge på Torbens nye kontor i Givskud Zoo. Foto: Jim Hoff

-Du er en rigtig god ven! 

Herefter fik Alma og Johanne ordet, og igen hørte vi en flot tale, der også forhøjede vandstanden i den sympatiske skolemands øjenkroge.  

-Du er en god voksen, og vi er sikre på, at dyrene kommer til at kunne lide dig. Og det gør medarbejderne i zoo også. Du er sjov, du er god og stærk - og så er du en god vikar. Hvis der er nogen, der er sure eller kede af det, så klarer du det, så de bliver glade igen. Du er en rigtig god idrætslærer, du er god til sport, du er god til at sidde på kontoret, du er god til natur og teknik og rigtig od i morgen-sfo'en. Og så er du en rigtig god ven – tak fordi, du har været her i 26 år. Det er vi alle glade for, lød det smukt og rørende fra de to søde, og lidt generte, piger. 

Politimand, maler, tømrer og dyrepasser 

Så bød hyldesten af den afgående pædagogiske leder på en sang fra de voksne kolleger, hvor titlen på sangen var “Hvis ikke jeg var skolelærer”. Her kom det friske voksenkor med en række bud på Torbens mange kvaliteter, som både politimand, maler, tømrer og dyrepasser.  

Altså et menneske med mange kasketter på, og et fint indslag, der kaldte befriende på latteren på en dag, hvor det ellers var klumperne i halsen, der stod i kø og ikke motion af lattermusklerne. 

 

De voksen havde også en sang til Torben, der fremhævede alle hans kvaliteter - ud over det pædagogiske. Foto: Jim Hoff

 -Gad vide om jeg kan få indført morgensang i Løveparken? 

Så var det dagens hovedperson himself, der fik ordet, og helt symptomatisk for et menneske, der har rørt så mange børn og unges hjerter, var det også en Torben med et meget rørt hjerte, der fik mikrofonen. 

-Det er svært det her, I ved jo, jeg har et blødt hjerte med sådan noget her. Det er min sidste dag her, og jeg vil gerne sige jer alle tak for at I har givet mig muligheden for at arbejde her, Det har været fantastisk at lære så mange børn og unge og deres forældre at kende gennem årene. Til jer elever: En stor tak for at I har ladet mig lukke mig ind i jeres hjerter. Jeg er taknemmelig for alle de ting, vi har lavet sammen, og der er rigtig mange ting, jeg vil komme til ag svane efter i dag. For eksempel vores faste morgensang her. Gad vide, om jeg kan få det indført i Løveparken, lød det far Torben med et stort smil – og røde kinder.  

Eleverne forstår og respekterer Torbens jobskifte 

- Jeg har op til dagen her talt med mange elever, og her er det helt fantastisk, at I har udtrykt forståelse for min beslutning om at skifte job og respekterer det valg, jeg nu har taget. Det er virkelig stort og flot af jer. En af eleverne i 2. klasse spurgte mig, om jeg var ked af det. Og ja, det er sådan, at jeg er ked af det med den ene hånd, men jeg glæder mig også med den anden hånd - så som eleven så klogt sagde, så er jeg splittet omkring at sige farvel til jer og goddag til Givskud Zoo.  

-Men for mig er det det rigtige valg, selvom det har været svært. Heldigvis bor jeg jo her i byen, så vi ses jo allesammen igen ved købmanden, i hallen eller ude på mine gåture. Og så har jeg lover 6. klase, at jeg nok skal stille op på lærerholdet, når vi skal spille rundboldkamp lærer mod eleverne til sidste skoledag, så vi igen kan give jer klø.  

Torben Spejlborg holdt en rigtig fin afskedstale og den rørte skolemand måtte flere gange lige stoppe op og finde ordene frem igen. Foto: Jim Hoff

Husk at sende en videohilsen fra Løveparken 

-Tak for taler, tak for den flotte gave, det betyder rigtig meget for mig, og en stor tak til medarbejderne her på skolen. I har en rigtig god skole, så pas på den og pas rigtig godt på hinanden, lød udgangsbønnen fra den populære skolemand. 

-Lover du lige at sende en videohilsen en gang imellem fra Givskud Zoo, ville en kvik elev lige vide på falderebet. Og det mente Torben nok skulle kunne lade sig gøre.  

Den flotte og meget rørende seance blev lukket ned med endnu en sang, Birthe Kjærs kæmpehit, ‘Vi byen rød’. Her hedder det i den første linje: Du hænger lidt med ho'det, syn's du alt er gråt I gråt.  

Plads i hjertet til både børn og dyr 

Og mon ikke mange af denne fredags morgensangsdeltagere havde det sådan på bagkant af det vemodige farvel til en rigtig stærk pædagogisk ildsjæl, der møder børn og unge i netop børnehøjde, og som gennem mange år har investeret både tid, hjerteblod og personligt engagement i egnens børn og unge.  

1.maj bliver børnenes Torben så til dyrenes Torben. Men der er plads til både børnene og dyrene i Torbens store hjerte – og mon ikke de ses igen - både på skolen og i Løveparken! 

Efter det flotte farvel til Torben gav han et eksklusivt interview til Vores LokalAvis’ udsendte, og det kan du læse andetsteds her i avisen.