Sej kvinde: Kathe løber halvmaraton nummer 100 to dage før sin 63-års fødselsdag

Der er mange måder at fejre sin fødselsdag på, men det er nok de færreste, der markerer sin 63-års fødselsdag med lige at snuppe sin halvmaraton nr. 100 to dage før. Men det er det setup, Kathe Vargas kigger ind i, når hun den 24. juni snører løbeskoene ved et løb i Esbjerg, hvor hun runder den fantastiske milepæl.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

FORBILLEDER: Den 22. juni fylder Kathe Vargas 63 somre, og det er muligvis to dage for tidligt. Ikke fordi hun er bange for at blive 63, men fordi hun den 24. juni på alle måder løber ind i endnu en personlig milepæl. Endda en stor en af slagsen, for denne dag løber Kathe sit halvmaratonløb nummer 100 ved et løb i Esbjerg.

De 100 halvmaratonløb er blevet løbet over en periode på 13 år, men det var nok blevet til en del flere, hvis ikke coronaen havde bremset op for en del løbsarrangementer i et par år. Kathe fortæller, at det ikke gik så hurtigt med at komme ud på løb de første år.

Udpræget sololøber

- Da jeg startede ud i 2010, var der ikke nær så mange halvmaratonløb som i dag, hvor det er meget lettere at finde et løb. Cirka efter et halvt år løb jeg min første halvmaraton. Det var i Vejle Ådal i efterårsferien, og så fik jeg bare mere og mere smag for det, fortæller Kathe, der startede i 2011 med at løbe i Give Løbeklub, som jo ikke eksisterer mere.

Hun startede på at løbe mere målrettet tilbage i 2010, da et salg af gården trak en del ud, så for at holde sig i gang både fysisk og mentalt kastede Kathe sig over løb.

- Jeg er selvlært løber, men har da læst en masse om løbe og løbeteknikker osv. Jeg er udpræget sololøber, men kan da også godt løbe sammen med andre. Jeg træner i snit tre gange om ugen alt efter, hvor tæt jeg er på et halvmaratonløb. Løbeafstandene varierer en del lige fra tre til 10 kilometer alt efter, hvor træt og brugt jeg er efter en arbejdsdag, fortæller Kathe, der arbejder i pakkeriet hos produktionskøkkenet hos Sydtoften i Grindsted, hvor man laver mad til plejecentre og hjemmeboende ældre.

Har løbet cirka 3 halvmaraton pr. måned siden årsskiftet

Da kalenderen vippede over på 2023, havde Kathe løbet 85 halvmaratonløb, og siden da er det altså blevet til 14 løb, hvor nr. 15 så venter den 24. juni i Vognsbølparken i Esbjerg. Der tæt på tre løb pr. måned, og denne ihærdighed har Kathe helt bevidst lagt for dagen for at arbejde sig frem i skarp form til den store dag, når løb nummer 100 skal afvikles.

- Det helt store denne dag bliver at opnå de 100 løb, at komme med i klub 100. Det handler ikke om at slå personlige rekorder, for mig handler det denne dag om at gennemføre løbet, fortælle Kathe, der har en personlig rekord på distancen, der lyder på lidt lige under to timer.

- Hvis jeg klarer den på 2 ½ time den 24.6., så er jeg godt tilfreds. Og nu handler det jo også om at holde sig skadesfri. Der har jeg generelt været heldig med at undgå alt for mange skader, selv om jeg jo løber en hel del, og også ofte løber langt – samtidig med at man jo heller ikke bliver yngre, siger Kathe, der faktisk også har gennemført tre maratonløb.

Sundt og afstressende

Hun er blevet rigtig hooked på løberiet, for det er her hun stresser af og tømmer hovedet. Kathe karakteriserer sig selv som et rigtigt udemenneske, der ud over at løbe også cykler meget – og løbeturene afvikles da også i al slags vejr.

- At løbe er godt for immunforsvaret, det giver noget robusthed at være et aktivt og sundt menneske, samtidig med at det er vildt afstressende. Og så handler det også og vilje, ren viljestyrke at gennemføre de her løb. Ikke mindst når man løber selv, kan det godt være dræbende, men desto sejere er det jo så, når man krydser målstregen, konstaterer Kathe med et stort smil.

Slår fødselsdag og løbejubilæum sammen

Løb nr. 100 vil efterfølgende blive fejre med både løbevenner og Kathes børn og nærmeste, der møder op for at heppe på hende. Hun har tænkt sig at slå de to milepæle sammen, altså fødselsdagen og 100-løbs jubilæet, og det bliver fejret bagefter med kage og snolder til løverne, mens der nok vanker en grillfest med familien og vennerne bagefter – hvor Kathes berømte lækre kransekager naturligvis også kommer på bordet.

- Min søn Martin, der nok er min største fan, har samlet 20 venner, han tager med til at heppe på mig. Det er for ham en stor begivenhed, at hans mor runder 100 halvmaratonløb, og alle mine børn er jo stolte af deres mor – og det er bare så herligt, så vi glæder os alle sammen rigtig meget til den 24. juni, lyder det med begejstring i stemmen fra Kathe.

- Bare jeg kunne det halve af hvad Kathe kan

Begejstret er også Hanne Juhl fra Sportigan i Give. Hun har fulgt Kathes løbekarriere gennem mange år, og Kathe er blevet en fast kunde i huset -så fast, at hun da også af og til har kransekage med til Hanne og hendes personale.

- Kathe handler her meget, og vi får da nogle gode snakke. Hun kom ind i butikken for en del år siden, da hun havde vundet et par løbesko i en konkurrence på Facebook, og så er hun kommet her lige siden. Jeg er dybt imponeret over det, hun præsterer – bare jeg kunne det halve, ville jeg være så stolt.

- Hun er også rigtig god til at komme her ind i butikken og vise sine medaljer frem, og hun er når hun er til løb også en ganske unik ambassadør for vores butik. Fordi hun jo bruger tøj og løbesko herfra. Derfor har vores leverandør, Fusion, sponsoreret et sæt tøj til Kathe, som hun skal have på, når hun løber halvmaraton nr. 100 den 24. juni., siger Hanne Lund.

For Kathe bliver den flotte milepæl den 24. juni et slags Royal Run, som hun for øvrigt også deltager i, men desværre kunne kronprinsen ikke den dag, da dagen er optaget af andre kongelige gøremål.

- Men pyt, jeg har vist også glemt at invitere han, så det er ok, så jeg må jo klare det selv, konstaterer Kathe med et stort smil.