Sonja og Hans har samlet på legetøj i 56 år - nu skal det hele sælges

Den 15. januar solgte Sonja og Hans Nielsen deres gård på Øgelundvej 97 til mælkeproducent Søren Røndbjerg. Efter 56 år på gården skal de videre til Agerbølparken i Give, og den pågående flytning indebærer, at der nu skal sælges ud af 56 års opsamling af legetøj, dukker, porcelæn, juleting osv.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

ØGELUND: Sonja og Hans Nielsen skal virkelig træffe nogle store og til dels også ganske tunge beslutninger i disse dage. Efter 56 år på gården i Øgelund har ægteparret solgt gården på Øgelundvej 97 til naboen mælkeproducent Søren Røndbjerg og skal flytte i parcelhus i Agerbølparken i Give.  

Parrets helt store udfordring ligger deri, at de gennem 56 år har samlet enorme mængder sammen af pige- og drengelegetøj, dukker, julenisser, porcelæn, havemøbler og store mængder retroting – og vi taler altså mængder i en størrelsesorden, der sagtens kunne fylde Ikærhallen.  

Hele huset fyldt til bristepunktet med legetøj og nips 

For inkarnerede samlere, det er såvel Sonja som Hans. Der hvor de bor nu, på gården i Øgelund, har de haft masser af plads at fordele de mange ting, de gennem tiden har samlet sammen. Stuehuset er fyldt til bristepunktet, 1. salen er et sandt skattekammer med ældre legetøj og dukker, og stalden der ligger ved gården er også fyldt til randen med både legetøj, havemøbler, porcelæn, og alskens sjove og spændende samlerobjekter. 

Læg dertil et voluminøst arsenal af scrapbøger helt tilbage fra starten af 60’erne med udklip om livet på Give-egnen og med udklip, der handler om både Sonja og Hans. Her er der et stort værk med en række artikler om anlægsfesten i Give, der en scrapbøger, der indeholder udklip om teatergruppen Tordenskjold, som Sonja var en del af i mange år, og naturligvis også en række scrapbøger, hvor man kan læse om Hans’ liv som dedikeret og velanset hønseavler.  

 

 Dukker og bamser i massevis hygger sig sammen på 1. salen på Sonja og Hans' gård i Øgelund. Men nu er de alle sat til salg. Foto: Jim Hoff

Gives historie fortalt gennem masser af scrapbøger 

En sand guldgrube af historier fra og om Give-egnen. Ja, Sonja har sågar gemt sin fars soldaterbøger helt tilbage fra 1935, og parret har også en masse gamle ugeaviser og udgaver af Vejle Amts Folkeblad liggende i gemmerne – fra dengang hvor, det foregik i sort-hvid på enorme stykker papir af god kvalitet.  

Blandt andet har de en særudgave af VAF, hvor der midt i 60’erne var et tillæg med fokus på Give – og hvor man kan nikke genkendende til mange af de samme problematikker og udfordringer byen også har i dag her 60 år senere. Virkelig sjov/interessant læsning.  

Uvurderlig hjælp fra sønnen Martin 

Tilbage til den enorme samling af legetøj osv. Sonja og Hans holder nu et kæmpestort flytte-retro-kræmmersalg, hvor man kan komme og se alle herlighederne igennem og købe lige hvad man lyster. 

-At få styr på alt det, vi har samlet sammen gennem 56 år, er en kæmpeopgave. Heldigvis har vi uvurderlig og uundværlig hjælp af vores søn Martin, der nu har gået her ude i en hel måned og sorteret, sat i system og smidt ud – vi havde aldrig klaret det her uden hans hjælp, lyder det anerkendende fra Sonja hen mod Martin, der er i gang med at servicere en kunde, der har fyldt en kunde med fint legetøj fra dengang farfar var ung. 

 

Sonja og Hans har haft uvurderlig hjælp af sønnen Martin, der har hjulpet med at rydde op sortere og organisere det store kræmmermarked. Foto: Jim Hoff

Har hver deres samler-niche 

Sonja og Hans har hver deres niche mht. Hvad der er blevet bragt til huse hjemme på gården på Øgelundvej.  

-Jeg har samlet på pigelegetøj, dukker osv., mens Hans har samlet på drengelegetøj såsom biler, traktorer, borge osv. Men én ting har vi været fælles om at samle på, nemlig juleting. Det er både julenisser og juledekorationer og julenips generelt, vi har samlet på - og som du nok kan se, så er det blevet til en hel del hen over årene, siger Sonja, mens hun peger ud over den enorme hær af julenisser, der pryder et stort bord i stuen.  

Her skyder Hans lige ind, at han gennem tiden har lavet rigtig mange juledekorationer. 

-Juledekorationer har været min ting. Det har jeg virkelig nydt og slappet af med. Da Martin bestyrede den nu nedlagte DK-kiosk ved Boesenbæk, lavede jeg 100 juledekorationer om året, som Martin solgte i butikken. Jeg havde da også gang i nytårs- og påskedekorationer. Det var rigtig sjovt, fortæller Hans. 

Det gør da lidt ondt at skille sig af med 56 års samlerobjekter 

At rydde op og sortere i de gamle ting og sager er ok for Sonja og Hans, Der hvor det bliver svært, er når der skal smides ting ud. Ting man har haft stående i samlingerne i mange år - og ting, der måske også har en historik.  

-Nu er det sådan, at de ting, både legetøj og andre ting, som vi er specielt glade for, dem har vi pakket ned og tager det med til vores nye hjem i Give. Men der er da ting og effekter, det gør lidt ondt at skulle smide væk. Mest dukkerne og Christel-dukkerne. Men efterhånden som dagene går, så bliver det lidt lettere at smide ting ud. Og er jeg i tvivl, så skal Hans og Martin nok overbevise mig om, at det bare skal væk. Jeg troede faktisk, at det ville have været sværere end det rent faktisk er, siger Sonja. 

På vej ind i to store salgsweekender 

Parret får nøglerne til deres nye hus i Give 1. marts, så der er da lidt tid at løbe på i forhold til at få ryddet og ikke mindst solgt ud af tingene.  

Salget er så småt i gang, de første kunder har kigget forbi, og i de to kommende weekender, især om lørdagen, vil der fuld gang i kræmmermarkedet på Øgelundvej 97.  

-Nu er det ikke sådan, at det kun er de dage, folk kan komme ud og kigge og købe. Man kan godt kigge herud andre dage, der vil altid være folk hjemme til at betjene kunderne. I sidste weekend solgte vi således rigtig godt, og vi har jo et lager, der bare bliver ved med at give, lyder det fra Martin med et skævt smil.  

 

 Det har altid været især dukkerne, der har været Sonjas helt store lidenskab i forhold til at samle på legetøj. Foto: Jim Hoff

Og så solgte Hans da lige to motorcykler 

Sonja, Hans og Martin forventer stort tun på i de to “store åbningsweekender”, og når vi så nærmer os tiden for, at gården skal forlades og rømmes, så er det håbet, at der ikke er ret meget gods tilbage. Hvad vi så gør med eventuel overskydende materiale, tager vi til den tid. Det kan være museet er interesseret, måske kan der sendes noget til Ukraine. Det finder vi ud af sammen, under streger Martin.  

Og så skal hans altså lige have lov til at shine lidt her, for han har igen vist sig som en dreven handelsmand.  

-Jeg har lige solgt to motorcykler til nogle folk fra Tjekkiet. En Norton Dominator fra 1954 og en Matchless motorcykel fra 1958. Så er de da væk, lyder det fra Hans med et stort smil. 

En fantastisk tur down memory lane 

Samtidig med at der bliver ryddet grundigt op i sagerne fra 56 års samling af diverse effekter, så er oprydningen også en hyggelig tur down memory lane for både Sonja, Hans og Martin.  

-At kigge de gamle scrapbøger igennem, at få det gamle legetøj mellem fingrene igen, det vækker mange gode minder og får mange sjove og fine historier frem. Det er både sjovt og vemodigt på en og samme gang lyder det samstemmende fra trioen. Og så banker det på døren. En ny kunde er klar til at gå på udkig efter gemte skatte i Give-egnens sandsynligvis mest interessante loppemarked med legetøj, porcelæn, masser af Madam Blå effekter, dukker emalje og zink – og så videre.  

Og nu skal vi så til at gå i pænt tøj 

Hans når dog lige at lufte en lille betænkelighed i forhold til at parret nu skifter adresse fra gården ude på landet i Øgelund til villakvarteret Agerbølparken i Give.  

-Nu bliver vi jo byboere, og så skal vi vel til at gå i pænt tøj med slips og sådan noget, når vi går udenfor huset. Herude på gården kunne vi jo gå rundt som det passede os. Men det går jo nok. Mon ikke vi har lidt pænt kluns på lager, lyder det fra den friske herre.  

Og den melding griner hele banden så lidt af, inden den nyankomne kunde får den store tur rundt i alle herlighederne. Et slaraffenland elskere af retroting og gammelt, sjovt og historisk legetøj. 

 Du kan se flere fotos fra den imponerende samling fra 56 år på gården i Øgelund HER