Stor tilslutning til høstfesten i Vonge – også fra en række tilflyttere

I mere end 40 år har Høstfesten været et samlingspunkt for lokalområdet - og i år skulle vi vente helt til Høstfest-ugen, inden høstvejret kom. Så selvom landmændene ikke har haft den bedste høst, så var der alligevel mange ting at fejre i Vonge og omegn. Og der blev fejret igennem. 

Af Jim Hoff & Mikael Gadeberg fra høstfestudvalget 

VONGE: Den traditionelle og hyggelige høstfestuge i Vonge bliver arrangeret af Høstfestudvalget i samarbejde mellem Vonge og omegns borgerforening, Øster Nykirke Idrætsforening og Vonge-Kollemorten Hallen.  

Allerede her fornemmer man, at det her handler om samarbejde og fællesskab. Og gode kontakter til vejrguderne – og det havde høstfestudvalget i år. Det fortæller Mikael Gadeberg fra høstfestudvalget.  

- I 2023-udgaven blev festlighederne skudt i gang søndag den 3. september, hvor ØNIF (Øster Nykirke Idrætsforening, red.) havde lavet en aktivitetsdag og inviterede byens borgere, unge som ældre, på et lille orienteringsløb i Vonge by, hvor der via en interaktiv app var gemt små opgaver rundt i byen. Cirka 50 børn og voksne mødte op og blev ledt rundt i byen i ægte "Pokemon-go"-stil. Det var en rigtig dejlig tur rundt i byen, hvor man kunne nyde vejret, selskabet og blive udfordret på lokal paratviden, fortæller Mikael.  

Bold og banko fyldte lægterne 

Torsdag aften var byen så fuld af numre helt fra 1 til 99, da portene blev slået op til det traditionsrige og populære reklamebankospil, hvor gode og dejlige sponsorer endnu engang havde vist sig fra den gavmilde side og skabt et præmiebord, som trak folk til fra nær og fjern.  

- I år var vi endnu engang rekordmange. Cirka 330 personer dystede om de fine præmier. Herlig med så fin opbakning, konstaterer Mikael.  

Fredag åbnede festpladsen, og her var man var velsignet af flot solskinsvejr, så både hoppeborge og ølbod var godt fyldt op. Det var "lægterne" også da ØNIFs fodboldhold spillede lokalbrag mod FC GOG Fodbold, de grønne mod de andre grønne – og spillede 2-2 i en underholdende dyst.  

Ild i dansegulvet - mange nytilflyttere bød ind til festen 

Efter fredags aftens strabadser både på grønsværen og på festpladsen var der dømt lørdag morgen dømt morgenmad i hallen efterfulgt af optoget ned gennem byen.  

- Der var rigtig fine og kreative indslag, og selvom optoget tidligere har været mere omfangsrigt, så trak det alle folk af huse, så det var en fyldt Bygade, som fulgte optoget om på Festpladsen, hvor nye forsyninger i fadølshanerne kunne holde borgerne hydreret i solskinnet, fortæller Mikael.  

Her kan reporteren bevidne optoges omfang, hvor der var plads til både festlige og politiske indslag. Således var der et kærligt og velplaceret gok i nødden til PostNord, der har mere end svært ved at kaste sin uforbeholdne kærlighed ud over Vonge og omegn. Også under optoget brillerede vejrguderne med deres gunst og lod solen banke ned fra en skyfri himmel over Vonge-egnen.  

Lørdagsfesten bød ifølge Mikael, ud over den gode mad og de kolde øl, også på en glædelig nyhed.  

- Ikke blot var der flere tilmeldte, end der har været i flere år, men samtidigt var der også mange nytilflyttere, og folk som ikke tidligere har været med til Høstfest. Tæt på 200 mand sad klar, da den lokale sognepræst, Diana Rasmussen, holdt høstfesttalen og talte om fælleskabsånd og sammenhold. Yderligere 70 sluttede sig til festen senere og var med til at fylde dansegulvet og hæve temperaturen, lyder det fra Mikael med glimt i øjet. 

Det er fællesskabets fest 

Apropos Diana Rasmussens tale, så er det netop fællesskabsånden, som binder lokalsamfundet sammen. Og siden vinkel har Mikael helt klart også på tingene.  

- Høstfesten bliver båret på frivillige kræfter - og der er mange af dem. Heldigvis viser den store tilslutning - både på hjælperlisten og til festen, at fællesskabet lever i bedste velgående her i Vonge. Der er masser af sammenhold at bygge videre på, så der skal nok blive Høstfest igen til næste år. Sikkert endnu engang den allerbedste nogensinde, lyder det med optimisme i stemmen fra Mikael Gadeberg.  

Han kan endvidere fortælle, at regnskabet endnu ikke er gjort op endnu, men han forventer, at det gode vejr har været medvirkende til, at det kommer til at se fornuftigt ud.  Læs:

Høj sol, run på fadølsanlægget

At høstfesten er en lokalbåret fest, gør sig også gældende i forhold til indkøb, idet Mikael kan fortælle, at det er magtpåliggende for høstfestudvalget, at man lægger sine indkøb lokalt hos Vores Købmand i Vonge.

Og på den måde bliver årets festlige højdepunkt også et håndtag, man kan dreje på i forhold til at støtte den lokale købmandsbutik - som jo har brug for alle de venner, den kan skrabe sammen.  

Du kan se fotos fra optoget HER