Thyregod holder byfest: Fra modelbaner over fiskekonkurrencer via aktivitetsdag til padeltennis

Thyregod- Vester Borgerforening har programmet for dette års store byfest, også kaldet Thyregod Dagene, i byen klar, og det bliver en rigtig god traditionel byfest med en lang række velkendte aktiviteter over fem dage. Og så bliver der fællessang i kirken med en tidligere toppolitiker i spidsen.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

Borgerne i Thyregod og omegn kan så småt godt begynde at finde både festtøjet og det gode humør frem. De traditionelle festdage, Thyregod Dagene, står nemlig for døren. I år bliver byfesten afviklet i tidsrummet onsdag den 16. august til og med søndag den 20. august.

Allerede i 2022 vendte Thyregod Dagene tilbage til det oprindelige ”gerningssted” i Borgergade efter i et par år at have haft tyngdepunktet ved Thyregod Stadion. Her gik man tilbage til den klassiske byfest, både med hensyn til placering og indhold/aktiviteter.

Således bliver det også her i 2023, hvor det igen er Borgergade, der til den store festdag lørdag danner rammerne omkring de mange aktiviteter.

Lørdag er som sagt den helt store festdag, men i dagene op til der traditionelt også en lang række forskellige aktiviteter og events på forskellige adresser og med et bredt og alsidigt indhold. Der er med andre ord noget for enhver smag og alder.

Fra modelbaner til kirkesang med politiske undertoner

Det bliver Thyregod Modeljernbaneklub, der både bogstaveligt og billedligt talt sætter fut i festugen den 16. august. Fra klokken 13.00 til 17.00 holder klubben åbent hus i den gamle tømmerhandel i Nygade. Her kan man kigge ind og danne sig et godt indtryk af, hvad det er modelfolket går og hygger sig med.

Hygge sig kan man også samme aften klokken 19.00 i Thyregod Kirke, hvor den tidligere toppolitiker, Kristian Thulesen Dahl står i spidsen for en god gang fællessang. Og hvem ved, måske den inkarnerede Liverpool-fan også leverer sin helt egen udgave af ’You’ll never Walk Alone’.

Den lokale præst, Morten Seindal Krabbe, har givet Thulesen Dahl en bundet opgave (dem kender han jo nok fra sit virke som politiker). Her skal han vælge 7 sange og begrunde sine valg ud fra 7 forskellige udsagn som f.eks.: Med denne sang vil jeg gerne starte en god aften med mine venner. Denne sang burde jeg have lært mine børn. Det her er en god sang fra højskolesangbogen. Denne sang ville min kone vælge, hvis hun skulle beskrive min stærke side. Spændende og interessant tiltag, og herligt at Kristian Thulesen Dahl også er med til at levere til lokalsamfundet.

 

Thyregod Modeljernbaneklub holder klubben åbent hus i den gamle tømmerhandel i Nygade. Her kan man kigge ind og danne sig et godt indtryk af, hvad det er modelfolket går og hygger sig med. Privatfoto

Ta’ med ud og fisk’

Apropos evergreens og skønsang leverede Gitte Hænning i 1962, 7 år før Kristian Thulesen Dahl blev født, dansktophittet ’Ta’ med ud og fisk’. Og netop dette er temaet for aktiviteterne torsdag den 18. august.

Her afholdes der den traditionsrige og populære fiskekonkurrence ved de naturskønne omgivelser ved Vester Mølle Put & Take. Der vil være præmier og stor hyldest til de folk, der fanger første fisk, flest fisk og de 3 største fisk.  Der kan købes øl, vand og pølser på stedet, og hvis man ikke er til fiskeri, så kan man bare komme ud og nyde det dejlige område. Der er nemlig gode muligheder for gå-, løbe- og cykelture i det smukke landskab.  

 Igen holder man fast i traditionerne, når Plejecenter Sandbjerg fredag den 18. august inviterer til åbent hus fra 14.30 til 17.00. Her vil de gode folk på Sandbjerg diske op med en række aktiviteter og tiltag som tombola, konkurrencer, boder, ansigtsmaling og livemusik med fællessang. Man kan naturligvis også købe pølser, is, kaffe og kage.

Den 17. august afholdes den traditionsrige og populære fiskekonkurrence ved de naturskønne omgivelser ved Vester Mølle Put & Take.Privatfoto

Hvem er byens største løgnhals?

Og så skal vi igen have kåret byens største løgnhals. Det foregår naturligvis på Thyregod kro, hvor der om aftenen fra 19.00 til 24.00 vil blive afholdt officielle Vejle-Vest-Verdensmesterskab i rafleturneringen ”Løgn”.  Her er det, modsat hjemme hos fruen i huset, fuldt legalt at lyve stærkere end en hest kan rende, og den største løgnhals hyldes og kåres naturligvis efter de allerfineste sportstraditioner.

Det er ikke sikkert at alle deltagerne i rafleturneringen er helt klar, når den store festdag kickstartes lørdag formiddag klokken 8.00 med morgensang i Kirkehuset. Efterfølgende bydes der klokken 8.30 på kaffe og rundstykker på pladsen foran Thyregod Kro, der som mange ved, jo har fået en flot renæssance i bybilledet i byen.  

 

Lørdag formiddag den 19. august inviteres der på kaffe og rundstykker på pladsen foran Thyregod kro. Privatfoto

Lokale foreninger på plads med aktiviteter

Klokken 9.00 bliver porten så slået op i Borgergade til den helt store byfestdag, hvor der vil være boder/kræmmermarked, hoppeborge og en helt masser andre sjove ting for børnene, heriblandt den klassiske guldgravning i sandcontainerne. Den lokale sportsforening, Frem Thyregod, er også på plads med en herlig aktivitet med den såkaldt ”Fald-I-Vandet-Maskine”, hvor man kan give en stakkels frivillig en ordentlig vandplasker, hvis man rammer plet med en bold.

Klokken 11.00 er det Thyregod Gymnastik Forening, der folder sig ud med en fin opvisning – alt sammen mens det syder af liv og glade dage i byen. Borgerforeningen vil, naturligvis, under hele forløbet sælge ud af livets basale nødvendigheder som øl, vand og grillpølser. Uden mad og drikke, duer byfesten jo ikke, smiley.

 

Svømmeklubben fejrer 50-års jubilæum

Nu har vi jo været i vandet et par gange her til byfesten, og klokken 14.00-15.00 skal vi arbejde med vand igen. Det er nemlig 50 år siden at byens fremragende svømmeklub banen, og dermed kan klubben fejre 50-års jubilæum her i 2023.

Første del er en lukket reception for et inviteret publikum, men fra klokken 15.00 -16.30 er der så åben jubilæumsreception med en række taler ved Niels Clemmensen, Dan Arnløv, Pia M. Johansen, Christian Friedrich og Svend Andersen.

Jubilæet markeres også ved, at der fra 16.30 til 18.30 holdes åbent hus i svømmeland og badeland med gratis adgang for alle.

Og det giver jo en fin mulighed til at få sig sit årlige bad, inden den store sommerfest løber af stablen lørdag aften klokken 19.00 til 01.00 med spisning og dans i krosalen.

 Så er der krobal i den borgerlige

Thyregod Kursuscenter leverer maden, og borgerne skal bare møde op med frisk halm i træskoen og godt humør – så bliver det igen et brag af en aftenfest i Grundtvigstaden.

Som vi tidligere har beskrevet det her i Vores LokalAvis, så har en gruppe friske og målrettede herrer skaffet midler til, at der kan etableres en padeltennisbane i Thyregod.

Arbejdet med etableringen af banen er i fuld sving, og det går så godt, at gruppen har inviteret til officiel indvielse søndag den 20. august klokken 11.00. En perfekt afslutning på en flot uge i fællesskabets tegn, at man indvier et padeltennisanlæg, der er kommet til netop ved hjælp af lokalt sammenhold og stærk lokal opbakning.

Og det er netop dét, den fem dage lange byfest handler om!