Vægtere og rensdyr på spil i midtbyen, når Gives butikker inviterer til Open By Christmas

Når Give Handel & Erhverv torsdag den 21. december inviterer til Open By Night, er det med julen som det helt store fokuspunkt. Her vil både rensdyr og vægtere indtage midtbyen, alt imens folket kan få foretaget den sidste julehandel. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk   

JUL I GIVE: Vi kender det nok godt de fleste af os, det der med lige at skal have scoret de sidste julegaver i land lige et par timer før, den sprøde andesteg lander på det veldækkede julebord den 24. december.  

Her står de julefriske butikker i Give Handel & Erhverv (GHE) naturligvis klar til at redde julekastanjerne ud af ilden for byens og omegnens godtfolk med en udvidet handelsdag torsdag den 21. december, når GHE inviterer til ‘Christmas by Night’ i downtown Give.  

Her holder butikkerne åben helt frem til klokken 20.00, så selv de gode folk, der måtte få lidt senere fri, også har en chance for at få de sidste julegaver i hus. Men det kommer ikke kun til at handle om sidste-øjebliks-indkøb denne aften. Der vil også blive drysset en masse julestemning ud over både by, folk og fæ denne aften. 

Rensdyr og gammeldags Natteravne 

Det fortæller Hanne Lund, formand for Give Handel & Erhverv. 

-Denne aften får vi simpelthen besøg af en flok søde jule-rensdyr. De kommer, har jeg fået oplyst af selveste julemanden, som jeg jo kender ret godt, direkte fra nissernes egen stald. Dyrene er milde og tålmodige og stiller gerne op til klap og kærtegn - måske endda også selfies. Rensdyrene har taget en rigtig sød nisse med på tur til Give, og han holder opsyn med de søde rensdyr. Rensdyrene er lidt af en sensation, og det er yderst sjældent, at man kan opleve dem på så tæt hold, fortæller Hanne. 

En anden god dansk skik, som jo nok så småt er forsvundet fra byens købstæder, er vægterne. Til de ruccolasalt-angste herrer, der frygter, at det er en forkortet udgave af “vægtvogterne”, må vi hellere lige forklare, hvad en vægter er. 

En vægter er en vagtmand, der i de go’e gamle dage opretholdt ro og orden om natten i en by. Vægtere var som regel bevæbnet med en morgenstjerne, og de gode sortklædte herrer skulle også, ved at synge vægtervers, angive tiden på hvert timeslag.  

Den 21. december kan du møde og klappe julemandens rensdyr i Give midtby. Privatfotos

Kigger også ind på værtshusene 

Den 21. december er det vægterne fra Vejles Vægtere, der kigger forbi i kommunens reelle hovedstad. Avisen har talt med Børge Juul, der er med i Vejles Vægtere.  

-Vejles Vægtere er en del af Danmarks Vægterlaug. Vi er 7 mand i foreningen, og vi går selvfølgelig rundt i de rigtige uniformer og synger de sange og vers, som vægterne sang i gamle dage. Vi starter cirka klokken 18.00 og er at finde i Give til omkring klokken 19.30-20.00. Ud over at gå på gaderne, vil vi også, hvis det er muligt, besøge byens værtshuse, forklarer Børge Juul, der forventer, at de stiller med 3 mand denne aften.  

Vejles Vægtere kommer tit ud og er på besøg rundt omkring i landets byer. Oprindeligt var det kun købstæder, der havde vægtere, men nu kan alle byer få dem til at komme ud og blive en farverig del af en byfest eller lignende.  

Selfies? Ja da, I kan bare komme an  

-Vi er ganske tit ude at gå ture i danske byer. Vi mødes til et årligt træf, og vi er også tit i Tyskland, da vi er med i den europæiske vægterorganisation. Og vi er meget åbne i forhold til publikum. Kom bare hen og snak med os, tag gerne en selfie, det er vi helt med på. Faktisk er vi nok nogle af landets mest fotograferede flotte fyre, lyder det fra Børge med et rigtig charmerende vægtersmil.  

Han fortæller også, at skulle man sidde med en lille vægterdrøm i man, så skal man være interesseret i historien om vægterne, have en ret god sangstemme og en vis pondus.  

-Og så vil jeg gerne understrege, at vi er vægtere, ikke vægtvogtere, konstaterer den gemytlige herre med en vaskeægte vægterlatter.  

Vægterne fra Vejle kommer til Give den 21. december. Fotos: Vejle Vægterne

FDF’erne meget synlige i december 

Efter dette herlige møde med Børge Juul er det igen Hanne Lund, der får mikrofonen. 

-Vi vil også denne aften få besøg af de lokale FDF’ere. Der vanen tro er klar til at hygge om os med deres hyggelig bål, hvor den sikkert står på snobrød, popcorn osv. Generelt vil vi komme til at se meget til de gode FDF’ere i december måned, da de udover den 21.12 er på Torvet både den 1.12, den 8.12 og den 15. 12 samt til Isskulpturfestivalen den 16. december, fortæller Hanne.