WAUGH! Eleverne på Vesterlund Efterskole leverede et OPRØR i verdensklasse!

Så sidder man der ude in the middle of nowhere en torsdag aften – og BUM. Så får man lige smidt et brag af et musikalsk show med en flok topdygtige og kompetente unge mennesker lige i hovedet. OPRØR hed showet, som udover at være en flot visuel og musikalsk oplevelse også leverede mange elementer til fordybelse og eftertænksomhed.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

DET GODE SKOLELIV: Lad os bare slå det fast lige her og nu: Det musikshow, som de topmotiverede og dygtige elever med fin guidning af deres dygtige bagmænd, lærerne, leverede torsdag aften på Vesterlund Efterskole, var et brag af en stor musikalsk og visuel oplevelse.  

Leveret af dygtige, medlevende og glade elever, der spredte deres enorme glæde ved at stå på, ved siden af og foran scenen ud til et medlevende publikum. Et publikum, der virkelig fik set, hvor meget dagens ungdom har at byde på, hvis de bliver sat i de rigtige rammer og får lov til at shine og sprudle under kompetent faglig og menneskelig guidning.  

Vink med vognstangen til forældregenerationen 

Musikshowet havde fået temaet “Oprør”, og her blev tilhørerne gennem 10 flotte musiknumre med dertil hørende kor og dansere samt flotte indklippede visuelle effekter på den store bagskærm gjort opmærksom på, at dagens ungdom lever i en presset tid.  

Det handler om tårnhøje forældreforventninger omkring det perfekte skoleliv, det handler om en SoMe-ramt generation, hvor man som “normalt udseende” ungt menneske næsten ikke kan undgå at gå i knæ hver dag grundet lavt selvværd. De unge kigger ind i en lang række nedarvede problemer med klimaet – og hvor den generelle opfattelse er, at forældregenerationen, og sikkert også deres forældre, ikke har gjort nok ved problemerne. 

Showet var spækket med flotte dansescener og akrobatik tilsat flotte lyseffekter. Foto: Jim Hoff

Stor indlevelse og musikalitet 

Det er denne suppedas, de unge føler, de sidder i dag, og det var det, eleverne på Vesterlund så kompetent og flot gjorde oprør mod. Det blev gjort via de førnævnte 10 sange, hvor eleverne selv spillede og sang – og stor ros herfra til alle sangerne og musikerne: I gjorde det fremragende og med stor indlevelse og musikalitet.  
Dette tilsat flotte og farverige visuelle indslag med dans og akrobatik (man er vel en idrætsefterskole, smiley) gjorde det til en fuldkommen perfekt oplevelse at være til musikhow denne torsdag aften i Vesterlund.  

Og der var både mening og dybde i teksterne i de små indslag mellem musiknumrene, der på fornem vis bandt det hele sammen. Det skinnede tydeligt igennem, at denne her generation er indstillet på, at der bliver gjort noget ved samtidens mange udfordringer - både på det globale og det helt indre menneskelige plan.  

Fra vrede og frustration til håb

Eleverne havde i den klassiske musikuge op til den store premiere torsdag arbejdet benhårdt med tingene, og det hele kørte bare på skinner. Alt klappede, lige fra lys, lyd, musik, sang, dans osv. - og hvor var det også livsbekræftende at se, hvordan eleverne nød hinandens optrædener. Man kunne se det store kor leve sig ind med stor empati og begejstring, når de forskellige solister, deres skolekammerater i det daglige, var på scenen for at synge deres sange. Sammenhold og fællesskab når det er allerbedst. 

Sangnumrene udtrykte både vrede, frustration og magtesløshed, men der var også numre, der pegede konstruktivt og håbefuldt fremad, og som tændte lyset – og det ikke kun i allestedsnærværende mobiltelefoner men også i hjerterne på tilhørerne. 

Vi fik også sange med stor indlevelse og stor vokal styrke. Her er det Vilma, der synger den smukke danske sang "Noget om helte". Foto: Jim Hoff

En hær af åbne arme 

Showet startede med nummeret “Uprising” er en sang lavet af Muse. Her hedder det i omkvædet: “They will not force us, They will stop degrading us, They will not control us, We will be victorious - So come on.  

Sangen symboliserede på glimrende vis det spirende oprør (aftenens tema), og viste gennem både lyrik og musik, at mange oprør katalyserer frem af kaos og frustrationer.  

Det flotte show lukkede med nummeret Army of Open Arms af Carpark North, og det var her, håbet for alvor blev tændt. Sangen handler grundlæggende om at vi skal åbne os for hinanden, vi skal omgive hinanden med kærlighed og omfavne hinanden og vores forskelligheder.  

Velanbragt oprør -som burde ses af mange andre unge 

Dermed en slags happy ending på en smuk, tankevækkende og frem for alt en på oplevelseskontoen rigtig givende aften. Kære elever på Vesterlund: Tusind tak for jeres oprør - hvor var det velanbragt og smukt fremført.  

Konstruktivt forslag: Det show her burde ses af samtlige udskolingselever her på egnen - både fordi budskabet er så stærkt, og fordi andre unge så kan se, hvor meget man kan, hvis man arbejder sammen med de mere kreative elementer i undervisningen. 

Du kan se masser af fotos fra showet HER

Selvfølgelig var der også indslag med høj gymnastisk kvalitet - man er vel en gymnastik-efterskole. Foto: Jim Hoff

 

 Stop - blev der sagt til forældregenerationen med sangen 'Uprising' som musikalsk bagtæppe. Foto: Jim Hoff