Daniel Rye: Den bog her, det er rent hjerteblod!

Den 19. juni 2014 passerede Daniel Rye grænsen mellem Syrien og Tyrkiet ind i Tyrkiet. Han var en fri mand efter 13 måneder som gidsel hos Islamisk Stat. Det kostede 15 millioner at få ham hjem til Danmark, ligesom det naturligvis også har kostet på den personlige konto både under og efter frigivelsen for både Daniel og hans nærmeste. Det har han skrevet en bog om, og den præsenterede han den 21. september i boghandlen i Give.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVE: Torsdag eftermiddag var der flot besøg hos den lokale boghandel i Give, hvor fotograf, dokumentarist og forfatter Daniel Rye var på plads for at markere udgivelsen af sin nyeste bog “Nærmest fri: Min vej ud af mørket”.  

Her på egnen, og landet over, kender vi godt Daniels historie, hvor den unge mand fra Give i 2013-14 blev både lands- og verdenskendt, da han sad som gidsel hos Islamisk Stat i hele 13 måneder. Han var rejst ud som fotograf for at skildre menneskeskæbner i det nordlige Syrien, men blev kidnappet og holdt fængslet, indtil hans familie via indsamlinger og donationer havde skaffet de 15 millioner kroner, som ISIS havde forlangt i løsesum. 

Ind i det mentale maskinrum 

At skulle gennemleve de 13 traumatiske måneder har Daniel beskrevet i sin prisbelønnede og berømmede bog “Ser du månen, Daniel”, som også er blevet filmatiseret. Her var det journalist Puk Damsgaard, der førte pennen, men den nye bog er Daniels eget værk og skal ses som en opfølgning på den første bog, hvor vi får lov til at komme med helt ind i det mentale maskinrum hos en hudløst ærlig Daniel.  

For selvfølgelig er det ikke uproblematisk og uden personlige omkostninger at skulle vende hjem til trygge og sikre Danmark med så tung en emotionel bagage i rygsækken.  Livet kører jo ikke bare forløst og skridsikkert videre, selv om “alt er godt” på overfladen. 

Den svære 2’er 

I “Nærmest fri: Min vej ud af mørket” skildrer Daniel Rye, hvordan de 9 år på godt og ondt er gået siden han blev frigivet, og hvordan han har fundet fodfæstet igen. I dag er han 34 år, far til tre herlige drenge og i et forhold med sin mangeårige kæreste, Signe.  

- Jeg var lidt betænkelig ved at skrive bogen her, det er altid svært at lave en nr. 2, det kan næsten kun gå galt. Men jeg kunne mærke, at jeg havde brug for at få bogen skrevet, Og det har været en vild rejse tilbage i tiden at skrive bogen her. Men det er min bog, der er rigtig meget hjerteblod i det, og nu har jeg fået muligheden for at forklare, hvordan det er at være Daniel.  

- Den historie jeg har fået, har et langt liv, og selvom man godt kan sige, at jeg ved at ribbe op i de her ting “hiver plastret af såret”, så skal plastret jo af, så såret kan blive desinficeret, siger Daniel, alt imens han signerer bøger en masse til de kunder, der denne eftermiddag er dukket op hos Give Bog & Leg for at møde Daniel og for at få signeret hans virkelig glimrende og tankevækkende bog. 

Slugte bogen i ét hug 

En kvinde fortæller, at hun læste hele bogen i et hug, så opslugt var hun af Daniels historie, og en anden kvinde fortæller, at hun er kommet til helt fra Blokhus for at møde den supersympatiske forfatter fra Give.  

Der er også velkendte lokale ansigter i butikken, der kommer og hilser på, eksempelvis Daniels tidligere skoletandlæge Anne, og naturligvis er Daniels mor Susanne også på plads i butikken, mens far Kjeld ankommer lidt senere.  

Inden den fine seance i boghandlen har Daniel været i hænderne på TV Syd, der laver et interview med ham, og som snart kan ses på den lokale Tv-kanal. Han ankommer klokken 17.00 som aftalt, og her er køen allerede oppe på 20 mand/kvinde, hvilket naturligvis glæder boghandlens indehaver, Heidi Nørbo Rasmussen.  

Bliver hevet i fra alle steder 

- For det første er det dejligt, at Daniel ville komme her til Give for at signere sin bog. Det er vi taknemmelige for, han var her o også, da ‘Ser du månen, Daniel’ blev udgivet, så nu er cirklen ligesom sluttet. For det andet har vi solgt 30 bøger på forhånd, og sidst men ikke mindst er det dejligt at se, at folk bakker op om vores arrangement med Daniel, siger Heidi.  

Daniel fortæller, at han efter bogudgivelsen har haft rygende travlt, og at der er blevet hevet i ham fra alle steder.  

- Jeg har medvirket i over en håndfuld podcasts og et par Tv-programmer, der er bog-releases, og så har jeg jo også mine foredrag, som der er stor efterspørgsel på. Men det har været vigtigt for mig, at få tid til at komme til min hjemby Give, siger Daniel.  

Kommer der mon en film? 

Så får han lige et tricky spørgsmål fra avisens udsendte:  

Tror du at denne bog her kommer som film på et tidspunkt?  

- Hmmm, det ville nok overraske mig en del, hvis det skete, men på den anden side, så vil jeg jo mene, at man kan lære rigtig meget af denne her bog, og at den har meget stor relevans i forhold til at fortælle en noget anderledes historie end den første, konstaterer Daniel med et stille smil hen over de store stakke af bøger, der omkranser ham denne dag i boghandlen i Give.  

Bogen kan naturligvis stadigvæk købes hos Give Bog & Leg, og de rørende, medrivende og hudløst ærlige biografi kan varmt anbefales herfra, ligesom bogen har høstet rigtig flotte anmeldelser fra flere mediers boganmeldere. 

BONUSINFO: Den 9. november kommer Daniel Rye til Give for at holde foredrag med udgangspunkt i sin nye bog - det sker i regi af Red Barnet i Ikærhallens kantine klokken 19.00.