De tog præliminæreksamen i Give for 70 år siden 

I det herrens år 1954 drog en jublende flok unge mennesker ud fra hoveddøren på Give Skole på Rådhusbakken. De havde netop fået papir på, at de havde bestået præliminæreksamen, så nu ventede den vide verden på dem. De 22 elever har holdt sammen i nu 70 år og i år mødtes 6 af de 10 tilbageværende elever. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

DET LANGE SKOLELIV: I 1954 gifter Marilyn Monroe sig med baseballstjerne Joe de Maggio, Elvis Presley får sit store gennembrud med That’s All Right Mamma og Vesttyskland vinder VM i fodbold. 

Vender vi blikket her mod Danmark, får filmen ‘Far til 4 i sneen’ premiere, og i Give sker der ting og sager på Give skole i juni måned.  

Her springer 22 glade elever ud med præliminæreksamen fra skolen på Rådhusbakken, og blandt denne håbefulde flok med fremtiden liggende foran deres fødder, finder vi Ida Christensen fra Give.  

Har mødtes jævnligt i nu 70 år 

Hun kan fortælle, at de 22 elever har mødtes efterfølgende gennem årene. 

-De første år mødtes vi efter 5 år, derefter med 2 års mellemrum, og de sidste 10 år har vi mødtes hvert år. Vi er nu 10 tilbage, og 6 af os mødtes onsdag den 12. juni, hvor vi har afsluttet deres møder efter 70 år, fortæller Ida.  

Hun kan også berette, at klassen har haft en såkaldt vandrebog, som de alle har en kopi af. Originalen ligger på Lokalhistorisk Arkiv i Give 

Præliminæreksamen blev indført ved kongelig anordning af 30. august 1881, som afslutning på realundervisningen i danske skoler og afholdtes ved skolerne eller for en særlig eksamenskommission. Drenge skulle være mindst 15 år gamle, piger mindst 17 år, for at kunne tage eksamenen. 

På billedet ser vi fra venstre Lis Frikke, Thyregod. Ida Christiansen  født Nielsen, Hedegård. Aase Knop. Give. Erik Korshøj Give. Poul Sørensen, Gadbjerg og Erik  Nicolaisen, Gadbjerg. Privatfoto