Mindeceremoni i Vesterlund i anledning af 80-årsdagen for nedskydningen af Lancaster LL 950 

For 80 år siden mistede 7 englændere livet den 22. maj, da en engelsk Lancaster blev skudt ned over Vesterlund. Til ære for de engelske piloter og deres efterkommere afholder 22. maj komiteen i Vesterlund en mindeceremoni netop den 22. maj om aftenen. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

VESTERLUND: Den 22. Maj 1944. Vi befinder os i luftrummet over Vesterlund, hvor en Lancaster LL 950, der var ude på en minelægningsoperation, bliver skudt ned af et tysk jagerfly. Samtlige syv besætningsmedlemmer omkommer. De dræbte flyvere bliver efterfølgende begravet i Esbjerg den 27. maj 1944, og i 1945 rejser Vesterlund Ungdomsskole en mindesten til ære for de faldne engelske flyvere. 

RAF-mindesten i Vesterlund har gennem de følgende årtier dannet rammen om flere mindeceremonier, også med deltagelse af direkte efterkommere af nogle af de dræbte englændere. 

I år inviterer 22. Mak komiteen i Vesterlund igen til mindeceremoni i anledning af 80-året for nedskydningen af det engelske fly. Komiteen består i dag af Lars hansen, De dræbte flyvere blev begravet i Esbjerg den 27. maj 1944. Verner Pedersen, Søren Flensted og Lars Skovgaard. Sidstnævnte har afløst legendariske Niels Schaiffel-Nielsen, der gik bort i 2020. 

Se programmet her

Vores LokalAvis har talt med Lars Hansen og Verner Pedersen om den højtidelige aften, der starter klokken 18.30 ved mindestenene i Vesterlund.

De oplyser at aftenens program kommer til at se således ud:  

Kl. 18.30 Kildernes Kor

Kl. 18.55 Velkomst og praktiske oplysninger

Kl. 19.00 Overflyvning med RV8 fly (hvis vejret tillader)

Kl. 19.10 Kransenedlæggelse

Kl. 19.15 Tale: Sgt. Tom Madduck fra den Engelske Ambassade i
Danmark

Kl. 19.25 Fællessang med Kildernes Kor

Kl. 19.35 Tale: Sognepræst Morten Seindal Krabbe, Thyregod og
Vester Kirke

Kl. 19.45 Tale: Pårørende fra England, Philippa Forsey (Davids
datter) og David Whiting via FaceTime

Kl. 19.55 Fællessang med Kildernes Kor

Kl. 20.15 Kaffe/kage og Kildernes Kor i Sognehuset Sejrupvej 12

 

Foto: Jim Hoff

Overflyvning af RV 8 fly 

Repræsentanter fra Flyvevåbnets Soldaterforening Vandel afdelingen og fra Hjemmeværnskompagni Grene, vil ligeledes deltage i mindehøjtideligheden med faner. 

-Vi håber rigtig meget, at vejret tillader Thomas Schou Dam flyver ind over skuepladsen med sin RV 8. Det hører ligesom med til en god mindeceremoni, at der også kommer et fly ind over. Det har stærk symbolsk værdi, pointerer Lars og Verner.  

Apropos godt vejr, så har man allieret sig med sognepræst Morten Sindahl Krabbe, og her mener man med et smil på læben i 22.maj komiteen, at han med de forbindelser han har, at det skulle være realistisk at håbe på godt vejr. 

Traditionen tro vil der også være pårørende og familiemedlemmer til de engelske piloter stede ved ceremonien, og om alt går vel, får man også formanden for de pårørende, David Whiting, med på Facetime fra Portugal. Davids far var en af de piloter, der mistede livet den tragiske aften i Vesterlund.  

En del af lokalhistorien 

Komiteen har op til mindeceremonien haft travlt med at gøre klar, idet der ligger en del lavpraktiske opgaver samt aftaler med de engelske gæster, der skal på plads. I det hele taget er hændelsen den skæbnesvangre majaften i 1944 blevet en del af den lokale historik i Vesterlund.  

-Hændelsen har jo præget folk her på egnen gennem lokalhistorien. For nogle år siden levede der stadig øjenvidner til hændelsen her i området, og ikke mindst disse øjenvidner og de pårørende til de faldne piloter har været med til at holde liv i fortællingen.  

-En fortælling der i disse år igen er yderst relevant med tanke på krigen i Ukraine, hvor vi igen bliver mindet om svære tider og de omkostninger en krig har i form af faldne soldater osv. Det er derfor vigtigt, at vi holder historien i live, en tilgang vi da også høster stor anerkendelse for af David Whiting, der som sagt er søn til en af de faldne piloter, Jack Maxwell Whiting. Vi er i jævnlig kontakt med David og sender fotos til ham fra mindestenen fra de forskellige årstider - i det hele taget er vi del at et stort netværk omkring luftkrigen, hvor vi holder live i de her historier fra 2. verdenskrig, fortæller Lars og Verner. 

På besøg i Esbjerg 

Mindeceremonien er åben for alle, og efter koret har sunget Last Post, inviteres der på kaffe og kage i Sognehuset i Vesterlund. Lokalrådet med Kirsten Welling i spidsen har skaffet midler fra kommunens strakspulje til arrangementet.  

-Vi havde i sin tid aldrig drømt om, at det her ville blive så stort. Der dukker ofte omkring 100 gæster op til mindeceremonierne, og der er altid flot opbakning fra England, ligesom byen her virkelig byder flot ind også, lyder det anerkendende fra Lars og Verner. Som en del af arrangementet tager man de engelske pårørende med på tur til Esbjerg, hvor de pårørende kan besøge det gravsted, hvor de 7 engelske piloter ligger begravet. Det er blevet en fast tradition, når englænderne er i Vesterlund, og i det hele taget er der gennem tiden etableret tætte bånd mellem de gode folk i Vesterlund og de engelske gæster.