Fra Carlsberg Cup over Thor Cup til Faxe Kondi Cup: Frem Thyregod var leveret varen i 43 år

Det vidner om både sejhed og robusthed, når man tænker på, at Thyregod både har leveret revy og indendørs fodboldstævne i over 40 år. Og det endda samme sted, nemlig i Thyregod-hallen, hvor dette års udgave af Faxe Kondi Cup udspillede sig samt i de to haller i Give. 172 hold lige fra U6 til damesenior dystede om hæder, ære og medaljer. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

FORENINGSLIV: Sportsforeningen Frem Thyregod var i weekenden værter for det traditionsrige indendørs fodboldstævne, Faxe Kondi Cup Thor Cup. Og her kan man uden nogen form for journalistisk stramning roligt bruge ordet “traditionsrig”, for stævnet har kørt i hele 43 år. Noget af en præstation.  

Klubikonet Brian Nielsen har været med i og omkring stævnet, måske endda lige fra starten af, først som spiller, så som træner/leder og de sidste mange år som primus motor i stævnegruppen, der udover Brian også består af Jan Riis Hansen, Brians hustru Linda og Anders Børresen.  

- Da vi først lagde ud for over 40 år siden, hed stævnet Carlsberg Cup. Det blev så senere til Thor Cup, men med tidens stigende sans for det politisk korrekte, gik man over til at det skulle hedde Faxe Kondi Thor-Cup, fortæller Brian.  

172 hold dystede om hæder og pokaler 

Han kan ydermere berette, at der i 2024-udgaven af stævnet var 172 hold med, hvilket er en stigning på godt og vel 50 hold i forhold til for et par år siden, hvor coronaen også havde en ganske negative indflydelse på indendørsstævnerne landet over. 

Tidligere var overnatning på Thyregod skole en del af tilbuddet til holdene. Men dengang var der også flere hold afsted. For eksempel i 2015, hvor 230 hold og 1500 fodboldspillere plus ledere slog sig løs i hallerne i Thyregod, Give, Givskud og Vonge. 

- Det var især før coronaen, at vi lå på det antal hold, og hvor vi tilbød overnatning til hold der kom langvejs fra, eksempelvis Sjælland. Egentlig savner jeg at nogle hold overnatter. Det var en megahyggelig måde at være sammen med andre klubber og deres spillere og ledere. Men ok, klokken kunne da også godt blive godt og vel 4.00 om natten, inden vi kom i seng, og lige den del er jeg nok ved at blive for gammel til, erkender Brian med et stille smil, alt imens de unge U16-17 fodboldkrigere fra Thyregod og Brande leverer årets lokalbrag inde på banen - godt opildnet af en flok toptændte fans ved banderne.  

Det var spillere i absolut verdensklasse, der var på gulvet, da U15-knægtene gav den gas. Foto:Jim Hoff

I år med en damerække 

Stævnet i 2024 havde hold med fra U6 og op til U19-drenge, og derudover kunne man i år præsentere en dameseniorrække. Det sidste stærkt motiveret af Brians datter, Josephine, der er en   dedikeret fodboldpige, der spiller i Thyregod på kvindernes velbesatte seniorhold.  

- Hun mente jo nok, at vi kunne samle hold nok til en dameseniorpulje, også fordi hendes hold rigtig gerne ville ud at deltage i vores stævne, så vi fik sat en kombineret U16-U18 og dameseniorrække op, hvor vi fik lavet en pulje med 6 hold. Det var rigtig fint. Der var flest hold i U10 og U12-drengerækkerne, og i nogle rækker var vi nødt til at slå nogle rækker sammen for at få puslespillet til at gå op – og det fungerede også fint uden beklagelser, fortæller den rutinerede stævneleder. 

Formår at fastholde de ældste spillere 

Stævnet i regi af Frem Thyregod har gennem en årrække være kendetegnet ved, at der er en del hold tilmeldt i U17 og U19-rækkerne, hvilket efterhånden er et sjældent syn. Men i Thyregod har man formået at fastholde disse rækker, og der tales edda i krogen om, at man til næste år overvejer at tilbyde en seniorrække, da der ulmer en stigende interesse for dette også.  

- Det er blevet en god tradition her ved Faxe Kondi Thor-Cup, at vi har de ældre hold med også. Om fredagen (om aftenen, red.) spiller U 19, lørdag er det U15, mens U17-holdene er på banen om søndagen. Og det fungerer faktisk godt, der er ingen problemer med holdene, og så længe det er sådan, er der igen grund til ikke at tilbyde disse rækker også, pointerer Brian.  

Stævneleder Brian Nielsen er her på vej med forstærkninger til dommerbordet - uden mad og drikke duer heltene jo ikke. Foto: Jim Hoff

Lettere at finde frivillige i år 

I år blev der spillet i 3 haller, Thyregod-hallen, Ikærhallen og Søndermarkshallen. Der har i omegnen af 50-60 frivillige afsted over de tre dage, stævnet kørte, og når man nævner ordet “frivillig” i foreningsregi i dag, kan det godt få ledere i foreningerne til at få lidt rynker og begyndende grå hårvækst.  
Men sådan blev det ikke i år, da Brian og hans kolleger i stævnegruppen skulle ud at finde gode folk til at hjælpe med at få stævnet til at kære rundt.  

- Indrømmet, jeg frygtede lidt, at det ville blive vanskeligt i år at finde frivillige nok. Ikke mindst fordi vi ikke har et herreseniorhold at trække på. Her kunne vi førhen altid hente dommere til kampene, men på trods af dette, så er det gået rigtig fint i år med at finde hjælp - og det er superdejligt. Vi har i år også en del unge og yngre, der har meldt sig under fanerne – helt af sig selv faktisk. Her har vi 4 nye gode unge, der har taget tjansen som dommere og gjort det godt.  

Familien Dahl ved dommerbordet 

- Og så opererer vi med “sorte dommere” fra U12-drenge op opefter, og overordnet set er det gået fint i de tre haller. Der vil altid være små episoder, når adrenalinen pumper, men intet vi ikke kan kunnet tackle, understreger Brian.  

Han har denne søndag eftermiddag selv taget en tjans ved dommerbordet sammen med unge Laurids Dahl, der havde taget sin far Kristian med i mesterlære ved dommerbordet. Brian blev dog møffet ud af boksen af Anette og Marianne, der også godt lige ville vise deres kompetencer ved dommerbordet sammen med Dahl junior og senior.  

Dommerbordet stillede også i stærkeste opstilling søndag, hvor Laurids havde taget sin far Kristian med som wingman - og sammen med Brian Nielsen leverede denne formidable trio dommerbordsarbejde i Liverpool-klassen. Foto:Jim Hoff

Handler om at skabe noget liv i foreningen 

Og det var fint, for så havde Brian jo tid til at tale med den lokale verdenspresse. 

- Som sagt har vi kørt med det her stævne i godt og vel 40 år, og det er en vigtig event for sportsforeningen. Det handler ikke kun om at generere penge til klubkassen; det handler i højere grad at sætte vores forening positivt på landkortet, om at holde gang i klubben og om at skabe noget liv for de unge. Det handler om sammenhold og om at skabe noget, vi alle er fælles om at få til at køre. Det er denne positive gejst, der driver værket, pointerer Brian 

Han kan da også lige binde en finde sløjfe på fortællingen om det gode klubsammenhold ved at ‘afsløre’, at der søndag aften, når den sidste fodbold er pakket ned i boldvognen, og den sidste medalje er delt ud, afholdes en rigtig hyggelig aftenfest for alle de frivillige.  

- Og det er altid kanonhyggeligt og en rigtig fin måde at runde de tre dage af på med noget social samvær og noget godt at spise og drikke. Det er også med til at styrke sammenholdt.  

Og mon ikke der både kommer Faxe Kondi og Thor Pils på bordet ved den anledning, smiley!  

Du finder masser af fotos fra Faxe Kondi Thor-Cup HER