Fary Lochan klar med stærkt tilbud: Smag på dansk whisky fra et 100 år gammelt fad
Foto: Oven i frigivelsen af en ny, dansk 12 års whisky, kan deltagerne til whiskysmagningen smage på en whisky fra et fad, der er 100 år gammelt. Privatfoto
Der er ikke mange danske whisky-destillerier, der kan skænke en 12 års whisky. Det gjorde Fary Lochan blandt de første tilbage i 2023 og gør det igen til december, når de inviterer deres tusinder af whisky-tilhængere til julens traditionelle online whiskysmagning.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
FARRE: De gode folk hos Fary Lochan har oveni den populære whiskysmagning denne gang endnu en stor overraskelse i vente til folk. Oven i frigivelsen af en ny, dansk 12 års whisky, kan deltagerne smage på en whisky fra et fad, der er 100 år gammelt.
- Vi samler på whiskyhistorier. I vores fadkælder ligger der mange spændende fade. Mange af dem med en historie tilbage til vores rødder og stifter, Jens-Erik, der startede Fary Lochan i 2009. Så da vi fik muligheden for at købe tre vintage sherryfade fra 1925, var vi ikke i tvivl om, at vi skulle gøre det - det passer lige ind i vores ånd, fortæller Thomas Smidt-Kjærby, der er en af medejerne af det lille destilleri, Fary Lochan, som i dag er familieejet og familiedrevet fra den midtjyske by Farre.
En hyldest til håndværket og langsommeligheden
Det 100 år gamle fad har lagret sherry-typen Amontillado siden 1925. En tør og nøddeagtig sherry, som overrasker med en behagelig sødme i smagen på Fary Lochans whisky. Fadet er fra 1925 og kan rumme 500 liter. Et såkaldt sherry-butt.
Derudover har fadet aldrig være skilt ad - og det er i sig selv særligt, fortæller Thomas:
- De fleste fade, der bliver lagret whisky på i dag, er ombygget af gamle stave. Man sliber og restaurerer typisk stavene, og samler tønden på ny for så at fylde det med den rå-sprit på, man vil lagre. Men dette fad fremstår præcist, som det blev skabt for 100 år siden. Bulet, misfarvet, med virkelig meget patina.
På skiltet står der endda stadig “Don Pedro købte dette fad for 170 pesetas i 1925”.
Når deltagerne skal smage på whiskyen til Fary Lochans online whiskysmagning den 5. december, bliver det samtidigt en hyldest til det traditionelle håndværk, til langsommeligheden - som whiskyprocessen er indbegrebet af - og til den unikke nydelse, man får, når man smager på en whisky. For den smager aldrig ens.

Fary Lochan er klar med en ny smagning i december, hvor man kan smage på denne 12-års whisky. Privatfoto
Sjælden mulighed for et dansk whiskydestilleri - og en dansk whiskynyder
Fary Lochan har løbende smagt på whiskyen i 100 års fadet - og den har overrasket:
- Vi troede egentlig, at vi skulle vente 20 år på en god smag. For jo større et fad er, desto mindre smag afgiver det. Men allerede efter 1-2 år var der masser af sødme og smag fra sherry-fadet - og nu er whiskyen klar til at drikke, fortæller Thomas Smidt-Kjærby, der håber, at rigtig mange vil deltage i whiskysmagningen i december og få denne smagsoplevelse med.
- Selvom vi har produceret dansk whisky i 16 år og har mange gode kontakter i branchen, har jeg kun én gang før fået tilbudt at købe et så fint og gammelt vintage fad. Det er sjældent, man får den mulighed, fastslår han.
Whiskyen fra det 100 år gamle fad er i dag 9 år gammel og destilleret på Fary Lochan. Den er tappet ved fuld fadstyrke, og deltagerne får lov at smage den i to varianter: Ved fuld fadstyrke og nedvandet til 50 procent.
Deltager man i smagningen, får man helt eksklusivt lov at købe whiskyen ved fuld fadstyrke - denne variant kommer ikke til salg i butikkerne. De første 85 købere får flasken leveret i en trækasse med et lille messingskilt, hvorpå der står ”Amontillado – 100-års fadet”.
Fary Lochans historie
Den oprindelige stifter af Fary Lochan hed Jens-Erik Jørgensen.
Han havde i flere år drømt om at skabe en dansk whisky med en unik smag og kvalitet og efter mange forsøg med det i sin fritid, kunne han endelig fylde det første fad den 31. december 2009. Med en rå-sprit destilleret på brændenælderøget malt, som i dag er Fary Lochans signatur - og Fary Lochan er de eneste i verden, der ryger deres egen malt over friske brændenælder fra den midtjyske skov.
Da Jens-Erik gik bort efter et kort sygdomsforløb, overtog hans familie destilleriet. De driver det videre i Jens-Eriks ånd og har udviklet en lang række spændende produkter gennem tiden, som har modtaget både national og international anerkendelse.
Visionen er skabe dansk whisky, der starter samtaler rundt om bordet og tager dig tilbage til gåture i de danske skove.

Foto: Fary Lochan.
















































