
Velbekomme: Så kom der gang i den gratis madordning på Karlskov Friskole
Foto: Mandag i uge 36 var der sæsonpremiere på den nye gratis madordning for eleverne på Karlskov Friskole, og her lagde man ud med en lækker gang surdejspizza med frugt og grønt. Foto: Jim Hoff
I forbindelse med opstarten af det nye skoleår er Karlskov Friskole en af de 5 skoler i Vejle Kommune, der er blevet begunstiget med midler, så de kan levere en gratis madordning for skolens elever. Ordningen fik debut mandag den 1. september, hvor der stod surdejspizza med sæsonens frugt og grønt på menuen.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
DET GODE SKOLELIV: Nu skal forældrene til børnene på Karlskov Friskole ikke længere tænke over, hvad de skal give deres børn med i madkassen til den store spisepause ved middagstid. Skolen er nemlig kommet med i en gratis madordning, hvor samtlige elever på skolen kan få gratis mad hver dag de næste 3 år.
Skolen i Karlskov er en ud af fem kommunale skoler, den eneste friskole for øvrigt, der er blevet udvalgt til at deltage i ordningen, og det er skoleleder Rebecca Press Byrner rigtig godt tilfreds med. - Det er for det første dejligt, at vi blev udvalgt, og nu helt gratis de næste 3 år kan tilbyde vores elever skolemad. For det andet er det supergodt, at det gælder for alle vores elever lige fra 0. til og med 9. klasse. Vi har indrettet to klasseværelser til spisesal, og her er det elever fra fortrinsvis 7. klasse, der stiller med 4 'bordhelte' hver dag, som står for de praktiske ting.
53 kroner pr. elev pr. dag
- Vi får maden leveret fra ØJN Skolemad fra Hedensted, der ligger inde under Årstiderne, og når maden så er leveret, går to elever fra 7. klasse sammen med de to voksne, Emma og Susanne, i gang i vores skolekøkken med at tilberede maden til deres skolekammerater. Vi spiser fra 11.45 og cirka 20 minutter frem, hvor der også er voksent personale til stede i spisesalen, 4 stk. pr. gang. Så står den på oprydning, og så kan eleverne smutte ud og lege, fortæller Rebecca. Hun kan ydermere oplyse, at der er bevilget 53 kr. pr. elev pr. dag til skolemad og andre dertil knyttede udgifter. Kriterierne for maden er, at det skal være ’økologisk, og at der skal være grøntsager med til de respektive menuer.
Obligatorisk ordning
Ugens menu sendes ud til forældrene fredag før, og Rebecca understreger, at ordningen her i den store spisepause er obligatorisk, så her skal alle mand altså til bords og spise sammen. Den hjemmelavede madpakke kan børnene så muntre sig med i det første frikvarter, hvis de er sultne der.
- Vi ved jo, at det smitter positivt, når man spiser sammen. På den måde kan vi, det tror og håber vi i hvert fald, få børnene til at spise alt, hvad der måtte komme på menuen. Vi oplever ofte, at det er de mindste elever, der er madmodige, mens de større elever er lidt mere i tvivl, inden de kaster sig over maden. Men det er take it or leave it, og vi skal nok med pædagogisk kærlighed som krydderi sørge for, at de får maden spist, konstaterer Rebecca med et stort smil.
Uhmmmm, det er bare så lækkert med en god pizza til frokost. Foto: Jim Hoff
Her har vi så dagens fem bordhelte fra 7. klasse. De sørgede for, at der kom mad på bordet, og at ingen manglede noget. Foto: Jim Hoff
Klokken bestemmer
Denne nye for skolen så fantastiske spiseordning er blevet talt igennem med eleverne i flere omgange, så de ved, hvordan de skal forholde sig til tingene rent praktisk, når der kommer mad på bordet. Begrebet madro har da også været oppe at vende,
Eleverne sidder ved 10-mandsborde, og her sørger de føromtalte bordhelte fra 7. klasse for, at maden kommer på bordet. Inden børnene går til bords, er det en betingelse, at de har vasket fingrene, og de må først begynde at spise, når Rebecca eller en anden voksen har ringet med madklokken.
Det er også madklokken, der signalerer, når spisepausen er slut, så man går først fra bordet, når klokken har lydt.
Løbende justeringer
Rebecca fortæller, at der vil blive foretaget en løbende evaluering af det nye gratis spisekoncept, og at såvel forældre som elever er velkomne til at byde ind med ideer og forslag. Der er mulighed for løbende justeringer, så længe det hele falder inden for det grundlæggende koncept om sund mad og gode råvarer.
Forældrene vil også senere hen på efteråret blive inviteret ind til en spiseaften, hvor de kan teste maden, og apropos forældre, så er der også bud efter dem i forhold til at levere frivillige hænder i forhold til etableringen af den nye legeplads, der er på vej.
Menuen i uge 36 får du lige her:
Mandag: Surdejspizza med sæsonens frugt og grønt
Tirsdag: Byg-selv-sandwich med kyllingefrikadeller, spidskål, cremefraiche-dressing og sæsonens frugt og grønt.
Onsdag: Lunt rugbrød med fiskefrikadeller, makrel i tomat og sæsonens frugt og grønt.
Torsdag: Pitabrød med plantekebab, spidskål, cremefraiche-dressing og sæsonens frugt og grønt.
Fredag: Lunt rugbrød med rødbedefrikadeller, små fiskenuggets og sæsonens frugt og grønt.
Her ser vi et par gode folk fra dagens effektive køkkenhold. Foto: Jim Hoff