
Karlskov Friskole har ny ledelse på plads: Rebekka og Claus er klar til at styre skolen ind i fremtiden
Karlskov Friskole kunne onsdag den 25. juni melde ud, at der efter den ekstraordinære generalforsamling aftenen før nu er definitivt styr på ledelsesstrukturen på skolen. Man er klar med et nyt ledelsesteam bestående af Rebekka Press Byrner og Claus Brinch Sørensen, der begge kommer med solidt kendskab til skolen og området.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
KARLSKOV: Efter at Christian Pihl Rasmussen den 31. maj 2024 stoppede som skoleleder på Karlskov Friskole efter cirka et års ansættelse, har friskolen været på jagt efter en ny leder.
I den mellemliggende periode frem til juni 2025 er det lærer Rebekka Press Byrner og pædagog Claus Brinch Sørensen, der som team har løftet ledelsesopgaverne på skolen som henholdsvis konstitueret skoleleder og viceskoleleder, og de to har som team løftet opgaven på så fin vis, at bestyrelsen på friskolen har besluttet, at Rebekka og Claus skal fortsætte – nu som skolens nye officielle ledelsesteam.
Bestyrelsens oplæg til den ekstraordinære generalforsamling var den, at man indstiller Rebekka Press Byrner og Claus Brinch Sørensen til henholdsvis skoleleder og viceskoleleder, men i en delt ledelse. Et forslag, der gik igennem uden sværdslag.
Ledelsesteam klar til Karlskov Friskole version 2.0
Dagen derpå fik avisen en snak med det nye ledelsesteam på skolen i Karlskov.
- Det er dejligt, at det nu er faldet endegyldigt på plads. Vi har især i april, maj og juni været i en god proces og gennem mange fine og konstruktive dialoger med bestyrelsen, hvor vi har fået varedeklareret, hvad det er, vi står for som ledelse, hvad der er, vi kan tilbyde, og hvad det er, vi kan forvente af bestyrelsen.
- Alle parter er meget indstillede på, at det her skal være fremsynet, og at vi nu skal have etableret en ledelse, der kan holde i lang tid. Statistikker viser, at friskoleledere på landsplan i snit holder 2 ½ år, og den kedelige tendens har vi desværre også været ramt af her på skolen, siger Rebekka og Claus med reference til, at skolen, før de trådte til, har haft 9 forskellige ledere siden starten i august 2003.
Skal skabe en stærk kultur
Rebekka, der bor i Jelling, kommer med en baggrund som uddannet lærer og har været på skolen i nu 3 år, hvoraf det sidste år har været som konstitueret skoleleder. Claus er uddannet specialpædagog og kommer fra Give.
- Vi er nu virkelig klar til at skabe en god og stærk kultur her på skolen, Karlskov Friskole version 2.0. Vi skal have alle til at købe ind på kulturen her på skolen, og vi skal i den grad dyrke det gode samarbejde mellem skole og hjem. Vi er en friskole med alle de muligheder og dyder, der ligger i det begreb, og vi kan noget andet og noget helt specielt. Vi er klar med en mission både med hensyn til det pædagogiske og det didaktiske, og så er vi jo en skole med masser af musik, idet vi jo er kendte for vores mange stærke tiltag med musik med børnene.
- Vi har også et godt lokalt miljø, der bakker skolen godt op, og man mærker klart, at folk føler, at skolen her er et stort aktiv for lokalområdet. Vi oplever en stor opbakning og har et rigtig godt samarbejde med områdets foreningsliv. Og ekstra dejligt er det da, at der var fuld opbakning til os som nyt ledelsesteam på generalforsamlingen. Det giver arbejdsro, pointerer Rebekka og Claus.
Rebekka Press Byrner og Claus Brinch Sørensen udgør det nye ledelsesteam på Karlskov Friskole. Det er en realitet efter den ekstraordinære generalforsamling tirsdag aften i uge 26. Foto: Jim Hoff
Lederne skal ud at undervise
Når skolen åbner dørene til det nye skoleår til august, bliver det med en anderledes opbygning af skolen. Den nuværende organisering med indskoling, mellemtrin og udskoling forsvinder.
- Vi bliver en enhedsskole, hvor der skal være kortere afstand fra 0. til 9. klasse. Lærerne skal ud at undervise i alle klasser, vi skal kende navnene på alle børnene, og børnene skal kende alle lærerne og pædagogerne. Det handler om nærhed i dagligdagen. Og vi skal også selv ud at have undervisning.
- Jeg skal undervise i 1. og 2. klasse, og Claus skal have en del støttetimer – for det er vigtigt, at vi som ledelsesteam også har kontakt til den virkelige verden og hverdag her på stedet. Vi skal som ledelsesteam også være tæt på børnene, det er en del af den kultur, vi meget gerne vil skabe her på skolen, fortæller Rebekka.
Med hensyn til den nye 0. klasse, så får eleverne her lov til at forblive en samlet enhed uden at skulle samlæse med 1. og 2. klasserne, som det tidligere har været tilfældet.
- Det handler om, at de nye børn på skolen får et helt år til at ’øve sig i’ at gå i skole, at de lærer noget om de forventninger, der er til dem fra skolens side, og at man tydeligt viser børnene, hvad det vil sige at gå i skole. Det skal de have ro til, forklarer Claus.
Ønsker at være en skole med 110-120 elever
Det nye ledelsesteam på Karlskov Friskole har kun ros til overs for personalegruppen.
- Vi har et godt personaleteam, der fungerer som en samlet enhed. De ansatte her på skolen vil det lokale, de vil skolen. Vi oplever også god søgning, når vi har ledige stillinger, og vi har netop fået ansat en fysik- og kemilærer. - Lige her slut juni går der ca. 100 elever på skolen, men idet vi har nogle ret store årgange i 7., 8. og 9. klasse, hvoraf en del skal på efterskole, bliver det tal noget mindre, når vi starter op igen efter ferien.
- Vi ønsker at være en lille skole med 110-120 elever, og vi har en klar målsætning om at holde en klassekvotient på 20. Vi er også så privilegerede, at vi er i stand til at sætte ekstra folk på i en klasse, hvis det er påkrævet i nogle perioder, netop fordi vi som friskole er meget fleksible, forklarer Rebekka og Claus, der også kan oplyse, at skolen fortrinsvis henter sine elever fra Billund, Give og lokalområdet.
Der er en stærk musiktraditon på Karlskov Friskole, hvor skolens musiklærer Elsebet Lindegaard sørger for at der altid er masser af elevinvolveret musik til skolens forskellige events. Foto: Jim Hoff
Værsgo – så er der skolemad!
Ud over at glæde sig over, at de nye er officielt lanceret som nyt ledelsesteam, kan Rebekka og Claus også her lancere nogle andre gode nyheder i forhold til det nye skoleår.
- Vi har været så heldige, at vores ansøgning til skolemadstilskud er gået glat igennem. Det betyder, at vi, når det nye skoleår starter til august, kan tilbyde gratis skolemad til alle vores elever. Vi får 53 kroner pr. elev pr. dag, og vi får maden udefra. Vi skal så selv være med til at anrette maden, rydde op og vaske op osv. bagefter. Maden er primært økologisk og plantebaseret, og i forhold til den nye skolemad er vi meget indstillede på både at inddrage børnene og forældrene.
- Det her tiltag er med til at skabe trivsel og en sund hverdag, og vi har aftalt, at vi indretter et tomt klasseværelse til fast spisesal, hvor vi spiller god musik, og hvor vi spiser sammen, alle sammen, både elever og ansatte, hver dag. Det er virkelig noget, vi ser frem til, og vi er superglade for, at vi her i Vejle Kommune er den eneste friskole, der har fået tilskud til skolemadsordningen, mens 4 folkeskoler også er kommet med i ordningen.
Tarzanbane og 2 multibaner på vej
Men de gode nyheder stopper ikke her, for det er via midler fra lokale, forældre og erhvervsdrivende også lykkedes at skaffe midler til en Tarzanbane og 2 nye multibaner samt en hoppepude.
Der er med andre ord mange gode nyheder fra den 22 år gamle friskole i Karlskov, og apropos skolens alder, så er der nu begyndt at komme elever på skolen, der er 2. generation. Den slags er også med til at skabe sammenhæng og gode synergieffekter.
Karlskov Friskole har netop indviet en ny hoppepude, og der er også 2 multibaner og en Tarzanbane på trapperne. Privatfoto