Vonge-Kollemorten tæt på alternativ opvarmning: Stor lokal interesse ved borgermøde

Projektgruppen bag Vonge-Kollemorten Fællesvarme havde tirsdag aften inviteret til statusmøde i forhold til fjernvarmeprojektet i de to landsbyer. 120 interesserede borgere dukkede op og kunne høre mere om projektets tekniske og økonomiske aspekter.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

VONGE-KOLLEMORTEN: De to landsbyer Vonge og Kollemorten nærmer sig en tilstand, hvor borgerne ikke mere skal være afhængige af gas og oliefyr i forhold til opvarmning af deres huse og ejendomme.  

Medio april kunne vi her i avisen berette om, at de to landsbysamfund var blevet tildelt et tilskud på 5.4 millioner kroner fra Fjernvarmepuljen til Vonge-Kollemorten Fjernvarme, og det var det incitament, der skulle til for at sætte yderligere gang i processen på vejen mod ‘projekt fællesvarme’ i Vonge og Kollemorten. 

Tilbage i 2022 blev der nedsat en projektgruppe bestående af formand Kenneth Larsen, Jørgen Mikkelsen, Kathrine Frank, Erna Storgaard, Lars Olesen og Tove Kjeldsen, og det var på foranledning af denne gruppe, at borgerne tirsdag aften blev indkaldt til status- og informationsmøde i Vonge-Kollemortenhallen. 

279 positive tilsagn 

Her kunne de 120 fremmødte borgere høre mere om såvel status på projektet samt om de fremadrettede tiltag. Det var Stig Caspersen og Verner Rosendal fra & Green Project, der stod for den faglige, tekniske og økonomiske informationsformidling.  

-Inden vi gik til møde, havde vi efter et borgermøde i 2022 i alt 279 positive tilsagn fra borgere, der vil være med i det nye fællesvarmeprojekt, og her var det vigtigt at få de tilsagn konfirmeret. Og her må vi bare konstatere, at opbakningen var rigtig god, selvom priserne på varmepumper er højere end tilbage i 2022, hvor gas- og oliepriserne jo var skyhøje, fortæller Kenneth Larsen. 

 

Her en grafik over det område, der kan tilkobles den nye fællesvarme i Vonge-Kollemorten. Grafik: & Green Project

Ikke realistisk med fjernvarme fra Give eller Tørring 

&Green Project beregninger beretter om 441 forbrugere i det godkendte område (se grafik her på siden), og et reelt potentiale på 367 forbrugere. Her og nu hedder antallet af ja-sigere som sagt 279, og da der kræves 60 procent, altså 220 forbrugere, for at gå i gang, blinker det grønne lys jo i forhold til projektstart på den konto.  

-Statsstøtten på de 5.4 millioner kroner forudsætter, at de 279 oprindelige tilsagn holder fast, og nu handler det så om at få fællesvarmeprojektet i udbud. Det er sådan, at der ikke bliver tale om fjernvarme. Fjernvarmen i Tørring har ikke overskudsvarme nok til at levere til os, og det bliver for dyrt i rørføring at skulle hente fjernvarme fra Give. Derfor bliver det sådan, at vi selv skal lavere varmen fra eget varmeværk, forklarer Kenneth Larsen.  

Masser af penge at spare hvis man er med fra start 

Han understreger, at det er vigtigt, at folk tilmelder sig projektet inden den 1. august 2024, fordi de så slipper for at betale tilslutningsafgift. Hvis man venter til Herefter indtil anlægsarbejdet er påbegyndt, koster det 25.000 kroner, og hopper man på efter anlægsarbejdet er påbegyndt vil det i henhold til prisblad koste cirka 50.000 kroner. 

-Der er med andre ord virkelig penge at spare, hvis man er med fra starten af, og det er da også det, vi i projektgruppen opfodrer folk til. Det er en rigtig god motivationsfaktor, og jo flere vi er, desto billigere bliver det også for den enkelte at være med, pointerer Kenneth Larsen. 

Der foreligger en forhåndsgodkendelse på projektet fra Vejle Kommune, og nu handler det om at få alle de økonomiske aspekter på plads, der er nogle garantier, der skal godkendes, og så kan det samlede projekt godkendes og blive sat i gang. 

 

Det var Stig Caspersen og Verner Rosendal fra & Green Project, der fik de 200 Vonge-Kollemortenborgere godt gennem info- og statusmødet. Foto: & Green Project

Forventet varmelevering 4. kvartal 2025 

Tidsplanen for projektet ser ifølge prospektet fra & Green Project således ud:  

Bindende tilsagn på baggrund af projektforslag august 2024 

Ansøgning om kommunegaranti juni. –august. 2024 

Kommunegaranti august 2024 

Udbud august – oktober 2024 

1. spadestik november. 2024 

Varmelevering påbegyndes 4. kvartal 2025 

Arbejdet afsluttet oktober 2026