DK’s kærligste medisterpølse: Diagonalkroens julemedister et resultat af stærkt lokalt samarbejde

Det kan ikke blive mere lokalt, når Diagonalkroen langer dette års julemedister ud på bordene til kroens julefrokoster. En medister baseret på økologiske lokale frilandsgrise, tilsat stor kærlighed til slagter- og kokkefaget. Et herligt og velsmagende fællesprojekt mellem gode lokale kræfter. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

ERHVERV: Man tager den lokale svineproducent Henrik Bovbjerg, der excellerer i økologiske, antibiotikafrie frilandsgrise, et friskt lokalt slagter-setup fra slagterafdelingen i Brugsen og 4 glade kokke med Lasse Lindberg fra Diagonalkroen i Give – og masser af gejst, kreativitet og arbejdsglæde. Og vupti - så har man årets lækreste julemedister, der serveres til Diagonalkroens mange julefrokoster.  

Historien bag denne særdeles lokalt producerede julemedister starter i foråret 2023, hvor Lasse Lindberg fra Lindberg Dining på Diagonalkroen indledte et samarbejde med Henrik Bovbjerg fra Bovbjerg Økologi. Her erhvervede Lasse sig 11 nyfødte grisebasser hos Henrik Bovbjerg, grisene blev øremærkede, så man kunne identificere dem.  

Lokalt fra jord-til-bord mesterværk 

Nu skriver vi slut oktober og 4 af grisene har været forbi slagter Sørensen i Videbæk til slagtning, og tirsdag formiddag er de så kommet på slagterbordet hos slagtermester Henrik Pedersen og slagtersvend Preben Jensen i Brugsens slagterafdeling, hvor grisekødet skæres ud og køres gennem kødhakkeren.  

- Det er en virkelig interessant råvare for os, for grisene er antibiotikafri, det er frilandsgrise, og de har så højt et niveau, at Henrik kan afsætte dem til et high-end amerikansk supermarked som gourmetkød. Ud over vi som kokke får noget helt unikt kød at arbejde med, så mener jeg jo også, at det her har en stærk positiv signalværdi: Vi bruger lokale råvarer, de er økologiske, det er miljøbevidst i forhold til transport osv., og vi kan derudfra lave en velsmagende julemedister til vores kunder til julefrokosterne ud fra jord-til-bord-princippet. Det er da en ren win-win, konstaterer Lasse med et stort smil, mens den lokale slagtersvend Preben Jensen, til Lasses store fornøjelse, herser rundt med ham i Brugsens slagterafdeling.

  Team julemedister består af: Niclas, Jeanette, Preben, Henrik, Lasse og Carsten. Et knivskarpt hold. Foto: Jim Hoff

Lasse i lære som pølsemester 

Lasse er “i lære” sammen med tre af kroens kokke, Jeanette, Niclas og Carsten. Her viser Preben Jensen, med en baggrund som tæt på 30 år i branchen med stor pædagogisk sans og rummelighed de 4 kokke, hvordan man forvandler en masse hakket grisekød til julemedister.  

- Op i hakkeren med kødet, som Jeanette har skåret ud. Så skal tarmene sættes på “pølsemaskinen”, og så handler det om nænsomt og godt håndværk, så kødet bliver fint fordelt – og medisterpølserne dermed bliver til at håndtere, når de skal over på stegepanden, lyder det fra medisterpølseskolemester Preben.  

Det er lidt tricky business det her, en teknisk svær manøvre, som Lasse lige skal have fingrene indstillet til. Men det kommer lige så stille, og pludselig flækker den unge kok i et glædessmil på størrelse med Kim Larsens, når han var mest begejstret.  

- Se lige hvad jeg kan, er de ikke flotte, lyder det begejstret fra Lasse, der med stor åbenhed modtager de mange klapsalver, der kommer ham imod, mens har viser 2-3 meter julemedister frem for den lokale verdenspresses kanonfotograf.

 Den rutinerede slagtermester Preben Jensen viser her Lasse Lindberg, hvordan man laver medisterpølse. Foto: Jim Hoff

240 kilo Vores Medisterpølse 

Der bliver lavet i alt 240 kilo julemedister. Det oplyser slagtermester Henrik Pedersen.  

- Det er virkelig fedt med det her samarbejde med Lasse. Vi stiller gerne op og hjælper med at lave medisteren uden beregning, for vi lever i en lille by, hvor det handler om, at vi alle hjælper hinanden – vi skal gøde hinanden gode, ligesom på et fodboldhold. Det er bare herligt med sådan et fællesprojekt her, og så er det da også sjovt, at vi kan få æren af at oplære de fire kokke henne fra kroen i, hvordan man laver en rigtig god medisterpølse - efter vores egen hemmelige opskrift, konstaterer Henrik Pedersen med et stort smil. 

- Det her er jo på mange måder Danmarks kærligste medisterpølse med en masse dygtige folk indover Den er et resultat af folk med kærlighed til økologi, godt slagterhåndværk og godt kokkehåndværk - og så kan den kun fås på Diagonalkroen. Det er meget eksklusivt, og vi glæder os helt vildt til at præsentere denne meget lokale julemedister for folket. Det er første gang, men næppe sidste, at vi på den måde her er med i hele processen. Det har været helt fantastisk, og vi føler jo, at denne medister her er Vores Medisterpølse, den er vores helt egen, siger Lasse. 

Jeanette skærer her det økologiske svinekød ud i mindre stykker, inden det ryger i hakkeren. Foto: Jim Hoff

Og så er der jo også Brugsens egne julemedister 

Her når altid kvikke og årvågne Preben Jensen lige ind over med en hurtig erklæring om, at man jo altså godt kan købe en rigtig god julemedister hos slagteren i Brugsen.  

- Det kunne jo være, at man ikke er blandt de heldige, der skal til julefrokost på kroen, så kombardo – vi er også klar med vores helt egen julemedister, lyder det fra den rutinerede og ganske salgsbevidste slagtersvend.  

Og dermed fik den kække slagtersvend, som så ofte før, igen det sidste ord.