Efter 27 år på banen: Kunstforeningen Diagonalen nedlægger sig selv

Kunstforeningen Diagonalen har nedlagt sig selv. Det er en kendsgerning efter en ekstraordinær generalforsamling, og nedlæggelsen blev effektueret fredag den 30. juni. Helt essentielt handler det om manglende medlemstal og deraf følgende manglende økonomi.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Den 3. september 1996 startede der en ny forening op i Giveområdet, hvor Kunstforeningen Diagonalen så dagens lys med 50 medlemmer. Foreningen har gennem 27 år bidraget til en masse aktiviteter både for kunstinteresserede og for byens og omegnens borgere generelt.

Men nu er det slut med foreningen. Det blev en kendsgerning efter en ekstraordinær generalforsamling den 21. juni, hvor der ved afstemning var enighed om at nedlægge den 27 år gamle forening pr. 30. juni 2023.

Beslutningen blev truffet på grundlag af et faldende medlemstal og den deraf følgende manglende økonomi til at kunne garantere de udstillende kunstnere et minimumsbeløb. Det gav ingen mening at fortsætte foreningen udover planlagt program i 2023.

I forhold til de færre indtægter og de stigende udgifter i form af høje bankgebyrer, vurderede bestyrelsen også, at planlægning af et program med færre end 4 udstillinger årligt ville være uinteressant

Det oplyser Diagonalens nu tidligere formand Gunhild Ørnsholt i en skrivelse til Vores LokalAvis.

I samme skrivelse leverer Gunhild også en historisk gennemgang af foreningens virke gennem årene.

Toppede med 107 medlemmer i 2015

- I starten af forenings virke havde vi ingen faste steder til udstillingerne. De blev som regel afholdt i Ikærskolens kantine, men der blev også afholdt udstillinger på skoler, i virksomheder og endog i Thyregod Badeland. De sidste 15 år har foreningen dog haft fast udstillingssted i Sognehuset i Give, fortæller Gunhild.

Hun kan også fortælle, at foreningen i de første spæde år afholdt 2-3 ferniseringer om året. Det tal steg støt gennem årene, og en overgang lå man fast på 5-6 årlige ferniseringer. Dette tal endte på 4 om året fra cirka 105 og fremefter grundet økonomien.

- Da vi jo gerne ville tiltrække kunstnere af en vis kvalitet og kaliber, krævede det køb på 4000 kroner til hver udstiller, og det blev sværere og sværere i takt med det faldende medlemstal og dermed også færre indkommende medlemsindtægter, forklarer Gunhild, der kan berette, at foreningen var på toppen i 2015, hvor man havde 107 medlemmer, 101 private og 6 virksomheder.

Når foreningen skulle krydre nogle af de føromtalte ferniseringer lidt op, hentede man gerne musikere ind til at sætte stemningen.

Her kan Gunhild huske, at man i 1999 kunne præsentere den lokale musiker og organist, Tom Pedersen, der på virtuos vis spillede herlige jazzrytmer til en fernisering i Thyregod Fritidscenter.

I 2009 var det Else-Pia Ertz’s vadefugle der blev ledsaget af Kurts Kor, og som i fællesskab leverede ”Vadehavssuiten”. Til en fernisering i 2000 var det byens nu tidligere præst, Poul Viller, der spillede dejlig klavermusik.

Udflugter og udadvendte aktiviteter

Det sociale sammenhold i foreningen er også blevet dyrket flittigt over årene, eksempelvis med fælles udflugter til interessante kunstrelaterede mål.

- I foreningens første år var der råd til samlet kørsel i bus, senere hen er det blevet i egne biler. Der var fint fremmøde til besøg på blandt andet Kunstmuseet i Tønder, kunstmuseer i Esbjerg, Hjerting Kirke, Grimmershus keramik i Middelfart, Knud N atelieret i Vindelev, Else Ahlfeldt og Carl Henning Pedersens museum og Chronhammers skulptur ”Elia” i Herning, Viborg med Skovgård-museet, domkirken og varmeværkets specielle arkitektur (2004), Ovartacis malerier på Psykiatrisk Hospital i Risskov (2003). Det er også blevet til besøg hos den internationale artworkshop, som siden 1997 har været en fast sommerbegivenhed – først i Remisen i Brande og siden på Gludsted Friskole fortæller Gunhild.

Hun kan også fortælle at foreningen også har haft en række udadvendte aktiviteter med tæt involvering i lokalsamfundet. I 1997 udskrev foreningen således en konkurrence om at finde et logo til foreningen.

- Der blev dog ikke fundet et logo, så daværende lokalredaktør på VAF, Jørn ”Ørn” Kristensen”, der selv var kunstmaler, tegnede en malerpalet, og det har siden da været Kunstforeningen Diagonalens vartegn.

Foreningen var også del af et stort kunstprojekt med mange involverede kunstnere og kunstformer. Konceptet hed ”Kunstens Elementer” og blev afholdt på Give Elementfabrik i 2000. Her kunne de deltagende kunstnere vise deres respektive udtryksformer indenfor maleri, træskæreri, kagekunst og blomster.

Aktiv i bybilledet

Foreningen var også en naturlig deltager til Kulturnatten og ligeledes har man været på plads ved de årlige Kunst-og Skulpturdage med en række forskellige aktiviteter. Her kunne man eksempelvis male på t-shirts, mens besøgende på Rådhuset satte deres aftryk i malegæstebogen.

Der blev her lavet et stort fællesmaleri, hvor London var temaet, og dette kunstværk hang efterfølgende en rum tid i Huset på Rådhusbakken.

Foreningen lancerede også via samarbejde med FOF en række foredrag relateret til kunst, ligesom man også var på banen med ’egne’ foredrag.

- Det var ganske spredte emner lige fra Asger Jorn, billedanalyse, Paul Cezanne, Frida Kahlo – emnerne har været spredt: Asger Jorn, billedanalyse, Paul Cezanne til Frida Kahlo. I 200 havde vi interessant besøg af Ingvar Cronhammer, der leverede et foredrag om skulpturen

Elia, der på det tidspunkt var under opførelse. Midt i skulpturen sidder en stor gasbrænder, som en gang i løbet af en 19 dages periode laver en 8,4 meter høj og 1 meter bred ildsøjle i omkring 30 sekunder.

Og nu kan man så meget apropos Elia altså konstatere, at Kunstforeningen Diagonalens flamme er brændt ud efter 27 år.