Emilie Meng, FC Midtjylland og dyrevelfærd i Givskud Zoo tog kegler til Søndermarkskolens filmgalla

I hele uge 41 havde eleverne på Firkløverskolens Søndermarksafdeling arbejdet med filmproduktion. I år var temaet “dokumentarfilm”. Og selv om det er en svær genre ar arbejde med, lykkedes eleverne med flere rigtig flotte og godt tænkte produktioner. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

DET GODE SKOLELIV: Firkløverskolens Søndermarksafdeling er som mange nok ved en ren udskolingsskole med elever fra 7. 8. og 9. klasse. Her har man oparbejdet en række faste traditioner, der et par gange om året kaster eleverne ud i nogle anderledes skoleprojekter.  

Skolen har gennem flere år brilleret med deres musicals, og de seneste år er der kommet et nyt glansnummer til, nemlig den store filmgalla. Et koncept der er baseret på ‘filmugen’, hvor de tændte teenagere arbejder med filmproduktion samt alle de elementer, der knytter sig til udarbejdelsen af en film. 

Det kan være udarbejdelsen af et manuskript, dummy til filmoptagelserne, lys/lyd, optageteknik, klipning, redigering, udarbejdelse af filmplakater und so weiter. Der er med andre ord masser af arbejde, som nok skulle kunne dække de mange forskellige læringsstile i en hel uge, hvor de ungeslipper for den mere klassiske “røv-til-bænk-undervisning”.  

Dokumentar-temaet pressede eleverne lidt 

Der har været flere temaer inde over filmugen, for eksempel “fantasy”, men i år havde man strammet skruen lidt, idet temaet var “dokumentar”, og her bliver kravene til eleverne om research og styr på de faktuelle forhold en medspiller, der skal tages meget alvorligt.  

- Det er klart, at kravene til eleverne bliver større, når det handler om at producere en god dokumentarfilm. Det har nok presset dem lidt hen over ugen, men vi føler i lærergruppen, at vi ved at stille sådan et tema op, også får eleverne til at yde og lære en hel masse, både med det tekniske og det med at lave research osv., siger Malene Ibsen, der er lærer på Søndermarkskolen. 

Give goes Hollywood 

Torsdag var der store galladag, og her startede dagen med den klassiske “Hollywood-intro”, hvor der var pyntet flot og festligt op i forhal og kantine – i bedste Oscar-nomineringsstil. Den røde løber var også fremme, ikke kun fordi Vores LokalAvis kiggede forbi, men nok lige så meget for at give det hele et autentisk Hollywood-look.  

Eleverne, hvoraf flere var dressed ud to the occasion, blev fotograferet i de respektive filmhold, de havde arbejdet i hen over ugen. “De smukke unge mennesker” sang Kim Larsen tilbage i 1988, længe før der overhovedet var tænkt p dagens hovedpersoner. Men smukke og unge, det var de, som de stod der i deres flotte kjoler (her er der tale om pigerne) og smarte hår og kiksede solbriller. Gæt selv kønnet her, smiley. 

Det herlige foto-shoot gik lige efter bogen, og så stod der film ad libitum på menuen.  

Eleverne blev, sikkert med både kongeørne og sommerfugle i maverne, bænket i hallen, hvor der var sat en stor scene op med et kæmpelærred, hvorfra de mange dokumentarfilm snart skulle springe ud i æteren.  

Bedømmelse i 6 kategorier 

Der var 6 kategorier, filmene kunne bedømmes ud fra: Bedste plakat, bedste filmiske virkemidler, bedste idé og research, bedste hovedperson, bedste redigering og naturligvis bedste dokumentar.  

Her stillede 7. årgang med 11 dokumentarfilm, 8. årgang havde 7 dokumentarer på programmet, mens 9. årgang stillede med 5 film. Ikke fordi at 9. årgang er dovne, men fordi produktionstallet naturligvis hænger sammen med antallet af elever i de respektive årgange.  

7.årgang årgang stillede som sagt med 11 film med følgende titler: Bevar Fritteren, Morderen, Plantagens hemmeligheder, Emilie Meng, Forsvundet, Cykeltyveri, Englemagersken, Jeffrey Dahmer, Ungdomsklubben og Alene.  

8.årgang præsenterede følgende titler: FC Midtjylland, Junkies, Skolens udvikling, Legos historie, Givskud Zoo – det man ikke ser, Taylor Swift og Bag om FCM. 

9.årgang var på tapetet med disse dokumentarprogrammer: Ungdomslivet i Give, Dyrevelfærd i Givskud Zoo, Gambling, Snus blandt unge og Livet på landet. 

Altså et farverigt miks af lokalrelevante og lands/verdensdækkende temaer vi her fik præsenteret gennem de i alt 23 dokumentarfilm.  

And the winner is: 

Vores LokalAvis har fået aktindsigt, som man jo siger, og kan her præsentere de respektive vindere i de 6. klasser for hver årgang.  

Bedste plakat: 7. årgang: Cykeltyveri. 8.årgang: FC Midtjylland. 9.årgang: Livet på landet.  

Bedste filmiske virkemidler: 7.årgang: Alene. 8.årgang: Det man ikke ser. 9.årgang: Dyrevelfærd i Zoo.  

Bedste idé og research: 7.årgang: Emilie Meng. 8.årgang: Legos historie. 9.årgang: Snus blandt unge. 

Bedste hovedperson: 7.årgang: Alene. 8.årgang: Det man ikke ser. 9. årgang: Dyrevelfærd i Givskud Zoo.  

Bedste redigering: 7.årgang: Cykeltyveri. 8.årgang: FC Midtjylland. 9.årgang: Dyrevelfærd i Givskud Zoo.  

Bedste dokumentarfilm: 7.årgang: Emilie Meng. 8. årgang: FC Midtjylland. 9. årgang: Dyrevelfærd i Givskud Zoo. Altså en temamæssigt set lokal, regional og landsdækkende vinder i årgangene.  

Det var de cirka 170 elever, der stemte i de respektive kategorier, og helt i tidens trend foregik det hele naturligvis online.  

Som sagt var der flere virkelige flotte dokumentarer blandt de 23 film, og her på redaktionen arbejder vi på at indlede et samarbejde med skolen/eleverne med henblik på at kunne vise nogle af dokumentarerne, via vores egen platform – og meget gerne også få nogle interviews med nogle af de dygtige dokumentarister.

Nu er de unge mennesker, modsat den lokale verdenspresse, jo gået på efterårsferie, så det bliver i ugerne efter, at de unge talenter er kommet tilbage, at dette kommer på bane.  

Du kan se massevis af fotos fra filmgallaen lige HER

Her har vi så de tre vindere i henholdsvis 7. 8. og 9. årgang. Tillykke. Fotografik: Jim Hoff