
En tennislegende siger stop: Fra asfaltbanen i Give Lystanlæg til dobbelt danmarksmester i elitedivisionen
Foto: 68-årige Jan Ek er om nogen synonym med Give Tennisklub. Siden 1964 har kan været i klubben, og han var manden bag klubbens to gulmedeljer i elitedivisonen. Nu er han stoppet i klubben og kan se tilbage på et flot eventyr over 50 år. Foto: Jim Hoff
Hvis du siger Give Tennisklub, vil de næste to ord, du siger, altid være ’Jan Ek’, for han er om nogen synonym med klubben i Give, som de seneste 7 år i den grad både har rystet tennisverdenen og sat Give på danmarkskortet. Et inkarneret klubmenneske med tennissportens DNA fast etableret i hjertekulen, og som i en alder af 68 år nu er gået definitivt på pension fra sit virke i tennissporten.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
KLUBLEGENDER: I 1964, da The Beatles toppede alverdens hitlister med ’I Want To Hold Your Hand’, dukkede en lille knægt i korte bukser og flade sko op med en tennisketcher i hånden i Give Lystanlæg. Ikke for at jagte frække ænder, men for at spille tennis på den lokale tennisklubs bane, der dengang lå i anlægget.
Det var en klassisk 60’er-bane, altså en asfaltbane, hvor man sled et par gummisko op på 2-3 uger, hvis man ellers forstod at komme rundt på banen. Og det gjorde den unge Jan Ek. Lysten til tennis havde han selv fundet frem, idet familien dengang boede næsten lige op til tennisbanen i anlægget, så det var kun naturligt, at den unge sportsmand fik mod på at prøve sig af i tennissporten.
- Man kunne jo både se og høre, når de voksne spillede tennis på banen, og det fascinerede mig. Man så jo op til de her tennisspillere, der både kunne slå megahårdt og sige en masse høje, seje lyde, når de spillede, fortæller Jan med et stort smil, mens spillefilmen med billeder fra de glade 60’ere kører på den indre harddisk.
Give gav genlyd i hele tennisverdenen
60 år senere, efter et langt liv i og med tennis, proklamerede Jan, at han ville træde tilbage som formand for Give Tennisklub ved generalforsamlingen i februar 2025. Samtidig havde man fra klubbens side meldt ud, at man trak elitedivisionsholdet efter 2 guldmedaljer og 2 bronzemedaljer på 7 år i landets bedste tennisrække. Dermed var ikke blot én, men to gyldne æraer i Give Tennisklub ved vejs ende.
- Vi havde ligesom opnået alt det og mere til, som vi havde drømt om med to guldmedaljer og fået sat Give på danmarkskortet, ligesom vi med vores setup her i Give havde skubbet gevaldigt til en ellers noget konservativ og lidt lukket tennisscene her i landet. Vi inviterede til gratis tennis med gratis grillpølser og øl/sodavand, og derudover hentede vi gode tyske og dygtige danske spillere ind til vores hold, så vi kunne klare os godt i elitedivisionen.
- Det gav i den grad bonus, og det gav genlyd over hele tennisverdenen, da vi i august 2019 slog de regerende mestre, storklubben KB i semifinalen og derefter Gentofte i finalen om det danske holdmesterskab. Det var jo et tennismirakel af de helt spektakulære, at en lille landsbyklub som Give satte de traditionelle storklubber til vægs, fortæller Jan, mens hans blik vandrer rundt på nogle af de spillere, der hænger på tennisklubhusets vægge – lige fra publikumsyndlingen, Anders Grinderslev i ’Gryden’, som tennisanlægget i Give bliver kaldt, til tyske Marco Kirschner, der begge var med på det første GTK-guldhold.
I 2019 hentede Give Tennisklub den første guldpokal til Jylland - og Give - og det blev fejret på flotteste vis på Diagonalkroen i Give. Her ser vi den stolte formand holde sin 'guldtale'. Foto: Jim Hoff
Divisionsspiller i 5 forskellige klubber
Tilbage til 60’erne, hvor Jan for alvor fik gang i sin tenniskarriere. Den unge mand viste hurtigt talent for sporten, og han blev også træner i Give samtidig med, at han spillede som aktiv. På et tidspunkt skulle Jan videre med sin tennis, og han fik således en karriere som divisionsspiller i Billund på 3. division i 2 år på 2. divisionsholdet i Grindsted, og det blev også til kampe for Erritsø, Fredericia og Vejle Tennisklub.
- Det højeste, jeg nåede at spille, var 2. division, og min bedste placering på ranglisten var nr. 128. I de år der var jeg også træner i en del klubber, blandt andet også i Grindsted, hvor jeg trænede seniorholdet – og nogle gange cyklede jeg fra Give til Grindsted til træning. Tennis fyldte alt i min fritid, også da min hustru Vivi kom på banen. Hun har heldigvis altid bakket 100 procent op om min tennis, hvilket har været enormt vigtigt for mig.
- Når man både skal passe sit job, familien med to børn (Anni og Steen, red.) og tennis, så kræver det en forstående hustru, og det har jeg haft. Vivi er endda blevet en aktiv del af mit tennisliv, hvor hun har støttet både mig og Give Tennisklub på flere fronter. Og det har været altafgørende for mit tennisliv, fortæller Jan.
Han har i sit civile liv arbejdet på Dan Cake, Ølholm Chokoladefabrik, Riccos /Give Konfekture og så afslutningsvis de sidste 7 år, inden han gik på pension, igen på Dan Cake. Et arbejdsliv med citronmåner, flødeboller og marmelade, nogle af livets søde ting, samtidig med at livet som familiefar, tennisspiller og tennistræner også skulle passes.
Spillede på hold med sin søn i Give
Tilbage til Give Tennisklub, hvor der i starten af 90’erne begyndte at ske noget på det sportslige niveau. Jan Ek var tilbage i Give, og hans søn, Steen Ek, var vendt tilbage fra Kolding Tennisklub, hvor han havde spillet divisionstennis.
- Dengang spillede vi i serie 2, og både Steen og jeg spillede på holdet. Dengang var vi fire herrer og 2 damer på holdet, klubbens nuværende formand Sonja Schurmann var med, og der blev spillet både mixdouble, dame- og herresingle osv. Vi rykkede hurtigt op i serie 1, og efter et langt sejt træk tog vi hele turen fra serie til jyllandsserien, 3. division, 2. division og op til 1. division.
- Det var en rigtig god og sjov tid, faktisk lige så sjovt som i elitedivisionen, og dengang bestod klubbens førstehold af udelukkende danske spillere, og spillere man kendte. Der var et rigtig godt socialt sammenhold, og det hele kulminerede så, da vi i den afgørende kamp i Hillerød rykkede op i elitedivisionen med Give Tennisklub, fortæller Jan.
Kæmpespring fra 1. division til elitedivisionen
Det var spillere som Andreas Hovesen, Henrik Heise, Steffen Andersen, Christian Rivers, Jesper Freimuth, Sebastian Mikkelsen og Lars Baes, der var med til at spille Give op i det forjættede tennisland – og med Jan Ek som formand.
- Det var et stort spring for klubben at rykke op i elitedivisionen. Det var en helt anden planet rent sportsligt og økonomisk, så der skulle både sættes skub i jagten på sponsorater, da der skulle skaffes mange flere penge, og der skulle hentes konkurrencedygtige spillere ind til holdet. Og vi lykkedes jo med begge dele, må man sige.
- ”Give i Elitedivisionen” var et virkelig stærkt brand at gå ud med i forhold til sponsorater, og denne flotte økonomiske støtte fra gode sponsorer varede da også ved i 5-6 år. Fra 2023 og 2024 skiftede det dog karakter i forhold til den solide opbakning, ikke mindst fordi to af de store faldt fra – og det betød, at Give Tennisklub blev sorteper i det spil. Det betød også, at man der ikke rigtigt var mere energi, lyst og kræfter til at ’gå tiggergang’ – men jeg vil gerne understrege her, at hvis der fortsat havde været penge, så havde vi fortsat i elitedivisionen, understreger Jan.
Kom med en helt ny og folkelig tilgang til tennis på eliteniveau
Med Give Tennisklubs ankomst til en ret konservativ og lukket tennisverden blev der for alvor skubbet til tingene. En klub, der med Jans ord havde et budget, der var 20-40 gange mindre end de største Københavnerklubbers, var der lagt op til et eventyr i H.C. Andersen-klassen.
- Men de sponsorer, der sprang til, da vi rykkede op, gjorde det også muligt for os at være med, og det skal de have tak for. Vi kom ind med den tilgang, at der skulle skabes noget liv omkring tenniskampene, vi ville have folk ud på tilskuerrækkerne. Vi tilbød gratis adgang, gratis grillpølser og øl-/sodavand, og dette sammen med, at vi hentede nogle rigtig gode både danske og tyske spillere, betød, at vi hver gang kunne fylde vores hjemmebane ’Gryden’ med tilskuere – og dermed fik skabt en rigtig god atmosfære og stemning omkring vores kampe – og det var noget, der vakte opsigt.
- Jeg har da personligt oplevet flere gange at være til tennis i Københavnsområdet, for eksempel i Lyngby, hvor der ingen tilskuere var. Der var mig, Vivi og Lyngbys formand, og så kom der 2 ældre damer forbi, som med knejsende nakker udbrød: Nå, det er jo den købeklub fra Jylland! Så måtte jeg lige svare dem, på jysk selvfølgelig, at de jo nok skulle skrue tiden 50 år frem, lyder det fra den inkarnerede tennismand med et stort smil.
I 2020 lagde Give Tennisklub baner til en 'corona-turneing'r, hvor Eurosport sendte live fra 'Gryden'. Her var der bl.a. deltagelse af store kanoner som Frederik Löchte og Holger Rune. Her passer formanden lige kamera 1. Foto:Jim Hoff
Tysk mod og dansk eventyrlyst
Med GTK’s sensationelle ankomst til den danske tenniselite blev båden som sagt rokket en hel del, og det udløste en del reaktioner, og her kan Jan berette, at han faktisk har modtaget rigtig mange positive tilkendegivelser fra klublederne landet over.
- Det lykkedes os faktisk at imponere nogle af de store tenniskanoner. Peter Bastiansen fra KB har fra dag ét rost os til skyerne og spurgt meget ind til, hvordan vi gjorde tingene – både på det sportslige plan og angående hele setuppet i klubben. Han havde noteret sig, at vi ofte var gode til at vende stærkt tilbage i kampene, selv når det så svært ud – og hvor kom det lige fra?
- Her skal vi lige kigge på den tyske mentalitet. De tyske spillere havde den der mentale styrke, at de altid kunne komme tilbage i kampene. Når det så svært ud, havde de et motto: Wir müssen mutig werden, på dansk: Vi skal vise mod, vi skal turde noget! Ikke noget med at spille henholdende, der skal kæmpes til sidste bold, og denne tilgang gav os nogle sejre - og dermed også guld 2 gange, pointerer Jan.
Sværeste mail, jeg nogensinde har sendt
Det er klart, at klubbens sportslige ledelse i rekrutteringen af såvel tyske som danske spillere var meget opmærksom på at plukke spillere med de her egenskaber, fordi det var en vigtig del af klubbens kultur.
Mange af de tyske spillere havde tennis som deres levevej, som en rendyrket livsstil, og de elskede at stille op foran en fuld tribune i ’Gryden’, hvor de virkelig følte sig hjemme. Det har flere af dem fortalt undertegnede, og her skal man også lige huske på, at nogle af dem jo var vant til at spille i store tyske tennisarenaer i Berlin, Hamborg, Stuttgart osv.
- Tennis in Give, das ist einfach Weltklasse, citat Florian Barth, der er en af de tyskere, der har været med stort set på hele rejsen i elitedivisionen. Florian blev da også hårdt ramt, da Jan måtte melde den triste besked ud om, at GTK trak sig fra elitedivisionen.
- Da jeg meddelte Florian, der jo var vores holdkaptajn i 2024, at jeg havde meddelt forbundet, at vi havde trukket os fra elitedivisionen, blev han trist. Og jeg skal gerne indrømme, at jeg personligt også havde det ualmindeligt svært med at ’trække stikket’. Jeg rystede en del på hånden, da jeg skulle trykke ’send’ på min mail til tennisforbundet om, at vi trak os. Det er nok den sværeste mail, jeg nogensinde har sendt. Det var sådan en følelse af, at nu smider jeg det hele på gulvet.
De to gutter her, Jan Ek og sportschef Lars Baes, var mændende bag tennismiraklet i Give.l Desværre stoppede Lars Beas i 2022, og derefter var det spillerne selv, der tog tjansen som holdkaptajner. Foto: Jim Hoff
Eneste jyske klub, der har vundet guld
Da Jans trofaste wingman Lars Baes stoppede som sportschef tilbage i 2022, lå det lidt i kortene, at det kunne bære den vej, at tennisklubben på sigt skulle vinke farvel til elitetennis.
- Vi kørte dog videre først med Patrick Kristensen som holdkaptajn og til sidst Florian, og det kørte fint, men på de indre linjer vidste vi, at det nok ville ende med et stop – og det blev så aktuelt, da de to store på sponsorsiden trak sig.
- Men når man nu kan sidde her og kigge tilbage på vores 6 år i elitedivisionen, havde vi da ikke tudet drømme op, at vi i den periode havde hentet 2 guldmedaljer og 2 bronzemedaljer, og at vi også havde formået at vende op og ned på mange ting i tennisverdenen. Vi var så gode, at de store klubber altid fravalgte os i semifinalerne, så det er da også en fjer i hatten til os. Vi fik etableret tennis i Jylland med et folkeligt setup, og selvfølgelig var det et kæmpearbejde, men det har været det hele værd.
- Samtidig kan vi bryste os af, at det er første og eneste gang, at guldet er gået til en jysk klub. Og jeg tænker måske også, at det aldrig kommer til at ske igen. Men jeg håber da et eller andet sted, at klubberne i Odense, Esbjerg, Sønderborg og Aarhus kommer til at give københavnerklubberne kamp til stregen. Jeg tænker, at en klub som Esbjerg måske kunne tage den jyske stafet op, de har i hvert fald både ambitionerne og faciliteterne plus gode folk i klubben.
Intet tenniseventyr uden Vivi
Nu er der som sagt et nyt setup i tennisklubben i Give, og her roser Jan den nye bestyrelse.
- De gør det rigtig godt, og nu handler det om at komme ud og skaffe nye sponsorer. Nu er klubben tilbage i den gamle rolle som en ren social klub, akkurat som da jeg selv startede. Tilbage til rødderne, kan man sige, og det er bare så dejligt, at der er nogen, der vil drive klubben videre. Jeg har jo GTK-logoet printet i mit hjerte, tennis her har været en stor del af mit liv, og derfor er jeg da også enormt stolt over, at man har gjort både mig og min hustru Vivi til æresmedlemmer.
- Jeg vil da følge tennissporten fremover, både bredden og eliten, men nu får jeg her i min 3. alder mere tid til andre ting og min familie. Den frihed og det, at skuldrene er kommet lidt ned, skal jeg rigtigt nyde sammen med Vivi. Hun har altid været min trofaste ’holdkaptajn’ i tennis, hun har været min uundgåelige wingwoman, lige siden vi lærte hinanden at kende, og uden hende havde min karriere i tennissporten aldrig fungeret. Man kan sige, at i stedet for en forlovelsesring fik hun en tennisketcher stukket i hånden, og det har hun tacklet utrolig flot.
- I forhold til eftermælet vil jeg sige, at vi fik kørt tennis op på et højt niveau her i Give, vi har været med til at profilere Give landet over, og det har været en fantastisk rejse at være med på, så det er en fantastisk tid, som jeg kan se tilbage på med glæde og stolthed, lyder det afsluttende kommentar fra Mr. Give Tennisklub.
Samtalen med Jan foregik naturligvis i ’Gryden’, og helt symbolsk skinnede solen gavmildt ned denne eftermiddag i maj – for fortællingen om Jan og Give Tennisklub er en vaskeægte solstrålehistorie.
Vivi Ek har altid stået ved sin mands side, når det handlede om tennis. Hun har været en uundværlig 'holdkaptajn' for Jan - og her får hun da også et æresmedlemsbevis til Give Tennisklub sammen med sin husbond. Foto: Jim Hoff