Fantastisk karriere som brand- og redningsmand: Henrik kan fejre 50-års jubilæum i folkets tjeneste

Foto: Her ser vi Henrik sidde med den flotte hædersbevisning, han blev tildelt i 2022, da han blev kåret til Bedste Kollega i 135 år hos Københavns Brandvæsen. Foto: Jim Hoff

Den 1. juli 2025 kunne ambulanceredder og brandmand over fem årtier, Henrik Lyngsøe, sætte flueben ud for en særdeles markant milepæl i sit liv. Denne dag kunne den 67-årige herre fra Give nemlig sammenlagt fejre 50-års jubilæum som ambulanceredder og brandmand. Her kan du læse om Henriks flotte rejse fra Grindsted via Give til København, hvor han alle steder har leveret varen som brand- og redningsmand i folkets tjeneste.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Da Henrik var en frisk ung knægt og boede i Grindsted, havde han en klar drøm om, at han skulle være lokomotivfører. Han tilbragte en del tid på togstationen i Grindsted, indtil den blev lukket i 1972, hvor han beundrede de store tog, der trillede ind på perronen.

Men hans nu 50-årige arbejdskarriere tog dog en helt anden drejning, for efter at han som folkeskoleelev i de ældste klasser havde været i praktik hos Falck i Grindsted hele to gange, fik han i sommeren 1975 et overraskende prik på skulderen af Arne Nielsen fra stationen i Grindsted:

- Kunne du ikke tænke dig at blive brandmand, spurgte Arne – og jeg sagde ja tak. Samme dag blev jeg ansat, og så var jeg ellers bare afsted. Sommeren 1975 var på grund af den enorme hede præget af brande overalt, og allerede på min første dag var jeg med til en stor markbrand i Sdr. Omme, og så gik hele juli ellers med fuldt drøn rundt på egnen for at slukke en masse brande. Så jeg da på alle måder min ilddåb her, konstaterer Henrik med et stort smil.

Blev ungredder i Give – og mødte Karen

Da han fyldte 16 år, fik han et tilbud om at blive ansat som ungredder – og det skulle så være på stationen i Give, hvor man manglede gode, unge, friske folk.

- Jeg startede den 1.9 i Give, og dengang hed stationslederen Børge Pedersen, og han blev senere afløst af Harry Søgaard. Jeg blev udlært den 1.9. 1978, og jeg har da lige været lidt i arkiverne og fundet min lønseddel fra dengang og kan se, at jeg havde en månedsløn på 7500 kroner efter skat.

- Jeg blev så på stationen her i Give, selvom jeg godt kunne have taget tilbage til Grindsted. Men jeg havde på det tidspunkt mødt Karen (Karen Søsted, Henriks hustru, red.), og så var der jo rigtig god grund til at blive her i Give. Jeg blev så fastansat på stationen her, hvor jeg var frem til 2007, fortæller Henrik.

Her har vi Henrik foran Falckstationen i Give med en tilfangetagen mår i hånden - jo opgavepaletten var bred dengang i de go'e gamle dage. Privatfoto

Masser af forskellige opgaver på stationen i Give

Jobbet på Falckstationen i Give, der i 70’erne og 80’erne var meget bredt favnende, og Henrik arbejdede da også både som brandmand, kranfører, med sygetransport og som ambulanceredder. Han husker stadig med et smil de første ambulancer, han kørte i.

- Det var de velkendte sort/hvide ambulancer, tit med røde fælge, som vi kørte i de første år. I dag står de jo på museer rundt omkring. Senere kom den også velkendte rød/hvide ambulance, og i dag er de jo gule og grønne. Min makker gennem mange år i forhold til ambulancetjansen var Henrik Sørensen, og vi udgjorde et rigtig godt makkerpar. Henrik kunne i 2023 fejre 40-års jubilæum, så vi har da været med i et par år efterhånden, siger 50-års jubilaren.

Hjertet for ambulancetjenesten førte Henrik til København i 2007

I 2007 træffer Henrik en markant beslutning i forhold til sit arbejdsliv, da han beslutter at skifte Falckstationen i Give ud med et job hos Københavns Brandvæsen. Et skifte, der naturligvis blev drøftet med og clearet af Karen. Men hvad handlede dette opsigtsvækkende skifte med den ret betragtelige logistik mellem Give og hovedstaden egentlig om? Det forklarer Henrik her.

- I og med jeg havde så mange forskellige funktioner på stationen i Give, måtte jeg erkende, at jeg mere og mere brændte for ambulancetjenesten. Jeg var for eksempel en del af lægeudrykningen her i Give sammen med læge Bak Nielsen fra Gadbjerg, og disse præhospitalsopgaver kunne jeg rigtig godt lide – og jeg fik en stor lyst til at udvikle mig mere i den retning.

- I København fik jeg mine første ture i de københavnske ambulancer med Mogens Bredgaard, tidligere administrerende overlæge for Lægeambulancen i København. Det var virkelig en fascinerende oplevelse, og hele setuppet der passede bare ind i mine filosofier; kunne jeg se, at jeg virkelig havde gode muligheder for at udvikle mig – både på det faglige og det personlige plan. Jeg var 49 år, da jeg sendte min ansøgning til Københavns Brandvæsen, og var i tvivl om, jeg var for gammel. Men Karen pressede på og opfordrede mig til at sende min ansøgning.

- Jeg har et godt tilbud til jer Københavnere!

Henrik sendte så en klassisk glimt-i-øjet ansøgning, skrevet på en god gammeldags skrivemaskine, hvor han lånte Jysk-legenden Lars Larsens velkendte ord: Jeg har et rigtig godt tilbud til jer, lød det indledningsvist fra den lune jyde, og den indledning, plus Henriks fine cv, faldt de gode københavnere pladask for – og så blev den ’unge’ mand ellers inviteret til optagelsesprøve.

- Jeg bestod og blev ansat som brand- og ambulancemand. Dengang var vi 18 nye folk, der blev ansat, for der var virkelig run på de københavnske. Det skete ganske tit, at man havde sammenlagt 25 ture i døgnet med enten brandbilen eller ambulancen, så der var virkelig nok at se til. 95 procent af min tid der var som døgnvagt på ambulancen. Man havde en døgnvagt hver 4. døgn, og så var man hjemme i 3 døgn.

- Der var virkelig mange alsidige opgaver lige fra udrykninger til bandekriminalitet, julefrokoster med uheldig udgang og til fodboldkampe – og selvfølgelig også de mere klassiske udrykningsopgaver med ambulancen. Skiftet fra det landlige miljø i og omkring Give til København var kæmpestort, og heldigvis havde vi et rigtig godt sammenhold, så vi var rigtig gode til at få talt sammen efter de svære opgaver.

- Her var man meget obs på at få snakket de traumatiske oplevelser godt igennem, der var en dejlig åbenhed og en fin samhørighed mellem ambulancefolkene og brandmændene, hvoraf mange havde omkring 20 års erfaring fra ambulancetjeneste oven i deres rutiner som brandmænd.

Her ser vi så Henrik, nr. 2 fra venstre i den mørkedrag, være med til et større fabriksbrand. Privatfoto

En del af ambulanceholdet ved skyderiet i Fields

Han var, som et eksempel på en svær og tung opgave, med som ambulanceredder under skyderiet i Fields i juli 2022, hvor en person gik amok og skød og dræbte tre personer og sårede fire. Yderligere tre blev såret af mulige strejfskud, mens 20 personer kom lettere til skade i forbindelse med evakueringen af centret.

- Vi var hele 80 mand med til denne frygtelige hændelse, og da vi kom hjem, blev vi alle sammen sendt ud til en stor gymnastiksal, hvor man sørgede for, at vi alle fik en god professionel defusing (struktureret samtale, der afholdes umiddelbart efter en voldsom eller belastende hændelse) og ikke skulle have flere vagter denne dag.

- Det var et både stærkt professionelt og menneskeligt godt greb. Mange af os troede faktisk, da vi blev beordret af sted til Fields med beskeden om, at der var noget skyderi med dræbte og sårede, at det drejede sig om en øvelse – men vi blev klogere, da vi nåede frem.

På et tidspunkt i starten af 2010’erne kom der en del opbrud i udbuddet af ambulancetjenesten, og her mistede Falck en del af udbuddet flere steder i landet. Andre tjenester som for eksempel Samaritten kom ind i billedet, og det betød konkret hos Københavns Brandvæsen på stationen på Vesterbro, hvor Henrik arbejdede.

Kører nu også ambulance i nord og syd

Denne manglende mulighed for at køre ambulancetjeneste fik Henrik til at søge ind hos Ambulancetjeneste Syd og ambulancetjenesten i Nordjylland – samtidig med at han har bevaret tilknytningen til stationen i København.

- Sammen med min faste makker, Henrik Holm, tager jeg nu en del ud på ambulanceopgaver for de to nævnte områder, som mest opererer i Jylland og på Fyn. Her aftaler vi nogle faste datoer, hvor vi er på vagt, og ret beset kan vi få opgaver helt fra Tønder til Aalborg.

- Det har jeg arbejdet med i cirka 4 år nu, og det er et noget andet job end at køre ambulance i København. Der er der jo næsten aldrig mere end 5 minutter til nærmeste hospital, mens afstandene her i Jylland jo kan være meget lange. For eksempel kan vi nemt løbe op i at have kørt 770 km på bare tre ture her i Jylland, fortæller Henrik.

Husk lige Kleenex den 15. juli

Den 1.7. 2025 var som sagt en virkelig stor milepæl for Henrik i forhold til hans arbejdsliv, og den 15. juli kommer der endnu en stor milepæl, hvor den gode hr. Lyngsøe nok igen skal huske at have lidt ekstra Kleenex klar i lommen.

- Den 15. juli er min sidste dag hos Københavns Brandvæsen. Her siger jeg stop efter 18 kongeår i det københavnske, og at jeg i 2007 tog beslutningen om at tage herover er den 2. bedste beslutning i mit liv (1. pladsen går selvfølgelig til beslutningen om at finde sammen med Karen). På dagen for min afgang vil der blive kørt en hel række brandbiler frem, som så tuder et sidste farvel ud til mig. Det bliver garanteret en vild og følelsesladet oplevelse, og mon ikke jeg får en del fugt i øjenkrogene – det kan jeg mærke allerede nu her, hvor vi sidder og snakker om det, lyder det fra Henrik med et stille smil.

Virkelig berigende at kunne hjælpe folk i nød

Men stopper det så definitivt her den 15. juli?

- Nej, det gør det ikke. Jeg kører videre med mine vagter for Ambulance Syd og Nordjylland, så længe jeg har energien og lysten. Jeg har også i en del år været tilknyttet diverse motorløb både i udlandet og her i Danmark, og det elsker jeg. Tænk sig at få VIP-pladser på for eksempel Jyllandsringen - og så få penge for det som ambulancemand.

- Det er fantastisk, og generelt har jeg altid haft det sådan, at det har været en fest at tage på arbejde. Jeg har mødt så mange nye mennesker i min tid både som brandmand og ambulanceredder, og hele kernen i min fascination for mit arbejde gennem nu 50 år handler bare så meget om, at man kan hjælpe andre mennesker.

- I dag kan vi med den teknologi og de 28 forskellige slags medicin, vi har med i ambulancen, virkelig gøre en stor forskel for folk med vores præhospitalstiltag. Vi har hjælp fra lægebiler og lægehelikoptere, så alt i alt er det virkelig en stor fornøjelse at have det job her. Det er simpelthen så berigende. I København oplevede jeg, at vi havde en virkelig stor succesrate i forhold til at hjælpe folk med hjertestop, og det var virkelig en stor tilfredsstillelse, konstaterer Henrik.

 

Henrik har været passioneret jæger i 42 år og har i den periode skudt 200 bukke og 15 hjorte, og han er ikke færdig endnu, som han konstaterer med et stort smil. Foto: Jim Hoff

Har deltaget i 4500 udrykninger

Han har gennem sine 50 år sammenlagt deltaget i 4500 udrykninger og haft 3700 patientkontakter, hvoraf de fleste endte med et lykkeligt udfald. Når Henrik siger definitivt farvel den 15. juli, vil han komme til at savne det fantastiske hold på stationen på Vesterbro.

- Det er virkelig nogle fantastiske gutter, vi har et fantastisk sammenhold, helt unikt, men kommer helt ind under huden på hinanden. Man sover sammen, man laver mad sammen, man griner sammen, og man deler så mange oplevelser. Det bliver et kæmpesavn at sige farvel til dem, og jeg vil helt sikkert komme til at besøge dem til både pensionisttræf og de mange fine holdture, vi er på.

- Her hersker bare en helt speciel kultur, vi giver altid hånd til hinanden, når vi mødes om morgenen. Her kan man se hinanden i øjnene, og her er der en klokkeklar kultur, hvor det handler om at være en god kollega, samtidig med at man er sammen om at hjælpe andre mennesker i nød, siger Henrik.

Fik en helt vild flot pris i 2022

Apropos det at være en god kollega, opnåede Henrik i 2022 den kæmpestore ære at blive kåret til Bedste Kollega i 135 år. I den forbindelse fik han en statuette, som han sidder med på billedet i starten af artiklen, og der fulgte en check med på 10.000 kroner.

- Det var helt fantastisk at få så flot en pris. Der er så mange dygtige og kompetente folk her, der bare har gjort det så godt. Det var tæt på 1000 ansatte, der skulle stemme om, hvem der skulle have prisen, og det gør jo ikke mindre ærefuldt, at det er kollegerne, der har stemt en ind på 1. pladsen. Indrømmet, den dag jeg fik prisen overrakt, kom der en del vand i øjnene.

- Og jeg kan kun anbefale til andre, der måske går med tanker om at gå ind i denne her branche, at de skal springe ud i det. Udover at man virkelig er med til at gøre en forskel for andre mennesker, så er det også en fed arbejdsplads at være på.

Her har vi den så: Den flotte pris, som Henrik blev tildelt i 2022. Virkelig imponerende. Foto: Jim Hoff

Passioneret jæger og citronmånebud

Rent privat er Henrik som sagt godt med Karen, der tilbage i 2020 kunne fejre 50-års jubilæum fra Vejle Kommunes tekniske afdeling, så det er godt nok nogle stabile folk, de to. De har børnene Casper, Christina og Anne Cathrine, som har beriget Karen og Henrik med 8 dejlige børnebørn. Når Henrik ikke hjælper folk i nød i Jylland, på Fyn og i København, dyrker han en 42 år lang passion for at gå på jagt. Han har været på jagtture i Skotland, og da han først fik hul på jagtture til Polen, er det nu blevet til 19 ture på 8 år til dette land.

- Jeg har skudt 200 bukke og 15 hjorte, og jeg er ikke færdig endnu. Det er så min store personlige hobby, og derudover elsker Karen og eg at rejse rundt i hele verden – og det vil ikke blive mindre efter den 15. juli. Her de sidste dage har jeg stadig nogle vagter på stationen i København, og i forbindelse med min afskedsreception skal jeg nok sørge for at have en ordentlig posefuld citronmåner fra Dan Cake med til mine kolleger – denne faste sending her fra Give vil de nok komme til at savne fremover, lyder det fra Henrik med et stort smil.

De gule citronmåner er næppe det eneste, de kommer til at savne fra Give efter den 15. juli!