FCM Scouting Camp: Fodboldtalenter fra hele verden på græs på træningsbanerne i Thyregod

Fra den 1. august til den 27. august har 28 unge fodboldtalenter fra 16 forskellige nationer slået sig løs på træningsbanerne på Thyregod Stadion, som et led i FC Midtjyllands jagt på unge dygtige udviklingsparate spillere i aldersgruppen 16-20 år. Her stod Ove Pedersen og Denni Conteh i spidsen for den håbefulde floks vej gennem nåleøjet.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

ELITEFODBOLD: I de sidste 3 uger har fodboldbanerne i Thyregod genlydt af høje energiske kommandoer og guidende tilråb fra både den danske fodboldtrænerlegende, Ove Pedersen, og den tidligere professionelle fodboldspiller Denni Conteh.

De har haft kommandoen over i alt 28 fodboldtalenter fra i 16 forskellige nationer i forbindelse med FC Midtjyllands årlige Scouting Camp, hvor unge håbefulde, dygtige fodboldspillere tager og får deres livs måske eneste chance for at vise sig godt frem og den vej rundt kæmpe sig til en kontrakt med enten FCM eller den portugisiske fodboldklub, Mafra, som ejes af FC Midtjylland.

Det handler om fart og power

- Vi har i år haft i alt 28 spillere til træning her i Thyregod. Det foregår på den måde, at vores samarbejdspartnere tilbyder os de her unge spillere til campen. Vi ser også lidt video af spillerne, så vi er klar over, hvem det er, der dukker op - og hvad de grundlæggende står for rent fodboldmæssigt, fortæller Ove Pedersen og fortsætter:

- Inden spillerne kommer hertil, har vi sendt nogle beskrivelser til klubberne eller spillernes agenter, om hvilke grundlæggende krav vi stiller, for at spilleren kan komme i betragtning til denne her Scouting Camp. De skal for eksempel kunne løbe 30 meter på 4 sekunder eller derunder. Og generelt handler det om fart, power og en rigtig god fysik samt et vist internationalt niveau, når vi scouter de her unge gutter.

Den rutinerede superligatræner og assisterende sportschef i FC Midtjylland, stod i spidsen for dette års Scouting Camp i regi af FCM. Campen blev afholdt på fodboldbanerne i Oves hjemby, Thyregod. Foto: Jim Hoff

Fra scouting camp til salg på 100 millioner

En solstrålehistorie i forhold til scouting campen i Thyregod finder vi hos spilleren Ousmane Diomande. For to år siden deltog han i scouting campen, røg derfra til CD Mafra, og herfra blev han så solgt her for nylig for den et beløb tæt på 100 millioner kroner til Sporting Lissabon.

- Historien er jo fin nok i sig selv, men det var egentlig ikek vores plan, at Diomande skulle sælges. Det var vores ønske, at han skulle hjem til FCM og spille på Superligaholdet og forstærke vores hold her. Men ok, man siger jo ikke lige nej tak til 100 millioner kroner for en 19-årig forsvarsspiller, konstaterer Ove Pedersen.

- For nogle handler det om overlevelse

Denni Conteh, der har en lang flot karriere som spiller i klubber som Herfølge, Racing Strasbourg, Sparta Rotterdam, FC Nordsjælland og OB, træner sammen med Ove Pedersen de unge talenter. Conteh har ud over de fodboldmæssige kvaliteter og erfaringerne fra udenlandske klubber også den store fordel, at han taler både engelsk og fransk, og dermed kan de to trænere sammen rent sprogligt nå ud til hele flokken.

- Og når spillerne først er i gang ude på banen, så taler de jo alle sammen det samme sprog, nemlig fodbold, så det er gået fint med kommunikationen. Spillerne er meget lydhøre, selv om der jo står meget på spil for dem rent personligt. For nogle handler det om ren overlevelse, og nu her efter 20 dage med træning og kamp er de også ved at være godt møre både fysisk og mentalt, konstaterer Denni Conteh, mens Ove P. varmer dagens trup op, inden det går løs med en taktisk spiløvelse, hvor man spiller 6:10 plus keepere med fokus på forsvarsspillet hos de 6.

Den tidligere professionelle fodboldspiller i blandt andet Racing Strasbourg, Sparta Rotterdam og FC Nordsjælland, var træner sammen med Ove Pedersen på Scouting Campen. Foto: Jim Hoff

Ærgerrighed er fint – men spillerne skal også være kloge og samarbejdsvillige

Der er blevet spillet to træningskampe. Holdet slog et hold sat sammen af Fredericias 1. holdstrup med 3-0, og tabte knebent til Hobros divisionsreserver efter en god indsats. Onsdag den 23.8. venter en ny træningskamp i Ikast – og det er spillernes sidste mulighed for for alvor at vise sig frem i kamp.

Der er mange ting på spil for de her unge knægte. De kommer med en stor ærgerrighed og lyst til at vise sig frem. For nogle af dem handler det jo om at skabe et godt liv, ikke kun for dem selv, men også for deres familier, hvor mange lever i fattigdom og under knap så prangende vilkår.

- Spillerne her kæmper jo for deres livs chance. Der mærker man tydeligt ikke mindst de første uger, hvor alt er i spil, og hvor alle har en ide om, at de har en chance for en kontrakt. Men vi kigger altså også på, hvor klogt de agerer på fodboldbanen. Kan de samarbejde med de andre – det er også vigtigt, at de forstår, at man er del af et hold og ikke kun skal spille for sig selv, pointerer Ove Pedersen.

De unge gutter gik til stålet i nærkampene, for det handler jo om at markere sig i kampen om den gyldne kontrakt. Foto: Jim Hoff

Ikke et reality-show

På nuværende tidspunkt i starten af uge 34 har man tilbudt en kontrakt til en af spillerne, og det er så meningen, at den unge mand skal spille for FCMs portugisiske klub CD Mafra. Andre spillere er taget hjem til deres hjemland igen – men de er ikke sendt hjem.

- Det er jo ikke et reality-show det her, hvor vi bare ”stemmer” folk hjem. Spillerne afgør selv, hvornår, de tager hjem igen. Det kan afhænge af mange forskellige faktorer, men de sætter selv datoen for deres hjemrejse. Det er sådan, at spillerne selv, eller deres klub, skal betale deres flybillet, mens FCM betaler resten. Hvis vi skriver med en spiller, betaler vi så også efterfølgende flybilletten, forklarer Ove Pedersen.

I dagens 22.-mandstrup finder vi spillere fra Brasilien, Østrig, Tjekkiet, Gambia, Mali, Ghana, Grækenland, Japan, Frankrig og Cameroun, og det er naturligvis en interessant mundfuld at skulle gabe over for de to trænere.

- Efter campen i 2022 lavede vi aftale med tre spillere, men det er ikke sådan, at vi har en decideret målsætning om, hvor mange aftaler vi skal lande ved de her træninger. Som udgangspunkt kommer spillerne med den tilgang, at de vil gå hele vejen – nogle gange lykkes det, andet gange sender vi nogle af dem videre til andre klubber. Eksempelvis har vi sendt en spiller til en klub i Norge, hvor han så kan videreudvikle sig. Nogle af spillerne ryger ind på vores U17-akademi, andre bliver sendt til Mafra i Portugal – og nogle slipper ikke gennem nåleøjet, fortæller Ove Pedersen.

Ove Pedersen orienterer her spillerne om tingenes tilstand efter godt 20 dages træning og kamp. Foto: Jim Hoff

 Samlet evaluering efter campen

Efter opvarmningen samler Ove Pedersen spillerne og forklarer dem om tingenes tilstand, og hvor spillerne står, og at en af spillerne er blevet tilbudt en aftale.

-  Transfervinduet er åbent frem til 1. september, så der kan stadigvæk ligge nogle muligheder for jer. Nu har vi set jer, og det kan være, at vi vil lave aftale med nogle af jer i januarvinduet. Vores klub i Portugal mangler også unge spillere, så der ligger også en mulighed for jer der. Når campen her er slut, så går Denni og jeg sammen med nogle folk fra FCM, der også har set jer træne og spille kamp, og så laver vi en evaluering af hver enkelt spiller. Der vil derefter blive sendt besked til jeres klub akademi eller agent, om hvor I står, lyder beskeden til de unge knægte.

Så står den på bold, hvor der bliver gået godt til vaflerne – for det her er altså for nogle af spillerne (og deres familier) en decideret kamp for overlevelse. Og man kommer ikke gennem nåleøjet ved bare at stå og fise den af ovre i et hjørne, mens de andre træder speederen helt i bund for at nå ind i det forjættede fodboldland:  En kontrakt med FC Midtjylland.