Filskov IF bag kæmpestævne: 542 hold spillede 1207 kampe til Lalandia Cup

Det var 12. sæson, at det store indendørs fodboldstævne for ungdom løn af stablen i regi af Filskov IF. Et par hundrede frivillige var i ilden for at få det store maskineri til at køre som smurt i hele 7 haller, hvor hold fra hele Danmark var i ilden til Lalandia Cup.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

FILSKOV: Et af landets største indendørs fodboldstævner for ungdom blev afviklet i den forløbne weekend. Her var det Filskov IF, der med de to samarbejdsklubber Sdr. Omme IF og Blåhøj IF stod som tovholder på det velrenommerede stævne. 

Det var 12. sæson med Lalandia Cup, der har fået sit navn efter en af de store lokale samarbejdspartnere, Lalandia, der både lægger haller og badeland til den store fodboldevent. Der var 542 hold tilmeldt, og der blev spillet i alt 1207 kampe fordelt på 7 haller.  

Midnatsbold i Sdr. Omme 

Det fortæller Henrik Arvad fra stævnegruppen, der foruden ham også består af Tage Schmidt, Lars Thomsen, Claus Junge og Kristian Tolmose. 

-Der blev spillet bold fredag, lørdag og søndag i Viadukthallen i Filskov, i Sdr. Omme-hallen, i hallen i Blåhøj, i Elkjærhallen i Grønbjerg, i hallerne i Billund og i Lalandia. Det blev til nogle lange dage i år, ikke mindst fredag, hvor der blev spillet fodbold helt frem til 00.15 i Sdr. Omme. Lørdag aften blev de sidste kampe spillet klokken 20.00, og søndag var der slutfløjt klokken 15.00, fortæller Henrik.  

 

 Er det ikke snart vores tur? De herlige U6-spillere kunne slet ikke vente med at komme på banen. Foto: Jim Hoff

En hær af frivillige 

I 2023 var der tilmeldt 610 hold, og Henrik påpeger, at det var godt og vel i overkanten i forhold til logistik og lavpraktiske opgaver.  

-Vi mener jo nok, at antallet af hold i år var mere medgørligt at overskue. Men det var da stadigvæk en stor mundfuld. Der er virkelig brug for en hel hær af frivillige, for at få kabalen til at gå op i de 7 haller, for at klare bespisning og overnatning osv. Men heldigvis kunne de tre moderklubber i BFO, Filskov, Blåhøj og Sdr. Omme stille med en masse gode frivillige, der virkelig tog fra og var med til at få det hele til at køre. Folk står næsten i kø for at få lov til at give en hånd med til Lalandia Cup. Så det er virkelig en fornøjelse at arbejde med, lyder det anerkendende fra Henrik.  

1300 overnattende gæster 

Det er Filskov IF, der i sin tid fik ideen til Lalandia Cup, og det er også den lokale klub i viaduktbyen, der står med de største og de fleste planlægningsopgaver.  

-Her har vi også rigtig god hjælp af Filskov Friskole, der virkelig tager godt fra. Spejderne er også med, idet de lægger hytte til i forhold til overnatning, hvor skolen også er klar med sovepladser, ligesom det også er friskolen, der står for bespisningen.  

-I år havde vi i alt 1300 overnattende gæster på skolerne i Blåhøj, Filskov og Sdr. Omme, så det er da også lidt af en mundfuld. Ret beset er det hele Filskov by, der er oppe på dupperne og giver et nap med i forbindelse med det her stævne, pointerer Henrik med et stolt smil. 

 

Her har vi et par lokale knægte der tager tjansen ved "måltavlen". De skulle senere i ilden i hallen i Sdr. Omme som spillere- og det glædede de sig til. Foto: Jim Hoff

Afslutningsfest med fællesspisning 

Med hensyn til de frivillige er folkene i stævnegruppen meget opmærksomme på at vise deres anerkendelse.  

-Vi har over et par hundrede hjælpere, og vi gør meget ud af, at de oplever god service, når de er i ilden for os. Der er gratis forplejning til dem, og vi slutter af om søndagen med en hyggelig afslutningsfest, hvor der i år var 110 frivillige mødt op til spisning. Det er en fin måde at sige tak på til de frivillige, og de samme folk bliver også inviteret ind, når vi hvert 2. år afholder den store fest for de frivillige i hallen her for på den måde at belønne de frivillige og vise vores store taknemmelighed, siger Henrik.  

Klarer sig med lokale dommere 

Lalandia Cup kører med hold i A, B og C-rækker, og det kræver gode dommere med hård på brystet ikke mindst i A-rækken, hvor involverings- og engagementsniveauet på begge sider af banderne er højt. 

-Vi rekrutterer vores dommere fra de lokale byer, og de gør det bare godt. Der vil altid være lidt småting, når der skal spilles så mange kampe fra U6 til U17 drenge og piger. Men overordnet set er det gået godt, og de udfordringer, der kan opstå, bliver løst rigtig fint rundt omkring i de lokale haller af de gode tovholdere i de respektive haller, siger Henrik.  

 

Ventetiden mellem kampene kan bruges på mange måder - her et mere digitalt bud på, hvordan man holder nerverne i ro. Foto: Jim Hoff

-Det handler om at skabe en rigtig god stemning 

Kigger ind bag de økonomiske gardiner, er det klart, at et stævne af denne størrelse med så mange mandetimer og ressourcer involveret, også skal munde ud i nogle penge til arrangørerne og deres tætteste samarbejdspartnere.  

-Det overskud, der måtte komme ud af stævnet, går i en pulje til de tre moderklubber Blåhøj, Filskov og Sdr. Omme, hvor de fordeles. Selvfølgelig tjener vi penge på det her, også fordi vi jo har gode sponsorer med fra start, så den økonomiske bund er lagt. Hallen tjener også penge på salg af mad og drikke, vi skal til gengæld så betale halleje til nogle af hallerne, ligesom der også er udgifter til mad til skolen.  

-Men det vigtigste for os er egentlig at skabe et fantastisk fodboldstævne med en god stemning og at levere et højt serviceniveau. Det får vi da også ros for, og rigtig mange af holdene/klubberne kommer igen fra år til år. For eksempel råber vi målscorernes navne op og spiller stemningsmusik, når der scores – og det er spillerne bare vilde med, siger Henrik.

Her kan du se massevis af fotos fra Lalandia Cup