
Første gang i Give: Give Golfklub afholder Paragolf Tour 2025
Give Golfklub slår dørene op den 6. juli for en afdeling af Paragolf Touren 2025, som afvikles over 6 gange 6 forskellige steder i Danmark. I Give er der plads til 60 deltagere. Stævnet får besøg af et af de helt store navne inden for paragolfsporten, Mette Wegge Lynggaard, der udover at være på paragolf-landsholdet også er tidligere europamester.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
GOLF I GIVE: Give Golfklub får æren af at debutere som værter for en af Paragolf Tourens 6 afdelinger/turneringer. To af turneringerne vil blive afviklet som EDGA-turneringer over to dage. De fire øvrige turneringer afvikles på én dag og vil oftest blive afholdt i forbindelse med en åben turnering i værtsklubben.
Avisen har talt med Jette Hansen, der er formand for klubudvalget, og Peter Møller, der er medlem af golfudvalget under Paragolf Danmark. Peter er selv paragolfspiller, idet han har mistet en del af sit syn efter flere blodpropper i hovedet. Det betyder, at han nu har et indsnævret synsfelt, tunnelsyn kan man kalde det, og stort set kun kan se, hvad der foregår lige foran ham. Men det er ikke nogen hindring for den ivrige golfspiller.
En stor familie med sort humor
Og denne tilgang til golfsporten deler han med rigtig mange andre paragolfspillere, der nægter at give op, selvom de er ramt enten fysisk eller psykisk.
- Vi paragolfere er én stor familie. Vi møder hinanden med sort humor, friske kommentarer og er rigtig gode til at afdramatisere tingene. Vi er en flok med både fysiske og psykiske handicaps, som mødes på kryds og tværs og spiller med og mod hinanden på lige niveau, fortæller Peter Møller.
Jette Hansen kan oplyse, at det er første gang, at Give Golfklub lægger anlæg til en Paragolf-turnering, og at der er plads til 60 deltagere. Tilmelding foregår via Golfbox og skal ske senest den 3. juli inden klokken 20.00. Give Golfklub har tidligere afholdt en turnering for døve, som også trak godt med spillere til.
Landsholdsspiller klar i Give
Stævnet i Give bliver krydret med deltagelse fra landsholdsspilleren og den tidligere Europa- og verdensmester, Mette Wegge Lynggaard, der er født med cerebral parese, som medfører, at hjernen ikke kan styre musklerne normalt.
- Vi lægger også op til, at ikke-paragolfere kan være med denne dag, og vi ved, at der vil være nogle lokale golfspillere med den 6. juli. Der vil så blive spillet med 25, som træder i kraft, når paragolfere og ikke-paragolfere spiller sammen. Det betyder, at spillere med funktionshandicap kan spille fair golf på lige fod med andre spillere, uanset deres specifikke handicap eller kategori, forklarer Peter og Jette.
Landsholdsspilleren i paragolf og den tidligere verdens- og europamester, Mette Wegge Lynggaard, deltager i Paragolf-stævnet i Give den 6. juli. Privatfoto
Skal have lægelig vurdering
I Danmark er der 125 paragolfspillere, der har kort til Europatouren, og vi har også spillere fint placeret på verdensranglisten. Her har Peter Møller tidligere i karrieren faktisk været placeret som nr. 19.
- For at få kort til Europatouren skal man have en EDGA-licens (European Disabled Golf Association). Her skal man have en lægelig vurdering af sin sygdom, og man skal også være medlem af en golfklub. Paragolf Touren 2025 består af 6 afdelinger, 4 over 1 dag og 2 over to dage, og de sidstnævnte er EDGA-turneringer, hvor der spilles 2 gange 18 huller over de to dage.
- I forhold til EDGA-turneringerne er det bare vildt fedt. Man kommer ud på nogle vildt lækre baner i hele Europa (nogle gange også USA), og her kan man virkelig komme ud og få nogle kæmpestore oplevelser med paragolf, fortæller Peter Møller.
Kan en blind spille golf?
Et bevis på, hvor seje de her paragolfere er, kommer Peter med, da han fortæller om en svensker, der spiller golf, selvom han er både blind og døv.
- Han kommunikerer med sin kone via tegnsprog gennem fingrene, og hun tegner banen, altså det hul han skal slå ud på, på hans ryg, inden han slår ud. Han er tidligere golfspiller, inden han blev blind, så meget er jo lagret i hans krop og hukommelse med hensyn til det slagtekniske. Her i DK har vi 5-6 synshandicappede med i paragolfen, hvoraf 2 er totalt blinde.
Hvordan bliver man paragolfer?
Det er som sagt ok, at ikke-paragolfere spiller med, men de kan også bare være med som hjælpere. Der er max. 4 spillere i en gruppe, og hvis man som paragolfer gerne vil benytte sig af muligheden for at køre rundt, skal man have en EDGA-licens.
Vi synes, at man skal skynde sig at få meldt sig til. Hold jer ikke tilbage, kom ud og spil. I får virkelig god underholdning som ikke-paragolfere ved at være med her. Og til de, der er i tvivl om, hvordan man bliver paragolfer, så handler det om at erkende, at man har et handicap, det er vigtigt, og få sig så meldt til. Jeg kan hjælpe med at få min blive anerkendt som paragolfer, så har man brug for min hjælp, skal man bare ringe til mig på tlf. 30 27 34 43, lyder opfordringen fra Peter Møller.
Jette Hansen kan fortælle, at der den 23. juni var tilmeldt 13 spillere, og at klubbens egen paragolfer, Jesper Hansen, også deltager i stævnet.
Give Golfklubs egen paragolf-ambassadør, Jesper Hansen, deltager også i Paragolf-stævnet i Give den 6. juil. Foto: Jim Hoff