Fra Smokie til Midt om Natten: Danmarks Hyggeligste Havefest er på banen for 20. gang

Foto: Da Give Open Air flyttede fra Dyrskuepladsen til Huset var det en stor omvæltning. Her er det Kato, der lukker og slukker for en helt igennem fantastisk festivaldag med et flot musikprogram med Smokie, Sanne Salomonsen, Birthe Kjær og Scarlet Pleasure på scenen. Foto: Daniel Hoff

Give Open Air kan i 2025 sætte dannebrogsflag op på  scenen ved Huset i Give, når Danmarks Hyggeligste Havefest den 21. juni løber af stablen for 20. gang. En lang og rutschebanetursagtig rejse over godt 20 år kulminerer denne dag, og at festivalen er her endnu handler om noget så simpelt som målrettet ærgerrighed, lysten til at skabe noget sammen og et stærkt sammenhold i byen.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Da to af byens stærke forretningsfolk med både skabertrangen og frustrationen som drivmiddel for 21 år siden satte sig ned og strikkede en idé sammen om, at Give skulle have en event, der kunne stå i stedet for den nedlagte Anlægsfest, kom de frem til, at svaret på deres drømme måtte være en lokal fast tilbagevendende musikfestival, en open air-koncert.

Det udspil blev modtaget både med klapsalver og bundsolid jysk skepsis, for naturligvis fandtes der også i 2004 folk med nej-hatte med indbygget skepsis. Måske også med et snert af jantelov vævet i træsnoren til den negative klaphat?

Nuvel, det slog ingenlunde de to stålsatte herrer John Juhl og Henrik Henriksen ud af kurs, måske nærmere tværtimod. De skulle nok vise ’nejhattene’, hvilket stof de var lavet af. Motivationen for dette dristige med også godt tænkte projekt, begrundede John og Henrik med denne kække udmelding.

- Det kan ikke passe, at der ikke skal ske noget i Give i sommerhalvåret. Det er sgu' for tyndt. Vi kan lynhurtigt skaffe noget lyd og lysudstyr, noget rigtig god musik, en masse kolde bajere – og så skal vi nok hive små 5000 festparate mennesker ind på Dyrskuepladsen i Give.

Første skud i bøssen gav rungende underskud

Ud fra denne offensive devise fik de to driftige herrer med gode venner og en flok frivilliges hjælp stablet en på plakaten rigtig god festivalmenu på benene med kunstnere som hjerteknuseren Thomas Helmig, rock- og bluesroden Henning Stærk, Dodo And The Dodos, Ground Zero og Robbie Williams Jam.

Meget symbolsk valg af artister, for efter denne første Open Air i Give i 2005 stod man med netop knuste hjerter ved Ground Zero og med "rod" i økonomien. Dette første skud i musikkanonen endte med et pivhamrende træls underskud på 375.000 solide jyske dollars, så begejstringen hos de to ildsjæle var til at overse.

Men  John og Henrik gik ikke i panik. De gik i fightermode, og proklamerede dengang, at de ikke havde tænkt sig at give op - hverken i  første, andet eller tredje hug. Give Open Air fik løbende mere og mere karakter som "den store havefest i Give", og den slingrede rent økonomisk lidt tungt videre de næste par år.

 

 Her får du lige et nostalgisk tilbageblik på den første Open Air-plakat. Foto: Jim Hoff

Så kom finanskrisen i 2008 – og det blev et positivt vendepunkt

Men så skete det helt absurde i 2008, samme år som alverdens økonomer koldt og kynisk introducerede en måbende omverden til finanskrisen. Herfra begyndte tingene at gå i den rigtige retning. Pludselig var og blev Give Open Air Give bys og omegns store fest og årlige sociale samlingspunkt, og pludselig begyndte der at tikke så meget overskud ind i excelarket, at der kunne deles penge ud til områdets mange foreninger, som trofast og vedholdende havde givet en hånd med i forhold til de mange praktiske opgaver.

Et af de mindeværdige og definitivt skelsættende år blev 2010, hvor Rasmus Seebach blev hyret til fornuftige penge, og den populære popsnedker med pigetække, flyveører og sangstemme som en dansk udgave af Otis Redding, blev en gigantsucces, der nærmest støvsugede folk til festivalpladsen. Give Open Air var i den grad kommet på festival-landkortet. Også uden for 7323-området!

Suzy Quatro,  Smokie og Dr. Hook på en mark i Give ? Ja da!

Synligheden og "wow-effekten" blev kun endnu mere udtalt, da man slog ind på en slags 70'er revivalagtig tendens med at hyre store bands og solister, der havde slået deres hitlistefolder i årtiet med grydehår, trompetbukser og glamrock.

Smokie, Dr. Hook og Suzy Quatro tog rock/pop-bussen til Dyrskuepladsen i Give i 2011, 2012 og 2013, og de blev alle sammen store succeser med en fyldt festivalplads med højt skrålende og vildt begejstrede fans ved scenekanten til følge.

"We love you, Give,” skreg en læderdragtklædt Suzy Quattro med den legendariske Fenderbas højt hævet mod sommerhimlen i Give i 2013, efter at hun havde blæst alle tilstedeværende omkuld med ekstranummeret "Glad All Over". Disse spektakulære artister hentede også gæster fra diverse fanklubber fra udlandet, der ankom i feststemte busser til festivalpladsen i Give.

Smokie kiggede forbi i 2011 på Dyrskuepladsen i Give, og de tog en proppet festivalplads med storm. Foto: Mette Louise Obenhausen Hoff

Op og ned – og så kom den store fornyelse i 2016

I disse år peakede det for alvor, men som vi alle ved, så kører en rutschebane både op og ned, og Danmarks Hyggeligste Havefest løb så igen ind i nogle magre år, hvor man manglede gæster for at få en fornuftig økonomi i setuppet.

I bestyrelsen bag Open Air følte man, at man trængte til noget fornyelse for at få lokket de manglende 300-400 gæster ind på pladsen. Og så kom den, den store breaking nyhed op til festivalen i 2016: Fremover skulle Open Air afvikles ved Huset i Give og i Gullestrups Have samme sted. Farvel til Dyrskuepladsen.

Comeback til Smokie

Dengang udtalte John Juhl og Henrik Henriksen, at de var glade for, at det her helt nye Open Air-projekt lykkedes at få stablet på benene

-  Vi følte, vi trængte til noget fornyelse, og samtidig har vi jo år efter år kæmpet for at få de her godt og vel 300 gæster mere ind for at få økonomien til at løbe bedre rundt. På det tidspunkt bestod Open Air-foreningen ud over de to herrer af Henrik Johansen fra Give Fremad, Michael Frydensberg fra Give GIF og Jesper Hansen fra HK Give Fremad.

Det "nye" Give Open Air blev lanceret som et smukt modstykke til Skanderborg Festivalen både med skov OG by, og for ligesom at slå til med den helt store musikhammer, gik man linen ud og scorede endnu engang ’Smokie’, som jo i 2011 indtog Dyrskuepladsen med et forrygende og nostalgisk pop/rock-show af den allerbedste slags.

Måtte lige leje et privat jetfly til Smokie

Helt enkelt var det ikke at lokke Smokie tilbage til Give. Open Air-bestyrelsen måtte simpelthen leje en privatjet til bandet, som skulle flyve dem til Norge direkte fra Billund, efter at de havde optrådt på scenen ved Huset i Give.

En skam at bandet ikke havde ’Leaving on a jet plane’ på deres setliste, det havde da været god humor at slutte af med det nummer. Bandet skal dog have ros for deres store passion for ’Danish rode polser’. De spurgte faktisk undertegnede backstage, om jeg ikke kunne skaffe dem en sending af denne danske nationalspise - og naturligvis kunne jeg det, takket være Dørken Kiosk.

I 2016 fik vi også fedt besøg af selveste Rock Mamma, Sanne Salomonsen, og hun væltede byen med sin stærke vokal, sin insisterende karisma og sit lige-på-og-hårdt rockshow. I den ende af musikskalaen havde man hyret Birthe Kjær, der stillede op med sit store big band, og popdronningen leverede da også lige landets største syng-med-show, så selv ulvene i Givskud Zoo hylede begejstret med.

Birthe Kjær har været et af hovednavnene ved Give Open Air en håndfuld gange. Og hun leverer varemn hver gang. Her sammen med konferencier Daniel Hoff, der nåede at være konferencier 9 gange ud af de 20 gange, der har været afholdt Open Air. Foto: Jim Hoff

Gullestrups Have – ren Morten Korch-hygge

Til det lidt yngre publikum havde man lavet aftale med Kato, og Scarlet Pleasure, og de leverede begge varen på stærkeste vis.

Helt billigt var det ikke at få stablet så flot og alsidigt et overflødighedshorn af musik på benene, men igen viste gode erhvervsfolk fra Give og omegn deres trofaste støtte til Give Open Air. Og Open Air-bestyrelsen meldte da også ud, at hvis 2016 gik, som man drømte om, så ville man ’slå vi til med en endnu større hammer i 2017 på musiksiden’.

I forbindelse med flytningen fra Dyrskuepladsen droppede man Sildeteltet, Det Irske Telt og VIP-teltet, mens det populære og stærkt folkelige 80’er-telt med DJ Ris/Ras fik lov til at komme med op i det nye setup. Klog og god beslutning.

Selve området i og omkring Gullestrups Have blev skueplads for en masse boder og stande, ligesom haven i bedste Johnny Reimar-stil blev pyntet festligt op med kulørte lamper, genbrugssofaer und so weiter.

Generationsskifte i 2019

Nu skriver vi så 2025, og der gøres klar til 20. udgave af Danmarks Hyggeligste Havefest. Årene fra 2016 til nu har både givet nogle rigtig gode økonomiske velfunderede festivaler med overskud. I 2023 ramte man jackpot med 350.000 kroner på plussiden, mens andre år var knap så prangende. Der er i et par omgange blevet udbetalt store summer til de lokale idrætsforeninger, som bakker flot op om festivalen med frivillig arbejdskraft.

I 2019 kom der et generationsskifte, idet de to legender, John Juhl og Henrik Henriksen, gav plads til en ny bestyrelse, der bestod af  Marianne Skyum, Lars Hougaard, Lise Andreasen, Jacob Rasmussen og Tina Albrechtsen. Alt sammen gode folk, der i det daglige havde og har haft deres gang i både Give HK og Give Fremad som både aktive og trænere og ledere.

John og Henrik var stadig med fra sidelinjen de første år, og Henrik har hele tiden været tilknyttet som  fast musikpromoter. I dag består bestyrelsen af disse gode folk: Formand Lise Andreasen, næstformand Lars Hougaard, kasserer Tina Albrechtsen og de to medlemmer Anders Gaarde og Mathias Baunsgaard.

Det handler ikke om penge men om at skabe noget sammen

Hen over de godt 20 år har det ikke altid været lige let; det har krævet masser af hårdt arbejde, men Danmarks Hyggeligste Havefest er her stadigvæk. For mange af de ildsjæle, der gennem årene har været med til at bære det hele på deres skuldre, har det ikke kun handlet om at skabe store økonomiske overskud.

Det handler om det stærke fællesskab, det at man i tæt samarbejde med 125-140 frivillige, gode sponsorer og andre gode folk er sammen om at skabe en event, der betyder noget for folk, og som nu gennem 20 år har skabt et hav af gode oplevelser for folk.

Det at være med til at sætte Give på landkortet, uanset om der er finanskrise, eller om det står ned i stænger, det er det, der tænder ilden hver år, uanset om det er Smokie eller kopibandet Midt Om Natten, der går på scenen.

Her har vi dem så: Give Open Airs grundlæggere, John Juhl og Henrik Henriksen - her som chauffører for Peter Belli og hans band. Og her må man bare sige, at de to ildsjæle i den grad skal have kredit for at få Danmarks Hyggeligste Havefest ud at køre. Foto: Mette Louise Obenhansen Hoff