Giveprojekt mod ensomhed har inspireret Ældreministeren: Susanne på DR for at fortælle om ”Gå-værterne” i Give

Da Ældreminister Mette Kierkgaard (M) tilbage i starten af maj måned besøgte Give, stiftede hun bekendtskab med konceptet ”Gå-værter”. Ministeren blev blæst bagover af projektets iværksætter Susanne Ryes fortælling om konceptet i en grad, så hun bad Susanne om at deltage i Aftenshowet på DR 1 onsdag aften, hvor temaet var ensomhed.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

DET GODE FORENINGSLIV: Onsdag aften tonede Susanne Rye frem på skærmen på DR 1 i Aftenshowet. Hun var på foranledning af Ældreminister Mette Kierkgaard og Mette Schmidt-Laugesen, der er visionskonsulent under Bevæg dig for livet i Vejle Kommune, blevet inviteret med til udsendelsen, der havde temaet ’ensomhed’.

Susanne havde nemlig i den grad gjort et stort positivt indtryk på Mette Kierkgaard, da hun 1. maj besøgte Give i forbindelse med Vejle Kommunes fokus på konceptet ”Bevæg dig for livet”. Her havde Susanne Rye først haft ministeren med på en walk-and-talk tur ved og omkring Kastaniehaven med en stor del af det hold, som de lokale gå-værter har fået op at køre i Give.

Ministeren blæst væk af benovelse

Dernæst fortsatte delegationen til kaffemøde i Ikærhallen, og det var her, at Susanne havde lejlighed til at fortælle i detaljer om og historikken bag konceptet med de lokale gå-værter.

Den beretning imponerede som sagt ministeren, og hun fik da også Susannes tale med hjem – en tale som Mette Kierkgaard efterfølgende har brugt i brudstykker i forskellige sammenhænge, når hun har været rundt i landet for at tale om ensomhed blandt ældre - og hvilke værktøjer, som Give-modellen viser, man med succes kan tage i brug.

- I sidste uge blev jeg kontaktet af Mette Schmidt-Laugesen fra Vejle Kommune/Bevæg dig for livet. Hun havde fået en forespørgsel fra Mette Kierkgaard, og hun ville spørge mig om, jeg ville deltage i Aftenshowet og fortælle om vores koncept her i Give, og hvilken forskel det har gjort for en række mennesker her i byen, fortæller Susanne.

Den var ildsjælen Susanne naturligvis med på, for at få lov til at udbrede budskabet om det her fine hjertevarme koncept i Give på landsdækkende Tv er naturligvis den ultimative mulighed for at inspirere andre til at gå i samme retning – både helt bogstavelig tog billedligt talt.

 

Ville godt have haft lidt mere taletid

- Jeg bliver kontaktet af en journalist på DR, fortæller om konceptet og historien bag. Alt det lavpraktiske aftales også, og dagen efter tager jeg så afsted til København med min datter Christina som wingman. Hun er god til det med at færdes i storbyer, og det var også hende, der stod for det med Facebook og Instagramopslag - jeg havde jo ligesom andre ting i hovedet, inden vi gik på live, fortæller Susanne med et stille smil.

Hun havde hjemmefra forberedt næsten ned til sidste punktum, hvad det var hun gerne ville sige til de danske seere. Et indlæg der indeholdt både en beskrivelse af historikken, noget om konceptet og en uforbeholden hyldest og kredit til de 4 kvinder, der uge efter uge tager tjansen som gå-værter.

- Og det gik sådan set også fint nok, Man føler sig lidt presset, fordi der er andre i studiet, der skal have taletid, og man ved, der er en stram tidsramme. Så man taler nok lidt hurtigt, for at være sikker på at få det hele med. Desværre nåede jeg ikke at få noget af det allervigtigste med, nemlig rosen og anerkendelsen af de folk, der uge efter uge i alskens vejr tager turen hver torsdag som gå-værter. Det er jo Inga og Jytte, det er Lilly og Nancy, der tager det store slæb. Jeg sørger for, at der er kaffe til dem og nogle gange lidt kage, når de er tilbage fra deres tirsdagstur. Så de fortjener så afgjort virkelig en masse ros og anerkendelse, siger Susanne.

 

Det handlede slet ikke om sorte nederdele - men om ensomhed

Hun fik ideen til konceptet, da hun via sit job som butiksassistent hos Boutique Mary i Give, oplevede, at nogle af kunderne ret beset ikke kom ind i butikken for at købe tøj, men simpelthen for at få nogen at snakke med. De var ensomme, simpelthen og manglede social kontakt i deres hverdag.

- Da jeg opdagede, at det var sådan det hang sammen, og at det ikke handlede om sorte nederdele og hvide silkebluser, fik jeg ideen til det med gå-værterne. Jytte Emborg og Inga Raun var straks med på ideen og gik ind som gå-værter og løftede projektet til den succes det er i dag, fortæller Susanne.

Omsorg er nøgleordet

Hver tirsdag klokken 14.00 mødes holdet på pladsen foran Boutique Mary, og her har man både gangbesværede, rollatorbrugere og det lidt ældre klientel, der er knap så bevægelige med rundt på turen. Hastighed og længde på ruten tilpasses til enhver tid deltagerne, og de to gå-værter går dels i fortroppen og bagtroppen, så der er samling på det hele. Ofte følger der også en masse god historie med, når der vandres rundt i Give, for her har både deltagerne og værterne en del god viden at byen ind med om Give.

- Nogle af deltagerne er faktisk blevet så gode rent fysisk, at de nu også kan deltage i vores faste gåtur hver søndag i Give Plantage. Det betyder, at de er ude to gange om ugen og kan sætte ind på den sociale konto. Og så vil jeg gerne levere stor ros til deltagerne på holdet, for de er der virkelig for hinanden. De kerer sig om hinanden og tager sig rigtig godt af hinanden. Det er er simpelthen så godt at se. Og så er der også af og til en, der lige har lidt hjemmebagt kage med, eller nogle gange en pakke Mariekiks. Det hygger man sig så med over en kop kaffe bagefter - og denne 3. halvleg kan vi også se, at deltagerne virkelig ser frem til, fortæller Susanne.

 

Håber at inspirere andre

- Jeg håber, at jeg med min lille stemme i Aftenshowet har kunnet inspirere andre til at søsætte lignende tiltag. Det kan sagtens være uden om et gåvært-koncept. Hæng en seddel op på døren og skriv, at du går en tur hver torsdag eller lignende – og sig at alle er velkomne til at tage med.

- Sådan kan det sagtens starte op – det handler om, at vi får fat i de folk, der af den ene eller anden grund kan føle sig ensomme. Give dem et fint tilbud, helt uforpligtende og gratis, som de kan gøre brug af, og på den måde bryde ud af ensomheden, siger Susanne.

Du kan søge mere info om gåværterne i Give på Facebook ved at klikke HER