Grejsdalens Begravelsesforretning – unikke koncepter i unikke omgivelser

I 1994 grundlagde Bente Lorenzen Grejsdalens Bedemandsforretning, som i 2024 kan fejre 30-års jubilæum. Forretningen er et klassisk familieforetagende beliggende i naturskønne omgivelser i Grejsdalen. En virksomhed, hvor man har formået at kombinere kreativitet og nye ideer med ældre traditioner og ritualer, samtidig med at man bevarer en dyb respekt for de mennesker, der passerer gennem dørene på Grejsdalsvej 265.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GREJSDALEN: Man skal lede en del rundt i Danmark for at finde smukkere natur end den, der møder en på en smuk sommerdag med blå himmel og fuld drøn på solen i Grejsdalen ved Vejle. Netop midt i denne skønneplet af åløb, smuk skov og kringelkrogede næsten sydeuropæiske veje finder vi Grejsdalens Begravelsesforretning.

Omkranset af høj skov på begge sider med den rislende å få meter fra indgangsdøren, er det naturen der sætter dagsordenen og indbyder til ro, respekt og fordybelse. Og netop disse begreber er essentielle i forhold til en forretning, som kærligt og professionelt håndterer menneskeskæbner i nogle af livets sværeste momenter.

Grejsdalens Begravelsesforretning åbnede i 1994 med Bente Lorenzen ved roret, og det er stadigvæk Bente, som her knap 30 år efter grundlæggelsen af virksomheden, der sidder for bordenden.

Men firmaet er i høj grad et familieforetagende, for ved sin side har Bente sin mand Michael, der er tidligere politimand, og som i dag er leder af kontoret. Her finder vi også Bente og Michaels datter, Maria, som faktisk er uddannet bedemand, men som sidder som bogholder på kontoret, mens hun ved siden af passer et job som freelance tegnsprogstolk.

Familieforetagende der løfter i flok

Virksomheden har tilknyttet fire bedemænd, Bente Lorenzen, Leif Kramer, Kris Jennings og nyansatte Betina Nørholt. Derudover er der flexjobberen Mona Kunz, der hjælper til både på kontoret og med en række lavpraktiske opgaver omkring begravelserne.

Disse syv personer løfter i flok familieforetagendet – og samarbejder netop som én stor familie.

- Vi har et rigtig godt arbejdsmiljø. Vi hygger os sammen, og arbejder rigtig godt sammen. Vi har en tilpas størrelse til, at vi i vores dagligdag er tæt på hinanden og kan hjælpe hinanden på kryds og tværs. Og det synes jeg personligt er rigtig rart, siger Leif Kramer, der har været ansat som bedemand hos Grejsdalens Begravelsesforretning i tre et halvt år, og som kommer fra Gadbjerg.

Leifs historik og  indgangsvinkel til det at være bedemand kan du læse om andetsteds her i avisen.

 Marie Louise Brinch Anderson er det faste holdepunkt på kontoret hos Grejsdalens Begravelsesforretning. Foto: Jim Hoff

4 uddannede bedemænd

Virksomhedens grundlægger, Bente Lorenzen, er ud af en bedemandsfamilie. Hun voksede op i Tønder med forældre, der dengang drev en begravelsesforretning i byen, og på den måde kan man godt sige, at hun er flasket op med begravelsesforretningskonceptet.

Bente er oprindeligt uddannet socialpædagog, og i 1996 blev hun uddannet bededame, hvorefter hun i 2013 afsluttede en diplomuddannelse.

Leif Kramer kom som sagt til for 3 ½ år siden efter 4 ½ år som bedemand hos blandt andet Boesens Begravelsesforretning, og for 2 ½ år siden blev Kris Jennings ansat. Han er oprindeligt fra New Zealand, men har boet i mange år i Danmark.

Han har snuset til mange forskellige brancher, heriblandt også haft job i folkekirken, men nu føler Kris, at han som bedemand er havnet på den helt rigtige hylde, hvor begrebet arbejdsglæde er helt i top, fordi han føler, han er med til at danne fine rammer for familier og pårørende til afdøde.

Betina Nørholt er som tidligere skitseret nyuddannet bedemand. Hun har tidligere arbejdet som kirketjener og graver ved Seest Kirke, og senest har hun været ansat ved Hover Sogn.

Stor ombygning i 2022

2022 stod i ombygningens tegn hos Grejsdalens Begravelsesforretning. Allerede i slutningen af 2021 gik man i gang med at rive ned og gøre klar til den helt store og spændende forøgelse af kapaciteten på Grejsdalsvej 256.

- De nye lokaler og faciliteter blev indviet den 5. december 2022, og de er blevet flittigt brugt lige fra dag ét. Der er blevet bygget en mindestue/stille, som de pårørende kan bruge, når de skal være sammen med deres kære. Her kan de få en kop kaffe og lidt kage, mens de mindes den afdøde. Der er plads til kisten her, og så har vi også fået bygget kølefaciliteter, hvor vi kan opbevare de afdøde op til begravelsen eller bisættelsen, forklarer Leif Kramer.

Kølefaciliteter har højnet serviceniveauet

Kølefaciliteterne har 9 pladser, og de er etableret på baggrund af et meget stort behov i branchen for kølefaciliteter. Mange mindre kapeller i dag er blevet nedlagt, og mange af der er tilbage har ingen kølefaciliteter. Det betyder, at behovet er stort – og her er Grejsdalens Begravelsesforretning så klar til at tilbyde netop denne unikke service til deres kunder.

- Ved at kunne tilbyde kølefaciliteter har vi i den grad højnet vores serviceniveau, og det er blevet flittigt brugt af vores kunder. Her får man mulighed at beholde sine afdøde, inden begravelsen, forstået på den måde, at man her hos os kan komme og besøge og se den afdøde i stille, smukke og indbydende rammer, fremfor at skulle besøge dem på kapellet på et sygehus eller på en kirkegård med tidsbegrænsning. Det her er meget mere personligt og det er en fin mulighed ved eksempelvis hjemmedødsfald for at bevare nærheden til den afdøde i mere personlige og meget værdige rammer, pointerer Leif Kramer.

 

 I 2022 foretog man en ombygning, hvor der blev føjet en smuk mindestue til faciliteterne hos Grejsdalens Begravelsesforretning. Samtidg etablerede man også kølefaciliteter med 9 pladser. Foto: Jim Hoff

Bedre forhold til borgerlige begravelser

I og med man nu kan tilbyde kølefaciliteter, kan virksomheden nu tilbyde endnu bedre forhold i forhold til borgerlige begravelser.

- Det er ikke fordi, vi på nogen måde ser os selv som konkurrent til Folkekirken, men vi kan bare konstatere, at flere og flere foretrækker en borgerlig begravelse. Og her tilbyder vi så et godt alternativ. Vi kan opbevare afdøde her, vi kan forestå begravelsen i smukke og rolige rammer og afvikle en smuk mindehøjtidelighed helt efter de pårørendes eller afdødes ønsker. Og jeg vil gerne understreger, at her hjælper vi alle uanset tro, religion eller etnicitet. Vi har siden vi åbnede de nye faciliteter haft 15-20 borgerlige begravelser, og tendensen er som sagt stigende, fortæller Leif Kramer.

Grejsdalens Bedemandsforretning har også virke i lokale byområder som Give, Billund Hedensted og Tørring, og du kan se mere til virksomheden på deres hjemmeside HER.

HER kan du læse historien om bedemand Leif Kramer.