
Han har selv været der: Tidligere ambulanceredder hjælper folk gennem tunge livskriser
Foto: Kim Kristensen er tidligere ambulanceredder, men i dag er han psykoterapeut, der hjælper folk gennem diverse traumer og PTSD. Han bor på denne smukke gård på Risagervej 4 tæt ved Rørbæk Sø, hvor hans hustru Anite også tilbyder hesteterapi. Foto: Jim Hoff
-Jeg har selv båret vægten – nu hjælper jeg andre med at slippe den. Således indleder psykoterapeut Kim Kristensen, der bor et stenkast fra Rørbæk Sø, sin beskrivelse af det arbejde, han i dag udfører som registreret psykoterapeut. Den tidligere ambulancefører har dedikeret sit arbejdsliv til at støtte mennesker, der arbejder i frontlinjen, både fysisk og psykisk. Her kan du læse Kims historie.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
RØRBÆK: Vi befinder os i et af de smukkeste naturområder her i landet. Adressen hedder Risagervej 4, hvor der ligger en smuk ældre 4-længet gård. Vi kan se ned til Rørbæk Hovedgård, og få hundrede meter fra adressen har vi den smukkeste skov, der grænser ned til Rørbæk Sø. Vi er også tæt på både Gudenåens og Skjernåens udspring, som udover at levere vand til nogle af landets største vandløb også er symbolet på mange af de ting, vi skal tale med Kim om i denne artikel: En ny begyndelse på livet, og kilderne symboliserer også det livgivende, der kommer fra det indre univers, ligesom det også symboliserer visdom og indsigt.
Alt sammen elementer, som Kim arbejder med i sin dagligdag, hvor han både er direktør for ReCoach, ABC Vagt og Bifrost Recovery Center.
Fra elektriker over ambulanceredder til psykoterapeut
Kim fører os ind i en flot istandsat staldlænge, hvor han har gruppesessioner med de mennesker, han hjælper. Der er kaffe på kanden, og inden vi går ind til kernen af de ting, som Kim kan hjælpe folk med, skal vi lige have styr på hans baggrund, og hvor han kommer fra – både rent faktuelt og rent mentalt.
- Jeg er født i Horsens og har levet en del år i Vejle. Jeg er uddannet elektriker i Brædstrup, herefter blev jeg Falckredder på fuld tid i Aarhus. Her var der gang i den konstant, og man var stort set på arbejde konstant, når man var på stationen. Jeg var der i 9 år og hentede her en masse både gode og svære/tunge oplevelser.
- I slutningen begyndte de tunge traumatiserende oplevelser at fylde for meget. Jeg tog de tunge tanker med hjem, fordi vi på stationen ikke brugte tid på debriefing og på at få snakket de svære oplevelser ordentligt igennem. Der var simpelthen ikke tid, da vi nærmest kørte fra den ene udrykning til den anden. Vi fik aldrig ryddet ordentligt op mentalt, fortæller Kim.
Blev fascineret af psykoterapiens verden
Derfor begyndte han at arbejde terapeutisk med sig selv, og det var godt, han tog den beslutning, for rent psykisk var det op over – det var lige før ballonen sprang.
- Jeg gik til psykoterapi, og jeg blev fascineret af faget og mente jo nok, at jeg med min baggrund som Falckredder kunne bruge min viden om, hvordan det er at stå i en krisesituation – og bruge det aktivt som psykoterapeut. Jeg har selv stået i lort til halsen flere gange, så jeg kan sagtens sætte mig ind i, hvordan en ambulanceredder, en politimand, en fængselsbetjent eller en brandmand har det.
- Jeg ved, hvordan det føles at stå i de sværeste situationer, hvor der ikke er plads til at mærke sig selv – kun til at handle. Jeg kender kulturen, rytmen og den tavshed, der ofte følger med, når det, man har set og båret, bliver for meget, fortæller Kim.
Gården på Risagervej - det perfekte sted
For 10 år siden flyttede Kim og hans hustru Anita, der på gården tilbyder hesteterapi, ud til området omkring Rørbæk Sø, hvor de i alt har boet tre steder.
- Det var Bo Anders Olesen fra Rørbæk Hovedgård, der tog kontakt til os og tilbød os at købe gården her – og vi slog til, da dette sted bare passede perfekt til os og de ting, vi ville arbejde med. Et skønt naturområde med højt til himlen, plads til Anitas heste og masser af albuerum.
- Vi gav den så en skalle med at restaurere stedet og gøre det til vores sted, for der var da en del, der skulle gøres. Det kræver lidt at omdanne nedslidte svinestalde til kursus- og gruppeterapiområder, men det lykkedes, og vi er bare rigtigt glade for, at vi fandt dette sted her på Risagervej, konstaterer Kim.
Da Kim som tidligere nævnt gik ind i psykoterapiens verden for at få det bedre, blev det også begyndelsen på et nyt kapitel i hans liv. Han uddannede sig til psykoterapeut, både med den hensigt at hjælpe andre, netop fordi han havde erfaring med, hvor stor betydning det har, at man kan få hjælp til at finde vejen tilbage til et godt og traumefrit liv.
Det er lidt ligesom, når en tidligere topspiller i den professionelle fodboldbranche bliver træner – han kender også alle sider af gamet og har derfor alle forudsætninger for at blive en god coach.
Opererer med hele 3 virksomheder
Kim har i dag tre virksomheder, ReCoach, som han beskriver som en psykoterapeutisk virksomhed i øjenhøjde, med nærvær og faglighed som omdrejningspunkt. Så er der Bifrost Recovery Center – et specialiseret behandlingssted for frontpersonale med fokus på PTSD, traumer og belastningsskader.
Den 3. virksomhed i Kims regi er ABC Vagt, som er en professionel og autoriseret vagtvirksomhed, der forstår betydningen af tryghed – både ude i felten og i det indre. Her arbejder han eksempelvis tæt sammen med ABC Lavpris om sikkerheden i butikkerne og om, hvordan man kan tackle overfaldsagtige situationer, hvordan man fanger og håndterer butikstyve og andre personalemæssige udfordringer.
- Jeg tilbyder mange forskellige ydelser, og som udgangspunkt møder jeg altid folk, der hvor de er. Jeg arbejder med hr. og fru Danmark, med enkeltpersoner, med par, med familier og med grupper. Jeg har kørt terapi i 22 år og har haft andre jobs samtidig med mit psykoterapitilbud.
- Jeg har eksempelvis arbejdet i fængsler og i forskellige pædagogiske tilbud. Jeg har taget nogle efteruddannelser bl.a. til angstterapeut og taget traumekurser. Vi ser desværre mange unge i dag, der har angst, og som kæmper med deres selvværd, og her står jeg også klar med hjælp.
Også klar til at hjælpe akut
Kim har gennem tiden hjulpet mange forskellige mennesker lige fra PTSD-ramte soldater, politifolk, sygeplejersker og traumatiserede Falckreddere/ambulancefolk, og via de folk, han har hjulpet, har han fået en masse gode ambassadører, der kan anbefale ham til lidelsesfæller.
Hvis man skal have Kims hjælp, kan man booke en tid via Kims hjemmeside https://www.recoach.dk/, og set i relation til den branche, han er i, og i forhold til nogle af de problematikker, folk kan have, er han også klar til at træde til i akutte tilfælde – modsat det offentlige behandlersystem, hvor vi desværre kan opleve horrible ventetider for mennesker i dyb psykisk nød.
Virkelig berigende at hjælpe andre
Det at hjælpe mennesker tilbage til livet, det er det, der er Kims brændstof. Det handler ikke om penge.
- Nej, det giver mig så meget på det personlige plan at hjælpe andre mennesker. For mig er det meget vigtigere end penge, understreger Kim og tilføjer:
- Jeg er nu begyndt at samarbejde med psykologer, der henviser folk til mig, hvis de har specielle cases med for eksempel politifolk eller ambulancereddere. Jeg kender jo deres verden, og jeg ’taler deres sprog’ og kender alle begreberne fra de her verdener. Jeg bruger tit det billedsprog, at jeg har en lommelygte, der kan vise folk vejen. Det handler om at vise folk den rigtige vej, så de selv erkender, at det er den sti, de skal betræde. Det har jeg lært af egen erfaring, at er den bedste måde at komme godt ud af de her traumatiske ting på.
Der findes altid en vej hjem
Han samarbejder også med Anita, der også samarbejde med den tidligere topspiller i håndbold, Marianne Florman, på den måde, at hun nogle gange har klienter, der har efterspurgt hesteterapi, men som også godt kan have gavn af en snak med Kim – og vice versa. Her opsummerer Kim lige, hvad det i bund og grund handler om for ham, når han tager folk i mentale svære situationer ind.
- Det handler ikke kun om at forstå teorien, det handler om at forstå mennesket bag. Hvad det vil sige at have været for stærk for længe, og hvordan man finder vejen tilbage. Når man er helt derude, skal ingen stå alene. Og her er det vigtigste for mig at skabe et trygt rum, hvor mennesker bliver mødt – uden dom, uden facade. Kun ægte kontakt og redskaber, der virker i virkeligheden. For uanset hvor langt man er ude, findes der altid en vej hjem. Det er det, vi arbejder med – sammen, lyder den gode pointe fra den tidligere ambulanceredder og nuværende psykoterapeut.