Harmonisk kaffemøde med borgmesteren – men borgerne i Grønbjerg er meget bekymrede for deres skole

På sin vej rundt til borgerne i lokalsamfundene i kommunen landede borgmester Jens Ejner Christensen (V) tirsdag eftermiddag i Grønbjerg. Her var der kaffe på kanden, hjemmebragt brød og 26 spørgelystne borgere, der i alt nåede rundt om 8 emner – heriblandt skolen, der er udfordret på elevtallet i almendelen. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

LOKALSAMFUND: Det var en af kommunens yderste vestlige bastioner, der tirsdag eftermiddag havde besøg kommunens borgmester, Jens Ejner Christensen (V), da aulaen på Elkjærskolen lagde lokale til “kaffemøde med borgmesteren”.  

Et uformelt forum hvor de lokale borgere kan få en god snak med borgmesteren om de udfordringer, de måtte have i lokalområdet, samt stille spørgsmål og lufte deres undring over diverse politiske beslutninger, som måtte have indflydelse på det pågældende område. 

-Vi kan tale om alt, jeg lytter, men lover intet. Er der eventuelle opklarende spørgsmål, så tager jeg dem med hjem og leverer dem til de relevante politiske og faglige udvalg, forklarede Jens Ejner Christensen i sin åbning - og dermed var mødets grundsubstans varedeklareret.  

Stor mangel på borgerservice 

Borgerne kunne således skyde frit fra hoften, og første skud kom fra den tidligere formand i Ældre Sagen i Give, Peter Jepsen, der udtrykte stor bekymring over det nye beskårede tilbud omkring borgerservice i Give. 

- Som det er nu, er der en udpræget mangel på borgerservice i Give. Nu kan man kun komme til hver anden torsdag, og her står man jo i kø det meste af tiden. Kommunen har selv op lyset, at man i Give har 24 ½ ekspedition hver torsdag, da der var åbent hver uge. Det betyder, at man nu skal service 49 ekspeditioner på den halve tid med samme antal medarbejdere – hvordan kan det give mening, og hvordan hænger det sammen? 

- Ældre folk kan være tvunget til at tage bus, tog eller taxi for at komme til Vejle, og hvad ender det med? Bliver det så hver 3. og hver 4. torsdag. Nej tak, lad os nu beholde de faste ekspeditioner hver torsdag. Give er den centerby med de fleste ekspeditioner, så giver det da ingen mening at skære ned, lød det fra Jepsen.

 Peter Jepsen udtrykte stor bekymring over borgerserviceniveauet efter at det er blevet skåret ned til hver anden torsdag ved Huset i Give. Foto: Jim Hoff

GDPR og fleksibelt timetal 

Borgmesteren forklarede, at man med den nye ordning nu rykker ind i Huset fremover, og det sker fordi, at der ikke kan være to inde borgerservicebussen grundet GDPR.  

- For eksempel ved pasudlevering handler det om sikkerhed, så her kan der kun være en borger i bussen. Men det er fint, at vi rykker ind i Huset, og jeg vil mene, at hvis man kører med tidsbestilling, så kan man undgå kødannelser, og jeg tænker også, at man kunne køre med noget fleksibilitet, hvor vores medarbejdere kunne skrue op eller ned for timetallet, alt efter hvor mange aftaler, der bookes, lød gensvaret fra borgmesteren.  

Her nævnte en kvinde i forsamlingen, at hun nu benytter borgerservice i Grindsted, fordi det går nemt og hurtigt. Og at det kunne man lære meget af i Vejle Kommune.  

Dårlige veje 

Næste punkt på dagsordenen var af den jordnære af slagsen. Det handlede nemlig om dårlige vejforhold.  

- Kan vi ikke snart få asfaltsmaskinerne ud på Bredsten Landevej og Diagonalvejen. De er begge fulde af huller, og det er meget svært at køre lydløst på de to veje. Og det er ubehageligt at køre på veje med så mange huller, lød det fra en borger, mens en anden supplerede med et stort ønske om, at der blev kørt noget mere grus ud på grusvejen i området.  

- Kommunens asfaltkonto er meget omdiskuteret, og vores serviceniveau hænger jo også sammen med prisen på asfalt og energipriserne. Der er nok et efterslæb her, så vi bør komme rundt i kommunen og se det hele lidt efter i sømmene. Det her er en problematik, jeg nok skal viderebringe til teknisk udvalg, lovede borgmesteren.  

6-årig skal gå en kilometer i mørke for at komme med en skolebus 

Så kom der et indslag om busproblematikkerne i området. En kvinde kunne fortælle, at hendes 6-årige barn er tvunget til hver morgen at gå omkring en kilometer i mørke op til et såkaldt “vinkekryds”, hvor hun så bliver samlet op og kørt i skole.  

Og netop disse dårlige og meget ufleksible busforhold er en direkte årsag til at flere og flere forældre vælger at flytte deres børn fra den kommunale skole i Grønbjerg til en af de tre friskoler i området. Her bliver børnene hentet stort set i indkørslen.  

- Jeg vil gerne viderebringe denne her problematik til BFU (Børne- og Familieudvalget, red.) og teknisk udvalg med håbet om, at det kan gøres mere fleksibelt. Jeg kan godt se, at det ikke er optimalt, som det kører nu, lød svaret fra Jens Ejner Christensen.

 Borgmester Jens Ejner Christensen (V) kunne godt se det usmarte i, at en 6-årig pige skal gå 1 kilometer i mørke for at komme med sin skolebus. Foto: Jim Hoff

Vanvidsbilister i Hovedgaden 

Vi bliver i det trafikale, for det viser sig, at Grønbjerg som så mange andre byer også har problemer med vanvidsbilister. Det fortalte en kvinde, der bor på Hovedgaden i Grønbjerg.  

- Det er et skarpt sving omkring husene i nummer 13-15-17, og her oplever vi gentagne gange, at der er nogle bilister, der kører alt for stærkt. Derfor ville vi rigtig gerne have en chikane, så bilerne kommer ned i fart. Jeg har kontaktet politiet, og de vil også gerne komme ud og se på forholdene, men de skulle jo gerne komme, når de her farttosser kører forbi – og det kan man jo ikke sætte tid på. Det er altså bare farligt, og vi ved jo aldrig, når vi bakker ud på vejen, om en af de her vanvidsbilister kommer ræsende og hamrer ind i os – og så er det jo os, der bakker ud, der får skylden, lød argumentet fra kvinden. 

Hertil replicerede borgmesteren, at han nok mente, at det problem skulle kunne løses også indenfor en overskuelig tidsperiode. 
- Her må vi have teknisk udvalg og politiet ud at se på forholdene. Jeg vil opfordre dig til at skrive en mail til teknisk udvalg, hvor du inviterer dem ud på en kop kaffe, hvor de kan se på forholdene. Det er generelt den klart bedste måde at få løst den slags problemer her, konstaterede Jens Ejner Christensen. 

Må ikke skilte for skolen 

Så stod der skiltning, eller rettere mangel på samme, på menuen. Det viser sig, at byen ikke må sætte et skilt op, der viser, at de rent faktisk er en skole i byen.  
- Nu er vores skole som alle ved udfordret i forvejen, og det bliver da ikke bedre af, at vi ikke må sætte et skilt op, der fortæller folk, at der er en skole i byen. Det har vi fået at vide af teknisk udvalg, at vi ikke må, fordi vi i forvejen skilter for idrætshallen. Man må ikke sætte to skilte op, åbenbart, forklarede en kvindelig borger.  

- Dét problem kan vi fikse. Ved godt vi har en benhård skiltepolitik, men det må der altså kunne findes en løsning på med teknisk udvalg, lød det prompte fra borgmesteren.  

- Det er da ret naturligt, at man skilter med, at man har en skole i byen. 

Er det nødvendigt at smide 18 millioner efter Tour de France i Vejle? 

Så var det oppe at vende, om det er rimeligt, at kommunen bruger 18 millioner på at afvikle en etape af Tour de France, når både skoler og ældreplejen mangler ressourcer. Eller når en 6-årig pige skal gå en kilometer i mørke for at komme med en bus, fordi den ikke mp køre ud til hendes bopæl. 

Til den interessante betragtning svarede borgmesteren følgende:  

- Jeg forstår 100 procent problematikken her. Og det kan se forkert ud, at vi prioriterer at bruge så mange penge på et cykelløb. Men jeg vil gerne stå på mål for den holdning, at vi altså også som kommune skal have råd til kultur. Vi skal bevare modet til at begejstre os alle sammen. Jo, 18 millioner kroner er mange penge at bruge på Tour de France, men vi er Danmarks 5. største kommune, og at vi var med her, har også skabt værdi for kommunen. 

- Det her det har været en politisk prioritering – og det samme gælder også for det store DGI Landsstævne, som vi er værter for i 2025. Det har vi besluttet politisk, at vi vil være en del af, og vi mener også her, at det er med til at skabe værdi for Vejle Kommune, lød pointen fra Jens Ejner Christensen.  

Nu tænker du nok, kære læser, hvor blev snakken om Elkjærskolen af i det her? Men bare rolig, det tema var i den var også på bordet, men da det er så stort et punkt, får det, ligesom debatten om Vejle Kommunes ældrepleje, sin egen selvstændige artikel her i avisen.

Generelt var det en fin og god debatseance, der foregik i god ro og orden og i en konstruktiv tone borgerne og borgmesteren imellem.