I Grønbjerg-Langelund er nationalsporten bob – og har været det siden 2005

Hver torsdag aften stort set året rundt genlyder hallen eller kantinen i multihuset ved Elkjærskolen af muntre stemmer og tørre klik fra små træbrikker, der ryger rundt på en stor krydsfinerplade. Der dufter også pragtfuldt af kaffe og kage, der skylles ned tilsat muntre røverhistorier. Velkommen til bob i Grønbjerg.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GRØNBJERG: I 2005 kom der en ny sportsgren på aktivitetstavlen i Grønbjerg-Langelund, da en flok friske folk fra egnen dannede bob-klubben. Et rigtig hyggeligt og socialt spil, hvor alle kan være med, hvor det forenklet sagt handler om at skyde brikkerne på brættet ud i hjørnehullerne.

Faktisk stammer spillet fra Indien, hvor man spillede med fingrene og knipsede brikkerne ud i hjørnerne. Men i den danske version foregår det med en stok – sådan lidt billardagtigt. 

32 medlemmer

Bobklubben i Grønbjerg-Langelund har 32 medlemmer, og i snit møder der til hver bob-aften en 20-30 spillere frem for at dyste mod hinanden. Det fortæller Knud Speedtsberg og Erling Larsen, der er henholdsvis formand og næstformand i bobklubben, hvor de også har Gerda Svinth med på sidelinjen i den tre mand høje bestyrelse.

- Sæsonen er lidt delt op i to halvdele. Der er selve bob-sæsonen, der starter første torsdag i september og kører frem til den 30. juni, og så kører vi også med sommerbob, hvor folk selv styrer det og bare møder op og spiller. Det kører i perioden 1. juli til 30. august, forklarer Knud og Erling.

Når der den første torsdag i september kaldes til officiel sæsonstart, starter det hele med en god gang hygge i grillhytten bag skolen, hvor der er grill-lækkerier på menuen. Herefter går de godt mætte deltagere så ned i hallen og dyster i en omgang bob.

- Men vi tyvstarter lidt på sæsonen i år, for vi er med til aktivfesten herude, hvor vi inviterer til Grønbjerg Open i bob fredag aften klokken 19.00. Her kan alle være med, og man kan også købe lidt pølser osv. Det skal nok blive rigtig hyggeligt, siger Knud og Erling.

 Knud Speedtsberg (nederst) og Erling Larsen er henholdsvis formand og næstformand i bob-klubben i Grønbjerg

Mange nuværende medlemmer har været fra starten

En del af de nuværende 32 faste medlemmer har været med, siden klubben startede op i 2005, og det vidner jo om et solidt og loyalt grundlag at drive klub på.

- Vores medlemmer kommer her fra lokalområdet, men vi har også folk fra Give, Billund, Hoven, Hestlund og Øgelund. Det ældste medlem vi har haft var Bue Sort, der spillede med til han blev 95 år, og det yngste spiller vi har haft, er en knægt på 14 år, som en af vores medlemmer har haft med.

- Og som du kan se, så er der jo både damer og mænd med i bobklubben. Gennemsnitsalderen ligger nok omkring de 65, og det koster 300 kroner inklusiv sommerbob om året i kontingent at være medlem, siger Knud.

 

Kontorstolen uundværlig

Ved den faste træning om torsdagen starter man klokken 19.00 med at trække lod om hvilket hold, man skal spille på, og klokken 2030 er der kaffepausehygge i en halv times tid. Efter pausen, hvor der ifølge Erling og Knud virkelig bliver snakket godt igennem, trækker man nye hold, og så spiler man frem til klokken cirka 22.00.

- Mange af vores medlemmer er folk, der aldrig rigtigt har været medlemmer af en idrætsforening, så vi formår altså at tiltrække folk, der normalt ikke går til sport. En del har dog spillet bob i deres barndom, og her spiller vi som udgangspunkt siddende op en kontorstol. Man må godt stå op, men langt de fleste foretrækker at spille siddende. Udover de sædvanlige træninger arrangerer vi også nogle hyggeturneringer, julefest og juleturnering, for bob er jo i bund og grund rigtig meget et socialt spil, hvor det handler om det gode samvær.

Klubben sørger for, at der er borde og stokke til rådighed, og selv om det måske ikke ser sådan ud, så er et bobbord efterhånden ved at være en ganske bekostelig affære at anskaffe sig.

- De ved at nå op i en pris, hvor vi skal til at overveje selv at lave dem, fortæller Knud og Erling uden at ville røbe for offentligheden, hvor meget sådan et gedigent bobbord koster.

Spiller med i en fast turnering

Erling forklarer efterfølgende, at klubben er med i en fast turnering, hvor 5 klubber deltager. Det er klubber fra Grindsted, Nordenskov, Stenderup/Krogager, Hejnsvig og altså Grønbjerg/Langelund.

- Vi spiller kampe hen over sæsonen, og så kulminerer det med guldturneringen, hvor vinderne fra de forskellige grundspil mødes for at dyste om medaljer. Man spiller på 2-mandshold, og der er normalt i alt 15 hold med til guldstævnet, fortæller Erling

Klubberne skiftes til at lægge værtskab til kampene, og selvom bobspillerne fra GLIF har været med i 18 år, har de endnu ikke fået hentet ædelt metal hjem til klubben.

 - Men vi arbejder på sagen. Og vi spiller jo ikke kun for at vinde, vi spiller lige så meget for at have det sjovt og hygge os sammen, lyder det samstemmende fra Knud og Erling.

For at vække interessen hos nye, og gerne yngre, medlemmer er det hensigten at introducere bobspillet for eleverne på Elkjærskolen – og man kan vel godt konstatere, at hvis bobklubben GLIF lykkes med et hive nogle nye unge kræfter ind fra skolen, så vil gennemsnitsalderen falde drastisk.