Læserbrev: Hvordan kan et stort projekt med vindmøller, solceller og biogas pludselig rykke fra Give til Thyregod, uden at nogen ved noget om det?

Redaktionen har modtaget følgende læserbrev angående Energipark Give fra Marianne og Jan Rasmussen fra Egeskovvej 2, 7323 Thyregod

LÆSERBREV: Eurowind og Energipark Give har i årets løb lavet optioner i et område ganske tæt på Thyregod, og de er nu ved at være klar med et færdigt projekt.

Det undrer os meget, hvordan det kan lade sig gøre og hvordan det kan holdes hemmeligt i så lang tid?

Vi vil starte med at sige, at vi er for grøn energi og er klar over, at det skal ligge i nogens baghave. Og skal det ligge i vores, så er det sådan, det er.

Men vi er imod, at det er et energiselskab og en lokal landmand, der skal bestemme over så stort et område og skalte og valte med jord, ejendomme og beboernes fremtid.

Vi er i Danmark vant til at blive orienteret og hørt inden store projekter bliver udført. Vi er vant til åbenhed, gennemsigtighed og ordentlighed. Skal man bygge en carport, skal det jo nærmest i nabohøring.

Her kan energiselskabet gøre, hvad de vil. Vi bliver godt nok lovet høringer, men når de kommer ligger hele projektet klart, og så er det nok svært at ændre noget.

Det bliver sagt, at det er frivilligt, om man vil sælge til energiselskabet. Men man skal godt nok være stærk for at sige nej, for så flytter de bare projektet, siger de. Og så kan man ligge udenfor og få alle ulemperne og ingen penge.

Og det bruges også som argument, at man risikerer at blive uvenner med naboer, der gerne vil sælge.

Eurowind og Energipark Give har fra starten kørt hårdt på, at der jo også kommer en Hærvejsmotorvej, og så kan man ligeså godt sælge nu til projektet.

Men vores borgmester har været ude at sige, at de næste femten år kommer der ingen motorvej, hvis den nogensinde kommer.

Eurowind siger også, at man kun laver optioner og ikke køber ejendomme. En option er en købsret energiselskabet har, hvis projektet bliver godkendt.

Vi tilbød en ung mand, der har en ejendom i området, at købe hans ejendom til det samme, som Eurowind havde tilbudt ham, 3.500.000. Ejendommer ligger, så den spærrer for tre vindmøller. Han ville få pengene med det samme af os og skulle dermed ikke vente flere år på optionen.

Efter en uge kan Eurowind så pludselig godt købe hans ejendom, men han holder fast i, at det ikke ændrer noget for ham og synes ikke, at det er særligt seriøst. En uge senere bliver han kontaktet igen af en højere oppe i systemet, som tilbyder ham yderligere 1.500.000 plus en option på solceller på hans jord til 1.700.000.

Det er så mange penge, at det skal han selvfølgelig ikke sige nej til, og vi trækker os. Hvis det var os, der havde skrevet under på en option, ville vi godt nok føle os snydt og tænke, at vi havde skrevet under på falske forudsætninger.

Men tilbage til spørgsmålet: Hvordan er det endt i Thyregod?

Rigtig mange ejendomme skal rives ned og rigtig mange andre vil få store gener. Og at lægge et så stort og forholdsvis tæt befolket område øde, giver for os ingen mening. Og er der overhovedet søgt efter alternativer? Det ved vi heller ikke.

For os ville det give rigtig god mening at lægge projektet langs motorvejen mod øst. Eller er det så fordi den lokale landmand har erhvervet sig en stor del af den jord, hvorpå der nu skal ligge vindmøller, solceller og biogas? Vi ved det ikke, fordi der i høj grad er mangel på information og oplysning.

Vi har kun vores viden fra et arbejdskort, og måske ser projektet helt anderledes ud i dag. Men måden, som Eurowind og Energipark Give har ageret på, har givet rigtig god grobund for konspirationsteorier, utryghed og ufred her i området.

Og alt dette kunne have været undgået med åbenhed, ærlighed og ordentlighed.

Marianne og Jan Rasmussen - Egeskovvej 2, Thyregod