Har du hørt om plejehjemsklovne - Livsbekræftende foredrag i Inner Wheel Give

Hospitalsklovnene og deres fantastiske arbejde kender vi alle sammen, men hvor mange kender De Danske Plejehjemsklovne? Læs mere om det koncept her i artiklen om et fantastisk livsbekræftende foredrag hos Inner Wheel. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVE: Inner Wheel i Give havde tirsdag aften et ganske specielt besøg. Det handlede om De Danske Plejehjemsklovne, hvor det var foredragsholder Arendse Lillesø, der fortalte de fremmødte kvinder om konceptet.  Det vender vi tilbage til lidt senere.  

Vi skal lige i store træk have varedeklareret, hvad Inner Wheel går ud på. Inner Wheel opstod i England i 1924 som en kvindelig pendant til Rotary, og de første kvinder i Inner Wheel var netop gift med rotarianere.  

Hjælpeorganisation for og med kvinder 

Det er en hjælpeorganisation for kvinder, som godt kan lide at mødes med andre kvinder og udvide sin horisont og få et fællesskab/venskaber, generere vidensdeling og samtidig have fokus at give sårbare og udsatte kvinder og børn et bedre liv.  

I Give startede klubben op i 1970 og har i dag 25 medlemmer i aldersgruppen 50 til 100 år(!), og “pigerne” mødes den 3. tirsdag i hver måned på nær i juli. Lokalt støtter Inner Wheel f. eks “Cykelpigerne” og Foreningen Børnelejren. På landsplan er der Lykkeliga, Mødrehjælpen og Børns Vilkår, der nyder godt af støtten fra Inner Wheel. 

Så er vi tilbage til tirsdag aften, hvor der som tidligere nævnt var foredrag om et måske knap så velkendt, men ikke desto mindre særdeles relevant og velgørende koncept.  

Inner Wheels forkvinde,Bodil Bank, byder her Arendse Lillesøe velkommen til det der blev en fantastisk inspirerende foredragsaften. Privatfoto

Hvad med livsglæden når det lakker mod enden? 

De fleste af os kender nok de danske hospitalsklovne og har stor respekt for det kæmpe arbejde, de gør, for at få børn til at føle sig trygge når de befinder sig på hospitalet. Men hvor mange af os tænker egentlig på, at der også skal kæmpes for at bringe glæden ind i slutningen af livet? 

Det spørgsmål kom aftenens foredragsholder Arendse Lillesø med et svar på: Det gør foreningen af Danske Plejehjemsklovne. Hun er selv en af stifterne af foreningen og fortalte engageret og medrivende om den forholdsvise nye organisation, som er båret af stor faglighed og ildsjæle, og som har til formål at bringe humor og nærvær ind i mødet med plejehjemsbeboere. 

Arendse kunne fortælle, at Klovnekorpset har stor professionel erfaring med at arbejde med ældre mennesker, og at de arbejder ud fra værdierne: 

Respekt, for enkelt menneske og dennes livssituation 
Værdighed – og ligeværdighed  
Nysgerrighed på mennesker 

Møder folk med rød næse i øjenhøjde 

Hun kunne ydermere berette, at når De Danske Plejehjemsklovne besøger folk på plejecentre eller bosteder for voksne, er de altid meget bevidste om, at de møder folk i øjenhøjde. De kunne aldrig drømme om at stille sig op og tale ned til folk – men sætter sig i eksempelvis på hug, hvis de besøger et menneske i kørestol og kigger dem direkte i øjnene. 

Og lige det der med at kigge i øjnene, ja her hjælper den røde klovnenæse jo så gevaldigt! For det er ikke bare noget man har på for at se lidt fjollet ud. Nej, det opsigtsvækkende røde fokuspunkt gør, at man helt automatisk kommer til at kigge hinanden ind i øjnene. 

Nuvel, ud over at tage en rød næse på og tale til folk i øjenhøjde, hvad er det så de her herlige klovne kan? 

Fokus på nu’et 

Her kunne Arendse fortælle, at de for det første kommer i skønt farverigt tøj, så man automatisk lægger mærke til dem. For det andet fokuserer de på nu’et. De begynder ikke at spørge: ”Kan du huske dengang?”  

- Der er jo ingen grund til at fokusere på det, man ikke kan huske, for det er frustrerende og skaber afmagt. Derimod sætter vi os for at gå ind i beboerens virkelighed. Der er altid noget smukt i et hvert menneske, så klovnene fokuserer aldrig på en diagnose men udelukkende på, hvor de kan skabe glæde for det enkelte menneske, fortalte Arendse. 

Dette illustrerede hun så smukt med en solsikke, hun have medbragt til foredraget. Vi kender alle solsikkemarker, hvor de smukke høje og stærke blomster står og vender hovederne efter lyset.   

- Sådan er det også med mennesker. Vi skal blot give dem mulighed for at se lyset, så skal de nok vende hovederne efter det, konstaterede Arendse. 

Men virker klovnerierne så? 

En anden ting som ligger hende og dermed også Plejehjemsklovnene meget på sinde, er at få fortalt at latter er godt for os alle. Klovnene griner med de mennesker, de besøger men aldrig af dem. En klovn lader altid døren stå lidt på klem og træder kun ind til folk, hvis de ønsker besøg, og når de træder ind, gør de det altid med værdighed. Det skal være en god oplevelse, understregede den veloplagte foredragsholder. 

Så er det jo naturligvis relevant at spørge ind til, om alle de der klovnerier så også har den ønskelige effekt på målgruppen.  
Det gav Arendse en masse gode eksempler på, ja hun kunne have blevet ved med at øse ud af gode historier og eksempler på mennesker, hun har mødt, som hun har talt med og grinet sammen med.  

Når humor og alvor går hånd i hånd 

Hun fortalte, at klovnene ofte er ude for, at personalet efterfølgende fortæller, at de er meget overraskede over, at beboerne har talt med klovnene, for i hverdagen oplever de måske, at vedkommende ikke vil tale. 

Alt i alt en fantastik livsbekræftende og bevægende fortælling om, hvordan humor og alvor næsten altid går hånd i hånd. Forstår man at forløse denne kombination på den rigtige måde, kan det komme mange mennesker til gavn. Det må være konklusionen på dette glimrende foredrag.