Museum Give fordobler besøgstal med sorte tal på bundlinjen

Foto: Den 24. april blev der afholdt generalforsamling på Museum Give, og her var der mange gode nyheder i forhold til museets drift og økonomi. Privatfoto

Vejle Vesteregns statsanerkendte Museum Give har været igennem nogle udfordrende år, men arbejdet med at udvikle museet begynder at vise resultater. Ved Museum Gives ordinære generalforsamling kunne museets ledelse præsentere en fordobling af besøgstal, sorte tal på bundlinjen og de planer, der skal fortsætte udviklingen.

Pressemeddelelse

En million til forskel

For et år siden præsenteredes et 2023-regnskab, der var langt fra bestyrelsens forventninger. Faktisk omtrent -770.000 kr. under forventningerne. Det katastrofale resultat var endnu en historie i en længere føljeton, som illustrerer Museum Gives udfordringer. Nu ser det ud til, at skuden er vendt og museet bevæger sig i den rigtige retning.

Ved gårsdagens generalforsamling på Museum Give kunne ledelsen præsentere et resultatoverskud på ca. 185.000 kr. og en 130% vækst i besøgstal. Reelt er det lykkedes at forbedre resultatet med lige knap en million til forskel fra 2023.

- Det har været et rigtig udfordrende år på mange måder og med mange forandringer. Ny museumsleder, ny museumslov, nye prioriteringer og rutiner. Både ledelse, medarbejdere og frivillige har løbet rigtig hurtigt for at nå det flotte resultatet for 2024 – og vi har hele vejen haft et rigtig godt samarbejde med Vejle Kommune. Vi er stolte over hvor langt vi er nået og ser frem til at fortsætte udviklingen af museet og kulturlivet på Vejle Vesteregn, udtaler museumsleder Mathias Christiansen Broch.

Foto: Museumsleder Mathias Christiansen Broch havde en del gode nyheder til de fremmødte ved generalforsamlingen på Museum Give - både besøgstal og økonomi er i vækst. Privatfoto

Museum Gives turbulente tilværelse på kanten

Museum Give har været i en problematisk situation, som strækker sig en del år tilbage. Der har på 15 år været ansat 9 forskellige museumsledere, og desuden har Slots- og Kulturstyrelsen ved flere lejligheder stillet forstærkede krav til ændringer i museets opgavevaretagelse som statsanerkendt museum.

Med 2023-resultatet var museets egenkapitalen reduceret til 0 kr. En problematisk kendsgerning bestyrelsen først blev bekendt med tre uger efter den nye museumsleder, Mathias Christiansen Broch, var tiltrådt.

Samtidig var dialogen om en ny museumslov godt i gang, og der blev varslet nye minimumskrav, som statsanerkendte museer skal leve op til. Krav, som kunne virke uoverkommelige for mindre lokalhistoriske museer, der ligger udenfor de store byområder.

De mest omtalte krav var 10.000 gæster, 4. mil.kr. i indtægter og 1 forskningsartikel pr. 3 år. Aftalegrundlaget om den nye museumslov kom på plads allerede i maj, og eftersom Museum Give i flere år havde haft mellem 5-8.000 museumsgæster og en indtjening på omkring 3. mil.kr. var der noget at tage fat i.

På blot to måneder, havde museet fået ny ledelse, opdaget sin økonomiske sårbarhed og fået en række nye krav, der skulle indfries.

- Der har været rigtig mange bolde, som skulle gribes i 2024, og heldigvis har vi haft de rigtige folk til at stå på mål. 2024-resultatet er et rigtig godt udgangspunkt for at fortsætte udviklingsarbejdet i Museum Give, og vi er meget glade for den store opbakning, der er til museet, udtaler bestyrelsesformand Kjeld Kristensen.

Her er det bestyrelsesformand Kjeld Kristensen, der fremlægger sin ligeledes ganske positive årsbertning for folket. Privatfotoi

Når tingene går op i en højere enhed

Årets gode resultat skyldes en kombination af stram økonomistyring på museets administration og drift. Desuden har Museum Give gennemført en række spændende projekter med ekstern finansiering fra Slots- og Kulturstyrelsen, Kulturministeriets Forskningspulje, Jubilæumsfonden og Region Syddanmark.

Det har resulteret i, at flere nye tiltag kunne lade sig gøre på Museum Give. Museets besøgstal er i løbet af 2024 blevet mere end fordoblet, og det har ganske bestemt også haft et positivt aftryk på årets resultat. Samtidig mærker museet et stort og positivt stemt frivilligt engagement i opgaveløsningen.

- Vi er meget begejstrede for, at vi havde næsten 12.000, der besøgte Museum Give sidste år. Det betyder ikke kun, at vi kan leve op til Museumslovens nye regler, men også, at vi som museum er på rette vej. Med hensyn til indtjeningskravet om 4 mil.kr. er vi også rigtig godt med. Vi havde i 2024 en indtjening på ca. 4.2 mil.kr., uddyber museumsleder Mathias Christiansen Broch.  

Der skal arbejdes hurtigt, kvalificeret og målrettet

Med de gode resultater fra 2024 venter der dog stadig en masse udfordrende arbejde forude. Museum Give er et af de mindste statsanerkendte museer i Danmark, og den nye museumslov gør, at der skal arbejdes hurtigt, kvalificeret og målrettet.

- Vi er klar til at tage fat og fortsætte det nødvendige og spændende arbejde på Museum Give. Der er virkelig mange gode mennesker samlet om museet, og museet bevarer, forsker i og formidler en meget vigtig del af vores danmarkshistorie lige her fra kanten af heden. Jeg kan ikke forestille mig et ”mangfoldigt museumslandskab” uden Museum Give,  udtaler bestyrelsesformand Kjeld Kristensen under generalforsamlingen.

Generalforsamlingen sluttede med, at museets ledelse takkede medlemmer, samarbejdspartnere, frivillige og særligt Vejle Kommune for det gode samarbejde. Museum Give er godt i gang med at transformere endnu en af museets faste udstillinger, og har et par særudstillinger på tegnebrættet allerede i år.

Om Museum Give

Museum Give er et af kun 3 foreningsejede, statsanerkendte museer i Danmark. Museets rolle i det nationale museumslandskab på Vejle Vesteregn, er at Museum Give indsamler, forsker i og formidler livet på kanten af den vestjyske hede og den østjyske ager. På Museum Give fortælles dansk nyere tids kulturhistorie gennem personlig indlevelse og en legende formidling.

Museets grundfortælling er samlet under overskriften ‘på kanten’, som fokuserer på de dynamikker, der prægede grænselandet mellem vestjysk hede og østjysk agerjord. Fra 1660 og frem til i dag har dette område været centralt i udviklingen af den danske nationalidentitet, selvom hedelivet gradvist forsvandt, og agerlivet tog over. Museet henvender sig særligt til børnefamilier og modne par, der bor eller er turist i Vejle Kommune og Destination Trekantområdet.

Andre læser

Godt kæmpet hjem af lokalrådet: 14 nye boliger klar til indflytning den 1. december i Givskud

En af de seje, stærke unge: 15-årige Buster har lavet sin egen virksomhed

Fantastisk reunion i naturskønne omgivelser: Mødtes 65 år efter de gik ud af Vesterlund Skole

Sport og engagement: FREM Thyregod har skabt fællesskab og sammenhold i Thyregod i 100 år