Pædagogisk godt set skoverejsningstiltag: Lokale skoleelever laver deres helt egen planteskole

Normalt er der helt stille og naturligt roligt på Tremhusevej mellem Givskud og Bjerlev, men mandag den 12. maj var det tæt på landskampsstemning, da 2 busfulde skoleelever fra Firkløverskolen i Give og Givskud, bevæbnet med spader og højt energiniveau, plantede løvtræer i det nye skovområde, Bjerlev Krone.

Af Jim Hoff – jimjhoff@voreslokalavis.dk

GIVSKUD/BJERLEV: Hvad laver cirka 90 skolebørn, VB-maskotten Eigil Egerns fætter Kronse og en række flinke folk fra Sparekassen Kronjylland og anlægsvirksomheden Dalgas en mandag formiddag midt ude i ingenmandsland på en mark mellem Givskud og Bjerlev?

Det var da i hvert fald ret tydeligt, det spørgsmål, der kørte rundt inde i hovedet på den ældre herre, der klokken 10.00 cyklede forbi dette mystiske scenarie på Tremhusevej, hvor dette spektakulære opløb af folk næppe er det, man forventer at møde på sin daglige cykeltur i det naturskønne område, hvor det normalt er fuglekvidder og dieseldunkende traktorer, der sætter den lydmæssige dagsorden.

Da eleverne hoppede ud af skolebusserne, blev de mødt af dette herlige 'dyr', Kronse, Sparekassen Kronjyllands maskot, der er VB-maskotten Eigil Egerns fætter, og det var noget, der tog kegler. Foto:Jim Hoff

Tanken bag skoverejsningsprojektet

Men hvad er det, der motiverer Sparekassen Kronjylland til at gå ind i denne her slags klimaprojekter?

- Siden vi blev etableret i 1829, har vi haft et formål om at gøre gavn. Det har vi særligt gjort med aktiviteter, sponsorater og donationer i de lokalsamfund, hvor vi er til stede. Men i disse år bliver det stadigt vigtigere også at tænke klima og natur ind, udtaler adm. direktør i Sparekassen Kronjylland, Klaus Skjødt, og tilføjer:

- Det er stadig vigtigt, at vi bliver ved med at begrænse vores udledning, og det har vi derfor en konkret plan for. Det her handler nemlig ikke om at købe aflad, men om at gøre en reel forskel. Derfor mener vi, at det rigtige er både at reducere udledningen og samtidig bidrage med andre indsatser, som nu en klimaskov.

435.000 træer på 125 hektar

Nuvel, synet og lyden af glade børn i naturen er bestemt også et syn, der er værd at lovprise, og at det hele så boppes op af en glad VB-maskot (der måske havde luret en 2-0 sejr over Lyngby senere denne dag), ja så fik det hele bare et skær af en hyggelig god dansk sommerdag med høj sol og blå himmel over sig.

Dermed en perfekt kulisse til det, som det hele egentlig drejede sig om: Skovrejsning! Sparekassen Kronjylland har nemlig fået grønne fingre og er på den konto ved at etablere et stort skov- og naturområde øst for Givskud mellem Tremhuse og Bjerlev Hede.

Dette nye naturområde, der har fået navnet Bjerlev Krone, kommer til at strække sig over cirka 190 hektar, hvoraf de 125 hektar er skov. På området bliver i alt cirka 435.000 træer plantet, en god blanding af løv- og nåletræer med overvægten hos nåletræerne.

I forbindelse med skoverejsningsprojektet har man fundet frem til et navn til det nye skov- og naturområde på Tremhusevej, og det blev Bjerlev Krone, naturlivgis med en sproglig forbindelse til virksomhende bag projektet. Foto: Jim Hoff

Firkløverbørn med beplantningsopgaver

Tilbage til de mange glade skolebørn og deres opgave denne dag. Det var elever fra 3. og 4. klasse fra Firkløverskolens afdelinger i Givskud og Ikær i Give, og de havde fået æren af at være med til at plante træer i Bjerlev Krone. Meget symbolsk, og godt tænkt, at netop vores unge er med til at søsætte gode klima- og miljøtiltag, der rækker positivt ind i fremtiden.

Efter ankomsten og efter at de første jubelscener med den sæbebobleskydende maskot fra VB havde lagt sig, var det Allan Hjæresen, der er områdedirektør i Sparekassen Kronjylland, der bød flokken velkommen, og herefter var det Astrid Vieth Vad, der er fagspecialist i biodiversitet, fra Dalgas, der gik på og fortalte lidt om nogle af de dyrearter, der vil nyde godt af det nye skov- og naturområde. Det er dyr som løgfrøen, bølleblåfugl (sommerfugl), brunlig perlemorssommerfugl, flagermus og Danmarks mindste rovdyr, bruden.

Klimaundervisning ude i virkeligheden

Dernæst var det Morten Lindegaard Nielsen, der er skovrejsningsekspert hos Dalgas, der fik mikrofonen, og han fortalte om de mange klimamæssige fordele ved at rejse 125 hektar skov og etablere et naturområde med 6 skovsøer. Træer optager og lagrer CO2 og genererer ilt, ligesom de danner grundlag for bosteder for en række dyrearter – og er med til at skabe bæredygtige byggematerialer.

Med denne fine viden lagret på den indre harddisk kunne børnene så gå i gang med dagens arbejde, nemlig at plante træer. Her var det Morten Lindegaard Nielsen, der gav de unge topmotiverede skoleelever en fin indføring i teknikken bag beplantning af løvtræer, hvorefter der blev udleveret spader og planter til de unge skovrejsere fra Firkløverskolen.

Så er vi klar - disse friske unge gutter gik, som deres skolekammerater - til opgaven med krum hals og ild i øjnene. Foto: Jim Hoff

- Hvornår begynder træerne at vokse?

De blev delt ind i mindre grupper, fik stukket nogle hasseltræer i hænderne, og så gik det ellers derudaf med målbevidste spadestik og sirligt plantede små træer til sat brede smil og indvendige jubelbrøl, når de plantede træer var på plads.

Et par af de mere utålmodige, drenge sjovt nok, ville så gerne lige vide, hvornår træerne begyndte at vokse, så her måtte Morten og hans kolleger fra Dalgas lige mane til tålmodighed.

- Måske om 10 år kan I komme herud og gå en tur i skoven her sammen med jeres familie og venner. Det tager jo lige lidt tid for de her træer at vokse op, lød det logiske svar med et stort smil fra den pædagogiske tålmodige skovrejsende.

Havde øvet sig hjemme hos mormor

De unge mennesker gik virkelig til stålet og fik plantet en masse løvtræer i yderste række ud til Tremhusevej, og stoltheden over at præstere et stykke tælbart og synligt arbejde var bestemt til at få øje på.

En af pigerne fortalte avisens udsendte, at hun faktisk havde øvet sig på at plante træer hjemme hos sin mormor i weekenden, så hun var helt klar til dagens opgave sammen med veninderne. De plantede flot en række hasseltræer ud, og samtidig med at de plantede de små træer, snakkede de med planterne, for ”det gør min mormor altid, og det får planterne til at gro,” forklarede den unge dame.

Det koncept kender undertegnede kun alt for godt, for hjemme hos mig spiller jeg altid Elvis-musik for planterne, og det medfører, at vi kunne åbne en mindre filial af Randers Regnskov.

De unge mennesker plantede de små fine hasseltræer ud på nænsom og fineste vis. Man kan sige, de blev plantet ud med stor kærlighed. Foto: Jim Hoff

Fedt, vi kan være med til at reparere klimaet

Efter den hyggelige og effektive beplantningsseance stod den på bålhygge henne ved skovsøen, hvor gode folk fra Dalgas stod klar med 4 bålpladser og popcornsholdere. Der blev poppet til den store guldmedalje, og en del af drengene øvede sig i den udmærkede sportsdisciplin at slå smut med flade sten hen over skovsøens vandoverflade, mens andre testede, om deres sko og sokker var vandtætte. Surprise – det var de ikke, smiley.

Alt i alt en superfin dag, og en rigtig fin tanke at lade skoleelever være en aktiv del af skovrejsningen og at lade tankerne bag dette koncept være en del af de unge menneskers undervisning.  

Som en af de kvikke unge mennesker sagde lige på falderebet til avisens udsendte:

- Det er da fedt, at vi kan være med til at reparere klimaet!

Spot on, unge mand!

 Du kan se masser af fotos fra den fine skovrejsningsdag HER

 

 Skovrejsningspsecialist Morten Lindegaard Nielsen viser her børnene de små hasseltræer, de skal plante. Foto: Jim Hoff