Så fik Dorthe lige sat Give flot på landkortet: Lokal kvinde vandt Demensprisen 

Nogle telefonopkald er mere mindeværdige end andre, og det opkald Dorthe Schmidt Jensen fik i sidste uge, er et af de opkald, hun aldrig vil glemme. I den anden ende af røret befandt sig Ældreminister Mette Kierkgaard, og ministeren havde en yderst behagelig besked til Dorthe fra Hedegård. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVE: Afdelingsleder på botilbuddet Skrænten/Dalen i Give, Dorthe Schmidt Jensen, kom i sidste uge ganske uventet pludselig på forband med Ældreminister Mette Kierkgaard. Det skete, da sidstnævnte ringede Dorthe op for at meddele hende, at hun havde vundet en af årets demenspriser, nemlig medarbejderprisen. En pris, der udstedes i forbindelse med DemensDagene i Tivoli Kongrescentret i København.  

Det var en besked, der rørte Dorthe dybt. 

-Jeg er både stolt og glad, men når det er sagt, så er jeg ikke så vild med, at det er mig der skal være i fokus. Nu er det så mig, der får prisen, men jeg vil gerne understrege, at prisen er et kæmpe skulderklap til hele det team, der arbejder her på Vejle Kommunes botilbud på Skrænten og Dalen i Give, fortæller Dorthe over en hyggelig kop kaffe på hendes kontor. 

Stolt kommune og anerkendelse fra ministeren 

Vejle Kommune har også med glæde noteret sig den flotte hæder til en af deres dygtige og mangeårige medarbejdere   

-Vi er så mega stolte af vores gode kollega Dorthe Schmidt Jensen, som har vundet en af årets demenspriser - Medarbejderprisen – i forbindelse med DemensDagene. Prisen vinder hun, både fordi hun tænker nyt, når hun skal skabe et godt arbejdsmiljø, men simpelthen også bare fordi, hun er en drøndygtig og meget vellidt leder, som gør en kæmpestor forskel for både medarbejderne og borgerne på Vejle Kommunes botilbud Bo-Vejle, lyder det i en udtalelse fra Vejle Kommune. 

Ældreminister Mette Kierkgaard har også et par ord, hun gerne vil sige i den flotte anledning. 

-Dorthe Schmidt Jensen får medarbejderprisen for sin nytænkende tilgang og stærke ledelseskompetencer. For arbejdet med demens finder ikke kun sted på klassiske plejehjem, men også på botilbud. Hendes gode evne til at skabe et miljø, der ikke blot fremmer trivsel og faglighed, men også er med til at gøre en konkret forskel i borgernes liv, er bemærkelsesværdig. Det fortjener stor anerkendelse, konstaterer Ældreministeren.  

Udviklingshæmmede særligt udsatte mht. demens 

Dorthe var et smut i København i forbindelse med DemensDagene, hvor hun altså fik overrakt prisen af Mette Kierkgaard på Tivoli Kongrescentret. 

-Det var en rigtig fin oplevelse, og DemensDagene er jo med til at skabe ekstra opmærksomhed om de problematikker og udfordringer, som eksempelvis en del af vores beboere her på Skrænten/Dalen har. Jeg kan jo læse i den begrundelse, som min kollega Mette Thomsen har sendt til ministeren i sin nominering af mig, at der lægges vægt på, at vi her på Skrænten gør en særlig indsats for udviklingshæmmede med demens. Mange ved måske ikke, at mange udviklingshæmmede er særligt udsatte i forhold til at blive ramt af demens. Mennesker med Downs syndrom er særligt udsatte, idet forholdsvis mange rammes af demens.  

Foto: Jim Hoff

Specialiserede i udviklingshæmmede med demens 

-Her på Skrænten her vi specialiseret os i udviklingshæmmede med demens. Vi har et team med dygtige medarbejdere, der tilbyder beboerne her et helhedsorienteret tilbud med gode rammer. Vi har søgt og fået penge af kommunen til at udvikle vores rammer og til at sende medarbejderne på kurser og uddannelse.  

-Vi arbejder rigtig meget med sanser, for det ved vi af erfaring har stor værdi i arbejdet med de demensramte udviklingsramte. Det handler for eksempel om indkøb af wellnessstole, hængestole og en stor projektorvæg, hvor vi kan formidle stemningsbilleder/videoer ud fra det energiniveau, beboerne nu måtte befinde sig på. Vi har tyngdedyner, en kunstig kat og vi har forskellige massagetiltag, altsammen relateret til det sansemæssige - og det har god effekt, forklarer Dorthe. 

Sansemæssige tiltag skaber velvære og trivsel 

Via de her gode sansemæssige tiltag kan medarbejderne på Skrænten skabe en bedre balance i beboernes liv og den vej rundt skabe trivsel og velvære for dem. Og når de ting her lykkes, så sænker man også automatisk konfliktniveauet. 

-Det handler meget om faglig viden, at have og bruge de rigtige værktøjer og at komme med den rigtige tilgang. Tidligere var medarbejderne ofte i afmagt, når det hele spidser til, men nu griber vi til fagligheden og den pædagogiske tilgang, hvor vi ved, at det virker at arbejder med de sansemæssige. Derfor er det rigtig dejligt, at vi her på Skrænten nu bliver belønnet for det særlige arbejde, vi udfører her med beboerne. Vi har på mange måder været first movers med de her sansemæssige tiltag, og vi er derfor nok lidt længere fremme end andre steder, konstaterer Dorthe.  

 

Dorthe Schmidt Jensen er naturligivs stolt over at have modtaget Demensprisen, men hun sender uden tøven hæderen videre til sit dygtige og veluddannede team på Skrænten i botilbuddet i Give. Foto: Jim Hoff

Stor ros til medarbejderne 

Hun anerkender Vejle Kommunes velvilje i forhold til, at man har kunnet udvikle både medarbejderne og de fysiske rammer i Give, og hun sender ikke mindst en stor buket roser afsted til sine medarbejdere. 

- Vores medarbejdere her er virkelig dygtige, de udvikler hele tiden ny viden, de er kreative og nytænkende, nogle rigtige ildsjæle. Og så skal det også anerkendes, at ledelse støtter vores arbejde., Senest har vi modtaget 300.000 kroner fra Velfærdsteknologifonden - så vi føler os i den grad hørt og set, hvilket er meget motiverende, pointerer Dorthe. 

Godt og tæt samarbejde med de pårørende 

At tingene fungerer så godt for både ansatte og beboere på Skrænten hænger også sammen med det fine samarbejde med de pårørende til de demente udviklingshæmmede. 

-De pårørende er på en hård rejse, uden tvivl., De får et barn, og så braser drømme, når diagnosen ‘udviklingshæmmet’ så kommer. Men de elsker deres barn, og har masser af kærlighed til deres barn, som de har mange glæder og gode oplevelser med. Så bliver de knuste endnu engang, når vi kommer og fortæller de pårørende, at nu bliver det svært, for jeres barn/unge menneske har demens. De kan se deres søn/datter forandre sig, de ser et angst mennesket, et uroligt menneske, som forfalder, og det er virkelig en brask oplevelse for familien.  

-Derfor afholder vi nogle infoaftner, hvor vi fortæller om problematikkerne med udviklingshæmmede og demens. Vi medinddrager familien rigtig meget, og vi har stor respekt for, de følelser og de ting, som de pårørende skal igennem. Derfor er vi altid åbne for dialog og hjælp og er meget respektfuldt med på de pårørendes meget svære rejse, fortæller Dorthe.  

Dejlig check på 50.000 kroner 

Der er 6 beboere på Skrænten og 6 beboere på Dalen, hvor beboerne er fordelt de to steder specifikt efter deres udfordringer. Dorthe pointerer, at man rent ressourcemæssigt er godt kørende, netop fordi medarbejderne har et højt både menneskeligt og fagligt niveau, så de kan håndtere de enkelte beboeres forskellige behov.   

I forbindelse med Demensprisen modtog Dorthe en check på 50.000 kroner på vegne af sit team, og de gode penge her skal gå til at videreudvikle det faglige fællesskab. 

-Nu sætter vi os lige ned og kigger på tingene og ser, hvor vi kan udvikle yderligere på rammerne/uddannelse osv. her på stedet. Der er mange gode ideer, også fra beboerne naturligvis. Men nu skal vi først og fremmest lige have fejret denne her fine hæder med en god lagkage og noget hygge, lyder det fra Dorthe med et stort smil. 

Tanker op med naturoplevelser 

Hun bor i Hedegård ved Give med sin husbond Bjarne. Parret har fire børn, og Dorthe er oprindeligt fra Grønbjerg. Hun startede sin karriere indenfor botilbud til udviklingshæmmede i Give, og hun har nu være leder på Skrænten i omegnen af 25 år. Hun kan godt mærke, at familien er stolte af hende, og den flotte pris skal da sikkert også på et tidspunkt fejres i familiens skød.  

Når Dorthe kommer hjem fra det meget vigtige og samfundsgavnlige arbejde, hvor hun sammen med sine gode medarbejde sørger for liv og glæde, livskvalitet og trivsel til nogle af de borgere i vores samfund, der er virkelig hårdt ramt, så er det via gøremål og oplevelser i naturen, at hun tanker op. 

Konge i eget liv 

-Jeg er et rigtigt naturmenneske. Jeg elsker vandreture og at pusle i haven og i det hele taget at være i gang med friluftsaktiviteter. Det er klart, at man nogle gange har nogle tunge skæbner med hjem i både sind og hjerte, og så er det rart lige at komme ud i naturen og ‘tømme hovedet’. Men der er bestemt også gode og stærke positive oplevelser, når man ser, at vi lykkes med vores tiltag og er med til at skabe livsglæde for vores beboere. Det giver masser af gejst og energi.  

-Når de ting lykkes, så er vi alle sammen “Konge i eget Liv’, hvilket også er vores og beboernes grundlæggende arbejdsmotto og tilgang til arbejdet her på Skrænten, konstaterer den lokale prisvinder fra Hedegård, som lige fik sat Give og Skrænten så flot på det positive Danmarkskort.