Stærk erhvervshistorie: Dansk Mobilopvask fortsætter den flotte vækstkurve 

Når festivalsæsonen står for døren, kommer der for alvor gang i vaskeanlæggene hos Dansk Mobilopvask i Gadbjerg. Virksomheden har siden 2018 foretaget bæredygtig vask af kopper og krus til festivaler og virksomheder, og både produktionen og maskinparken har været støt stigende siden starten. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GADBJERG: Der er godt gang i udviklingen hos Dansk Mobilopvask på Langgade 1 i

Gadbjerg, hvor virksomheden tilbyder sine kunder en cirkulær løsning, der løser kundernes behov for miljøvenlig vask, tørring og pakning af plastkrus/-kopper, kander, kasser og tilsvarende. 

Ole Lange etablerede virksomheden i 2018, og siden da er udviklingen og kundetilstrømningen kun gået en vej, nemlig fremad.  

Vasker for landets 10 største festivaler 

-Vi vasker for de store bryggerier og vi har landets 10 største festivaler, ligesom vi også er begyndt at vaske kopper for banker og større virksomheder. Derfor har vi lige udvidet fra 3 til 4 vaskelinjer. De forskellige festivaler har også løbende fået flere produkter, ind som vi skal vaske for dem. Senest er vi også begyndt at vaske service mm.

Ole Lange fortæller, at de oplever et stigende marked for vask af service, som emballage til frokostordninger og kaffekopper til brug i kontorfaciliteter. Her er man aktuelt oppe på at vaske et sted mellem 8.000 -10.000 kaffekopper om dagen. 

-Det er ret enkelt. Kundens facilitypartner pakker de brugte kopper i pallekar, sender dem til os, vi vasker og tørrer og sender dem retur til virksomheden inden for et par dage. Et system der fungerer rigtigt godt, og som sparer virksomhederne for både tid og ressourcer, så deres medarbejdere kan bruge tiden på for eksempel at service deres kunder i stedet for at stå og vaske op, siger Ole.  

Stor fokus på miljø og bæredygtighed 

Hos Dansk Mobilopvask er der stor fokus på bæredygtighed og miljø. Her bruger man bæredygtige vaskeanlæg, hvor man genbruger vandet i processen.  

Det starter med at kopperne/krusene eller kanderne kører gennem forskyl, hvor alt det værste snavs skylles væk, så ryger de ind i maskinen til et normalt skyl. Herefter starter selve vaskeprocessen, så er der et slutskyl i 82 grader varmt vand, inden det hele går gennem en tørreproces, hvor det slutter i en tørretunnel med affugtet luft på 50 grader.  

Når der er fuld tryk på to vaskemaskiner i hallen, så ryger der ca. 130.000 kopper i gennem om dagen i tidsrummet 7.00 til 21.00 i 2-holdsskift.  

-I selve festivalsæsonen fra slut maj til september røg der i 2023 i alt 4.6 millioner krus og 610.000 kander gennem opvaskeanlæggene, og tallene forventes bare at stige, så der er godt gang i vaskeriet, fortæller Mie Blok Sølund, der er økonomiansvarlig hos Dansk Mobilopvask. 

Vigtigt at tilbyde jobs til lokale - også de helt unge 

Det er meget magtpåliggende for Ole og virksomheden, at man er en arbejdsplads, der tilbyder lokale folk arbejde – også de helt unge fra 15 år og opefter, som især har gode jobmuligheder i festivalsæsonen.  

-Vi er faktisk blevet meget attraktive for de lokale unge, idet vi får mange ansøgninger, og lige nu er vi i gang med at ansætte 30 nye unge til denne sæson. I sæsonen har vi ansat et sted mellem 60 og 80 unge, og de kommer typisk fra Gadbjerg, Givskud, Give, Thyregod og Jelling, ligesom vi da også har haft unge ansat fra Brejning og Nr. Snede. Det er dejligt, at de unge er interesserede i at søge job her hos os, og vi kan eksempelvis se, at i 2023 leverede de unge fra 15 år og opefter 5900 arbejdstimer, oplyser Mie.  

-Vi ser sådan på det, at vi ‘låner’ de unge – og de låner sådan set også os, så de kan tjene en god skilling, inden de skal videre. Så det er en god vekselvirkning. For os handler det om at skabe et trygt sted at være i job, hvor man ud over at yde også vil opleve at være en del af en social god arbejdsplads. Mange af de unge der arbejder her, er venner i forvejen, og det betyder også noget for den gode stemning, pointerer Ole.  

 

Den tidligere tømrer- og murermester Torben Bruun (til venstre) fra Give blev i december 2023 ansat som produktionschef hos Dans Mobilopvask. Torben og Ole kendte hinanden fra tidligere samarbejdsprojekter.

Fra selvstændig håndværksmester til produktionschef 

Han ansatte pr. 1. december den nu tidligere tømrer- og murermester, Torben Bruun, fra Give, i stillingen som produktionschef. Torben solgte sit firma tilbage i oktober 2023 fordi han ville ud at søge nye græsgange og bruge de kompetencer, han havde erhvervet sig via en række lederuddannelser.  

-Jeg kender Ole helt tilbage fra min ungdom, hvor jeg i 10 år kørte som chauffør for ham i forbindelse med Oles entreprise med Grøn Koncert. Vi kender hinanden godt, og jeg har da også lavet både murer- og tømrerarbejde for ham tidligere. I forbindelse med at jeg solgte mit firma, var jeg i kontakt med Ole. Vi havde nogle gode snakke, og da jeg havde solgt og stod uden fast job, fik jeg en aftale her hos Ole, hvor jeg kunne komme ud og snuse lidt til det hele.  

Det her er en helt anden verden

- Det viste sig så, at han faktisk lige manglede en mand som mig, og pr. 1. december 2023 blev jeg så ansat som produktionschef her hos Dansk Mobilopvask, og det passer mig rigtig godt. Her kan jeg passe mit job med den daglige drift, med at håndtere medarbejderne, og sørge for god trivsel på arbejdspladsen.

- Jeg kan godt lide at have ansvar, at få tingene til at køre, og her var der så en gylden mulighed for at bruge mine kompetencer og være ‘selvstændig’, selvom jeg jo er ansat hos Ole. Før stod jeg jo som selvstændig håndværksmester selv med alle beslutningerne, nu har jeg muligheden for at få noget sparring med Ole. Det her er en helt anden verden, og det har virkelig været lærerigt at være her det første halve års tid, pointerer Torben.