Vild med vilje: Britta og Troels har fundet glæden ved biodiversiteten
Tanken om biodiversitet i villahaver vinder mere og mere indpas her på egnen, og i Thyregod har ægteparret Britta og Troels Christensen fundet stor glæde og forøget livskvalitet ved at skifte fra prydhave til en have med stor fokus på biodiversitet til glæde for insekter og sommerfugle.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
HAVELIV: I disse tider går den gennem land en by en stående joke omkring, hvordan folk passer deres hus, have og eventuelt tilhørende fortov. I de såkaldte go’e gamle dage var der altid tale om en doven mand/kone, når haven ikke stod knivskarp lige til Bo Bedre, men i dag er der kommet andre tendenser i villahavens udtryk.
Her handler det ikke om dovenskab, når haven godt kan se lidt vild ud. Det handler om bevidst satsning på biodiversitet, eller Vild med Vilje, som konceptet også er døbt. Det handler helt fundamentalt om at gøre naturen vildere, rigere og mere mangfoldig, der hvor mennesker bor og arbejder. Det handler i bund og grund om at støtte naturen og at fordre biodiversiteten, at skabe gode økosystemer til gavn for såvel insekter, dyr og mennesker.
Coronaen og sygdom gav anledning til nytænkning af haven
I Skolegade 13 i Thyregod bor ægteparret Britta og Troels Christensen, som har en meget stor have, ikke mindst baghaven har masser af volumen. I en årrække holdt de haven som en traditionel have, men i forbindelse med coronaen og Brittas tiltagende udfordringer rent fysisk som følge af en ledegigtsygdom, blev de mere og mere hooked på at gå en anden vej med deres have.
-Vi blev faktisk noget betagede af tanken om at gøre noget godt for biodiversiteten med vores store have her. Det er hårdt rent fysisk at passe den som en klassisk pusse-nusse-have, og det tager jo også en del tid. Min krop har også som følge af min sygdom givet mig nogle begrænsninger i forhold til fysisk arbejde, så ved at gå ind i Vild med Vilje-tanken og få en have med en masse biodiversitet, er det blevet lettere for os at håndtere havearbejdet, fortæller Britta.
Kræver man flytter sig mentalt
Hun pointerer, at det kræver, at man flytter sig rent mentalt i forhold til havens udtryk. Det at lade naturen gå sin gang er en kunst, man skal lære - også i forhold til omgivelserne, hvor det er vigtigt, at man får sendt et signal om, hvad det er, man har gang i en mere og mere farverig og sprudlende have.
-Det er mange lag i at have en have med fokus på biodiversitet. For os handler det om finde en god balance mellem at lade naturen gå sin gang og så styre det lidt. Man skal lige lære “at styre sig”, men det går det faktisk fint med, jo mere vi er kommet ind under huden på det her projekt.
-Og så er det jo sjovt og lærerigt at finde nye planter og blomster, som kan være med til at give mere liv i haven mht. Insekter og sommerfugle. Man skal lære at frede ukrudtet, forstå at en plante som brændenælden virkelig gør gavn i en have, fordi det er en foderplante, der bidrager med mange gode ting til insektlivet. Akkurat som planterne Tørst og Tjørn, der også er foderplanter. Brændenælder har vi dog ikke fået sat ud endnu, og det er da også en svær plante at styre, når først den får fat, fortæller Britta.
Inspireret af tur til Salzburg
Hun har sammen med Troels netop været på en rejse til Salzburg, hvor de blev inspireret af en masse biodiverse nedslag i staudebede rundt omkring den smukke sø, der lagde kulisse til klassikeren Sound Of Music, i østrigske Salzburg.
-Det var vildt inspirerende at se, hvor flot det kan gøres, også her var der masser af bede med for eksempel brændenælder, som stod flot og under ordnede forhold, siger Britta.
Den nye vilde have i Skolegade 13 er også blevet en mental oase for Britta og Troels. Ikke mindst Britta, der nyder sine daglige ture i haven, hvor hun ‘får en god snak med planter og blomster’.
-Jeg går sådan og småsludrer med blomster og planter. Det er hyggeligt og en rar måde at være i haven på, og det er for mig sammen med mine gode gåture blevet et mentalt fristed. Her tanker jeg op, det er næsten en hel terapitime, og man kommer ind i ‘zonen’, når man går og pusler her i haven.
-Tidligere kunne jeg godt være sur og gal, når jeg skulle ud i haven og forhaven for at fjerne ukrudt, men nu er jeg glad hver gang jeg kigger ud ad vinduerne. En have der har sit eget liv, og ja selvfølgelig småluger jeg lidt, men slet ikke på samme måde som tidligere.
En løbende og spændende proces
Britta og Troels er også i gang med en anden tilgang til deres græsplæne, hvor de også har lavet områder med langt græs, og bagerst i baghaven har de etableret en regulær ‘urskov’, hvor naturen har frit spil.
-Nu har vi været undervejs med biodiversiteten i 4-5 år, og det er en løbende proces, hvor man aldrig bliver færdig. Der opstår nye ideer, tiltag med nye blomster og planter, og det er bare en dejlig måde at holde have på. Vi planter kun de ting ud, vi kan lide at se på, så det er på vores præmisser, der sker, pointerer Britta.
I samarbejde med naboen har Britta og Troels fået fjernet en 2 meter høj hæk, hvor man i stedet for har etableret et kvashegn, der også er et slaraffenland for insekter og andre af havens smådyr.
Britta er for øvrigt også blevet medlem af Smuk By Trup i Thyregod, som netop har lavet en undergruppe, der handler om i samarbejde med Vejle Kommune af få mere biodiversitet til byen - så på den måde er det ikke kun Britta og Troelse der har åbnet døren for de et mere kontrolleret vildt og biodiverst Thyregod.
Og den tanke synes Britta rigtig godt om.