Nekrolog: Mikael Lindharth Hansen 7.2.24

Mikael blev på chokerende vis taget fra os onsdag den 7.2.2024 - først og fremmest fra hans familie, men også fra alle os på hans arbejdsplads Givskud Zoo - Zootopia (GZZ). I en alder af blot 53 år gik han bort, og vi må erkende, at han ikke længere er hos nogen af os!

NEKROLOGH: GZZ har i Mikael mistet en utrolig kompetent medarbejder, en højt værdsat kollega, for mange en ven og et af de mennesker nogensinde med allerstørst ejerskab og loyalitet til GZZ.

Som en del af Familien Hansen, der grundlagde Løveparken, voksede Mikael bogstavelig talt op i parken. Hele hans aktive arbejdsliv - og dertil uendeligt meget overtid - har været i GZZ.

Mikael har varetaget sit arbejde, både som dyrepasser og siden som vagtleder med et engagement, som var langt ud over det forventelige af en endda meget loyal ansat.

Efter en barndom og ungdom konstant på "arbejde" i Løveparken og siden Givskud Zoo besluttede Mikael ret naturligt, at han skulle være dyrepasser. Han tog basisuddannelse som landbruger i 1988 og blev antaget som en af de allerførste zoo-dyrepasserelever i Givskud Zoo i 1988. Som færdiguddannet dyrepasser i 1991 blev han fastansat som dyrepasser i afdelingen med chimpanser og næsehorn - blandt andet det berygtede næsehorn "Brutalis".

I sin tid som dyrepasser viste det sig hurtigt, at Mikael havde et usædvanligt talent for dyrepasning. Hvilket også resulterede i en omfattende karriere som dyrepasser på hjemmefronten, især fuglepasser.

Samtidig blev det også tydeligt, at Mikael på trods af sin unge alder var en meget ansvarlig og handlekraftig mand, der tog hurtige, resolutte og modige beslutninger, når det var nødvendigt. Et forhold, der betød, at da Givskud Zoo i foråret 2000 pludselig manglede en leder af vagtafdelingen, faldt opmærksomheden og valget straks på Mikael.

Vagtafdelingen består af en stab af primært unge sæsonansatte som patruljerer, renholder, servicerer og sikrer en rigtig god publikumsoplevelse, når parken er åben. Dertil kommer opretholdelsen af sikkerheden i forhold til publikum og dyr i nødstilfælde.

Heldigvis har vi haft ganske få situationer, hvor dyr har forårsaget en sikkerhedsrisiko i åbningssæsonen, men der har været et utal af situationer, hvor Mikael har måttet agere og hjælpe publikum i krisesituationer: alt fra indelåste bilnøgler, hvepsestik, faldskader til situationer med folk i alvorlig livsfare pga. sygdom. I de senere år har Mikael derfor også været et naturligt medlem af hjerteløberne.

Mikael besad en masse kompetencer, og der var nærmest ingen situationer, hvor han ikke så mulige løsninger og straks tog aktion på dem.

Ligeledes havde han et ubegrænset engagement, når der var noget der optog ham. Det gjaldt både på arbejde, og også i fritiden med hobbies og med interesse for lokalsamfundet og netværket af mennesker omkring ham.

Mikaels mangeårige interesse for fugle og især papegøjer resulterede f.eks. i en lang karriere som dommer i Dansk Fugleholds bedømmelsesudvalg for netop papegøjer og parakitter. Og i de senere år var det projektet "Floratopia - blomsternes sted i Midtjylland". Hvor Mikael med vanlig energi og totalt engagement dannede et lille firma med produktion og salg af blomsterløg.

Mikael kunne godt have stille og indadvendte stunder, men så skulle han bare forsynes med en motorsav eller en minilæsser og et projekt, hvor han kunne passe sig selv lidt. Og så vendte han altid tilbage med fornyet kraft.

Det er meget svært at beskrive, hvor savnet Mikael vil blive i Givskud Zoo - Zootopia. Hans person, hans væsen, hans viden, hans tro på tingenes løsninger. Vi må med stor sorg desværre erkende, at den tid, hvor udsagnet: "Det ved Mikael garanteret!" var løsningen og forklaring på rigtig meget, er forbi.

Vi sender vores dybeste kondolence til de efterladte og familien.

Fra alle kollegaer og medarbejdere i Givskud Zoo - Zootopia.

Richard Østerballe - Direktør