Ny ejendomsvurdering - hvad er op og ned? Her forklarer lokal mægler fakta for Give-området

I denne uge lander de nye ejendomsvurderinger, og det kan da ellers nok være, at det har skabt en del furore landet over. Ikke mindst fordi mange oplever, at deres grundværdi er steget betragteligt. Men ifølge Lars Secher fra danbolig er der faktisk penge at spare for en del parcelhusejere.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

BOLIG: Mandag i denne uge kunne 1,7 millioner boligejere se den nye vurdering af deres hus og lejlighed. Vurderingener træder i kraft i 2024, har skabt en del uro hos mange boligejere, der kan konstatere, at deres boliger generelt er steget i værdi. Og så bliver det vel dyrere at sidde i sit hus, er den første mange får - logisk nok.  
Men sådan er det ikke. Det forklarer den lokale ejendomsmægler, Lars Secher fra danbolig. 

- Det springende punkt i de nye tal er halt klart boligens grundværdi, det er her boligejerne ser en stigning i forhold til tidligere vurderinger. Og tallene kan godt være svære at gennemskue, så her kommer jeg med et eksempel, idet jeg har fået lov til at bruge en bolig her fra Give som eksempel, fortæller Lars Secher.  

Et klassisk parcelhus sparer faktisk små 6.000 kroner 

Det drejer sig om et klassisk parcelhus beliggende i et klassisk boligkvarter her i Give. Huset er fra 1973 og tilbygget i 2001. Huset er på 176 kvadratmeter og er i 2022 vurderet til 1.500.000 kroner, heraf en grundværdi på 253.000 kroner. I 2023 lyder ejendomsværdiskatten på 8.887 kroner og ejendomsskatten lyder på 7.034 kroner. Altså i alt 15.921 kroner. De nye tal for 2023 lander samlet set på 2.170.000 kroner, hvor ejendomsværdien lyder på 1.755.000 kroner og grundværdien på 418.000 kroner.  

- Det kan lyde som en direkte vej ud på ekstra udgifter for denne boligejer. Men sådan er det langt fra. Tværtimod. Som det er nu, skal boligejeren betale 2,7 procent af de 253.000 om året, men fra 2024 bliver procentsatsen sat ned til 0,7 procent. Fremover skal denne boligejer betale 7160 kroner i ejendomsværdiskat (grundskyld) og 3511 kroner i ejendomsskat. Altså et samlet beløb på 10.071 kroner mod de 15.921 kroner, han betaler i dag. Her er der altså tale om en besparelse på 5.850 kroner. Så jo, vurderingen af boligen er højere men beskatningen en lavere, forklarer Lars Secher.  

Lars Secher fra danbolig i Give opfordrer folk til lige at checke, hvad den nye ejendomsvurdering reelt betyder for deres økonomi. Flere vil her på egnen opleve, at der faktiske er en skattemæssig gevinst at hente. Foto: Danbolig

Handler om at lave en mere funktionel vurderingsmodel 

Han forklarer også, at de nye tal er kommet frem på baggrund af en ny måde at vurdere boliger på.  

- Lad os tage som eksempel, at man har en grund på 100 kvadratmeter. Her må man bebygge x antal kvadratmeter, og det er jo ikke sådan, at alle boligejere har udnyttet bebyggelsesprocenten 100 procent. Den nuværende model tager udgangspunkt i det faktisk bebyggede areal, men sådan er det ikke med den nye vurderingsmodel. Nu er vurderingen lagt ud fra, at samtlige lovlige kvadratmeter er udnyttet til bebyggelse – og det får så grundværdien til at stige.  

Som udgangspunkt betyder den nye vurderings- og beskatningsmodel, at en del skal betale mindre i skat på boligen. Nogle få i dyrere villaer og ejerlejligheder vil komme til at betale lidt mere, men her på egnen vurderer Lars Secher, at de fleste vil opleve, at de “tjener” lidt på den nye vurderingsmodel.  

Den nye ejendomsvurderingsmodel lægger ikke op til, at boligejerne generelt skal betale mere i skat. Formålet med den nye ejendomsvurdering er at få en beskatning, der afspejler dagens ejendomsværdier, og som fremover kan følge prisudviklingen på boligmarkedet.  

Rabatordning 

Når de nye ejendomsvurderinger træder i kraft, etableres der også en rabatordning der sikrer, at ingen boligejere, der har købt og overtaget bolig inden 2024, skal betale højere samlede boligskatter i 2024, end med de nuværende skatteregler.  

- Hvis man for eksempel nu betaler 10.000 kroner om året i ejendomsskatter og med den nye ordning stiger til 12.000 om året, så træder der en rabatordning i kraft, så man stadig kun skal betale 10.000 kroner årligt. Stiger ejendomsvurderingen så i 2025, så man skal betale 13.000 om året i ejendomsskatter, så bliver den faktuelle regning kun på 11.000 kroner, da rabatten på de 2000 kroner fastholdes. Men sælger man sin bolig, så forsvinder skatterabatten for den nye køber, forklarer Lars Secher.  

Han understreger, at den nye vurderingsmodel ikke bliver en bremseklods for boligmarkedet i Give og omegn, fordi det generelt er billigere bo herude.  

- Der ligger en grænse ved huse på priser op til 3.040.000 millioner. De betaler 0,92 procent i værdiskat, og fremover bliver det til 0,51 procent af ejendomsvurderingen på huset op til en vurdering på 11,5 millioner kroner. Og det er det, der grundlæggende ender med, at en del boligejere sparer penge på de nye vurderinger, siger Lars Secher.  

Få her et overblik over din boligskat for 2024 

Vi vedhæfter her et link til, hvor du kan få et overblik over din boligskat i 2024: Få en ide om din boligskat 2024 

Her får du også lige et link til selve vurderingsportalen  

Skulle man sidde med spørgsmål må, man meget gerne kontakte danbolig i Give, hvor Lars og hans kolleger gerne er behjælpelige med at få svar på diverse spørgsmål.  Kontaktinfo finder du HER