Stor udskiftning på vej i skulpturbyen

Foto: ”Bamse på skateboard”, her i godt selskab af Skulpturbyens guider Hanne Lund og Mette Hindhede, af Henrik Voldmester har i et par år nydt turen ned ad Rådhusbakken. Nu er den solgt videre til Fredericia. Foto: Jim Hoff

Andre byer vil gerne kopiere den gode ide fra Give – det medfører ”masseudvandring” til den nye skulpturby i Galten

Af Børge Larsen

Give – Hvert år ved denne tid er der stor aktivitet blandt skulpturbyens mange frivillige hjælpere. Skulpturer skal flyttes, enten til et nyt sted i Give, hjem til kunstneren eller til en placering hos en eventuel køber.

Men i år er der langt mere aktivitet end der har været de sidste 19 år. Nu er det nemlig ikke længere kun i Give, at først initiativrige mennesker og siden byens borgere har fået øjnene op for ”de mentale rastepladser”s værdi.

Det kan være en lise for sjælen at kunne bruge nogle minutter på at betragte og fundere over skulpturernes form og mening, også selv om man måske ikke kan se meningen i dem.

Men det er også en værdi for byen som helhed. For skulpturerne trækker mennesker til byen, mennesker, der måske ellers ikke ville lade vejen falde forbi. Og selv om de alene ikke kan holde liv i byens butikker, er de med til at øge omsætningen.

16 værker på vej nordpå

Den tanke har også strejfet en gruppe mennesker i Galten mellem Aarhus og Silkeborg. Derfor er en del af de skulpturer, der for øjeblikket kan ses i Give, på vej nordpå. Det drejer sig sammenlagt om 16 værker, hvoraf nogle enkeltværker dog indgår i et samlet værk.

Det drejer sig blandt andet om Ole Madsens ”Vinge I – V”, der både kan sælges og opstilles samlet, men også kan ses og købes som enkeltværker. Det samme gælder Poul Jepsens ”Kvindefigur 1 – 3”.

Andre af de nuværende skulpturer skal flyttes hjem til kunstnerne. Det drejer sig om yderligere 16 værker. Endelig forlader den skatende bamse af Henrik Voldmester byen for at køre videre i Fredericia. Bamsen er blevet solgt.

Den store udvandring er ikke ensbetydende med, at Give nærmest bliver tømt for skulpturer. Der kom et stort antal nye værker, så givensere og turister fortsat har noget at glæde sig over. At andre byer har fået øjnene op for den gode ide med at lade kunstnerne bruge byen som galleri stiller nye krav til folkene bag Skulpturby Give. De skal til stadighed skal være oppe på tæerne for at holde den førerposition, der er etableret gennem 20 års koncentreret arbejde.

Brug for stærk opbakning

Men skal positionen som "Danmarks største galleri i det fri” fastholdes, er der også brug en stærk opbakning fra byens borgere. Der er mange måder at bakke den gode ide op på, enten som frivillig i arbejdet med at opstille og udvælge værkerne. Eller ved at blive medlem af foreningen Skulpturby Give.

Det sidste kan man som privatperson blive for kun 150 kroner årligt. Vil man være med til at støtte byen og skulpturbyen, kan man henvende sig til Jørgen Lundsgaard på 4056 8855.

Andre læser

Susan åbner ny butik: Find Deko Guld i Østergade i Give  

Energipark Give: Den store spørgerunde – lugter biogasanlæg, og hvad med lavfrekvente lyde fra vindmøller?

Velbesøgt og konstruktiv infoaften om Energipark Give med spørgelystent publikum

Liv og glade dage i slyngelstuen: Museum Give skal til at drive kro

Louise og Dennis efter et år med Rema i Give: Det har været et helt fantastisk år