Give Open Air 2023 blev en kæmpehyldest til folkene i det vigtige maskinrum: De frivillige

Man kan anskue dette års flotte udgave af Give Open Air på mange måder. Succesen kan indiskutabelt tilskrives det fantastiske vejr, de dygtige kunstnere, gavmilde sponsorer og den flotte folkelige opbakning. Men graver vi lige et spadestik dybere, finder vi det ”ægte guld” og de genetisk rigtige ophavsmænd til, at folket år efter år kan samles til Danmarks hyggeligste havefest: De frivillige.

Tekst og foto Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Mange tænker, at det må være helt unikt og fantastisk at have det privilegium at have presserum og færdes backstage ved Give Open Air, hvor man kommer tæt på de optrædende kunstnere og deres crew. Det er det også, bestemt, for her får man et interessant indblik i forskellige kunstneres gøren og laden – og ikke mindst deres personlige egenskaber.

Det giver et fantastisk off-stage indblik i et farverigt persongalleri, men når man opererer her bag kulisserne, høster man også et stort indblik i, hvad det er for et maskineri, og ikke mindst hvem der ret beset skal hyldes, når Martin Nielsen, Kato eller Gulddreng, eller hvem det nu er der har lukket ballet, over midnat har høstet folkets hyldest hen over den altid konfettibestrøede nattehimmel.  

De stille men uundværlige eksistenser

Man siger, at bag enhver succesfuld mand, står en kvinde, og lad os blot lege videre med denne talemåde her og konstatere, at bag enhver succesfuld musikfestival står en mindre hær af flittige og ’løbestærke’ frivillige, der før, under og efter festivalen giver rigtig mange timer af deres fritid for at få dette enorme maskineri af en musikfestival op at stå og til at køre gnidningsløst.

Som almindelig festivalgæst er det fedt at møde op, og det hele bare spiller, både musikken og de forskellige telte og boder, som det plejer. Man støder måske nok på et par folk i sorte Open Air-trøjer både ved Huset og i Gullestrups Have, rundt omkring ved boderne osv. Og nå ja, det er jo sådan, det er. De er sådan lidt over det hele, og det er lidt som en rigtig god fodbolddommer: Man ser ham egentlig ikke, men han sørger for at kampen afvikles på bedste niveau og for at deltagerne i ”kampen” kan gå tilfredse fra banen.

Fødekæden er intakt

Når man færdes rundt på pladsen og bag kulisserne, både på selve dagen og dagene før den store havefest skydes i gang, ser og mærker man, hvor meget de frivillige virkelig betyder for det her setup. Der er myriader af praktiske opgaver, der skal løses. Der skal laves en lang række administrative aftaler, og der skal naturligvis også på dagen løses her-og-nu opgaver.

Mange af de frivillige, der løfter Give Open Air op til den institution, den er blevet, har flere års erfaring som frivillige. De har deres faste arbejds- og ansvarsområde, og det fungerer fremragende. Samtidig kan man med stor glæde også konstatere, at det lykkes løbende at inddrage nye og unge frivillige i arbejdet. Dermed er fødekæden intakt - og det er hamrende vigtigt.

Alle ånder og lever for det her

Man kan mærke, hvordan de frivillige over én kam ånder og lever for projektet. Alt skal klappe, og fremfor alt ønsker alle, at folket møder op og bakker op om ’Danmarks hyggeligste havefest’. Sker det ikke, er alle deres frivillige timer spildte. For det koster boxen at afvikle sådan en musikfestival. Det koster boxen at hente kunstnere som eksempelvis Kesi og Lars Lilholt ind, og det koster også kassen at leje scene, lys, lyd, telte osv. Der er med andre ord rigtig mange omkostninger forbundet med at fyre sådan en musikfest af.

Og de udgifter skal jo dækkes i form af solgte billetter, salg i telte og boder samt naturligvis sponsorater. For at det skal blive ok, skal det hele som minimum gå i nul, men skal det blive rigtig sjovt, og det skal det da, så skal kassereren efter opgjort regnskab meget gerne kunne melde et overskud ud – et overskud der fordeles til foreningslivet i Give.

Utroligt vigtigt for Give

Netop det foreningsliv, der leverer en stor del af hæren af frivillige, og netop derfor, er det yderst vigtigt, at vi hylder dette maskinrum af flittige myrer ved at møde op, og støtte alt det vi kan. Det giver kampgejst, det gør deres mange frivillige timer meningsfulde, og det giver en positiv italesættelse af hele eventen – og den slags er bare så vigtigt for en by af Gives størrelse.

Set i det lys var lørdagens Give Open Air et kæmpe skulderklap til alle de frivillige, der med brede smil og trætte ben kunne konstatere, at deres fine arbejde i den gode sags tjeneste havde båret frugt. Opbakningen til GOA 23 var eminent, stemningen var supergod, og der var fuld knald på opbakning til de 6 kunstnere på den store scene – også selv om Vor Herre lige sendte en kærlig men våd hilsen til Givefolket og tordenguden Thor også raslede lidt med sablen.

Derfor: Kære frivillige, se dette års flotte succes som en hyldest til jer og jeres uegennyttige arbejde. I er med til at samle byen, levere en flot event år efter år – og det skal vi alle sammen huske at værdsætte. Både når det regner, og når solen stråler muntert ned over Gullestrups Have og Huset.

Læs mere om Give Open Air HER