Ingen opgave er for stor: Bred vifte af handymen står klar på Museum Gives Repair Café

Foto: Denne jumpe, der blandt andet er en del af setuppet på Glud Museum, blev gjort køreklar igen til dagens Repair Café på Museum Give: Foto: Jim Hoff

Museum Give har fået gang i deres Repair Café, som her i første omgang kører 1 gang om måneden frem til og med oktober måned. Her står frivillige lokale handyfolk klar til at hjælpe med at reparere defekte genstande og give ting nyt liv. Og som en behagelig sidegevinst går snakken lystigt hen over bordene.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Museum Give har nu to gange tilbudt borgerne i Give og omegn konceptet ’Repair Café’, Give-egnens svar på tv-programmet ’ Værkstedet’, hvor man kan møde op på museet med sine defekte genstande lige fra ødelagte møbler til defekte mini-køleskabe osv.

Her står så en række gode lokale frivillige handymen/women klar til at give det et skud, og hvem ved, måske bedstemor Annas gamle arvestykke af et bornholmerur pludselig igen er klar til en gang tik-tok. Eller måske din yndlingstræstol er gået op i limningen og trænger til en kærlig og kyndig håndværkerhånd!

15 frivillige på handymanlisten

- Man skal bare komme med alt, man gerne vil have repareret. Det er jo en stor tilfredsstillelse at kunne få lavet sine ting her, og at kunne tage dem med hjem i funktionel tilstand. Det er jo genbrugstanken, når det er allerbedst. Her i aften er det 2. gang, vi kører med Repair Caféen, og det skal som alt andet lige løbes i gang. Det er også erfaringen fra andre steder her i landet, fortæller de to museumsinspektører Sandra Lynge Pedersen og Celia Ekelund Simonsen, der denne aften er værter ved Repair Caféen.

De kan fortælle, at man nu råder over en styrke på hele 15 frivillige, der har tilbudt sine kompetencer i Repai Caféen, så man råder altså over en bred vifte af handymen. Det er lige fra tømrere over folk med forstand på el til syersker, der er klar til at hjælpe, og derudover inviterer museet også specielle gæster med spændende kompetencer ind til de forskellige Repair Caféer.

Denne torsdag aften havde man besøg af møbelkonservator/møbelsnedker Christian Baastrup fra Konserveringscenter Vejle, og han fortalte om sit arbejde og bviste eksempler på samme. Foto: Jim Hoff

Besøg af møbelkonservator

Denne torsdag aften er det møbelkonservator/møbelsnedker Christian Baastrup fra Konserveringscenter Vejle, der er på plads for dels at fortælle om sit arbejde som møbelsnedker/konservator og dels at hjælpe folk med eventuelle trærelaterede opgaver, for eksempel dukker en borge denne aften op med en træstol, der har set bedre dage, og den kommer så gennem Christians kyndige hænder.

Denne aften står der en række forskellige opgaver på reparationsprogrammet lige fra en ødelagt toaster, en højtryksrenser, der er stået af, et defekt mini-køleskab og en symaskine, der trænger til en kærlig hånd.

Kan I ikke lige fikse denne her jumpe?

Aftenens mest opsigtsvækkende projekt er dog i en helt speciel boldgade, og det viser meget godt, hvor bredt man dækker her i Reier Caféen på Museum Give.

En ung kvinde og hendes far dukker nemlig op på museet med en jumpe, også kaldet en guvernantevogn, som er en tohjulet åben hestevogn, som bliver trukket af en enkelt hest. Den unge kvinde kører med jumpen ved diverse events på Glud Museum, hvor hun også kører med hestespand. Men problemet med jumpen er, at låsemekanismen ved døren op i jumpen er gået i stykker, så man kan hverken komme ind i eller ud af jumpen.

Og det er måske knap så smart, så det kigger den lokale Repair Café-handyman Knud på, og til stor glæde for den unge kvinde lykkes det at få låsemekanismen tilbage på rette spor – og dermed kan gæsterne på Glud Museum atter se frem til en hyggetur i jumpen – altså takket være konceptet på Museum Give.

Så er der godt gang i reparationsarbejdet. Her er det en defekt chip, der er til diskussion. Foto: Jim Hoff

Livliner til diverse eksperter

Celias og Sandra forklarer efter denne lykkelige udgang på jumper-sagen, at konceptet her på museet i Give også indbyder til, at folk selv kan være med i reparationerne.

- VI kan jo se, at det er en stor tilfredsstillelse for folk, når de selv på en eller anden måde er med til at fikse deres defekte ting. Og så er det også sådan, at vi kan indkalde diverse eksperter til diverse specialopgaver, hvis det er påkrævet. For det ligger jo implicit i museets DNA, at det handler om reparation og genbrug, så vi vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe folk, lyder det fra Sandra og Celia.

Du får her lige datoerne for de næste 3 planlagte Repair Cafeer her i 2025:

Torsdag den 12. juni kl. 16-19

Torsdag den 11. september kl. 16-19

Torsdag den 9. oktober kl. 16-19

Så tag lige en runde derhjemme og se, om der ikke er et eller andet der trænger til en reparation. Som sagt så er der stor set ikke den ting, man ikke kan få repareret af de godt folk på museet. Og da det hele krydres med en god kop kaffe og gratis kage, så er det i den grad basis for en rigtig hyggeaften i genbrugets tegn.

 

Så skal vi lige have liv i denne toaster - og igen er det elektronikken der driller. Foto: Jim Hoff

Billeder

Andre læser

Museum Give fordobler besøgstal med sorte tal på bundlinjen