Motorcykelstunts på højt plan: Isaac på 15 er klar til at indtage TRS-verdenen

På Ramskovgårdvej 19 mellem Grønbjerg og Øgelund bor engelske Michael Saunders og hans 15-årige søn, Isaac Saunders. De dyrker begge motorcykelsporten TRS med stor dedikation og passion, og hvis du nu ikke lige ved, hvad TRS er for en sportsgren, så skal du bare læse med her.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

MOTORSPORT: Lad os lige starte med at få varedeklareret, hvad sporten TRS egentlig er for en størrelse. TRS står for Trial-Racing Series, og det er en form for motorcykelsport, der fokuserer på præcision, balance og tekniske færdigheder – nogle gange nærmest på akrobatisk plan.

Det handler med andre ord ikke om fart, som i andre sportsgrene, der involverer motorcykler. I trial-motorcykelløb skal føreren nemlig navigere gennem forskellige forhindringer og terræner uden at røre jorden med fødderne eller miste balancen, hvilket kræver stor kontrol og finesse.

Som udøver af denne finurlige sportsgren bliver førerens og den specialbyggede motorcykels evner testet i forhold til at overvinde vanskelige forhindringer som sten, træstammer, mudder og stejle bakker på en kontrolleret, effektiv og så fejlfri en måde som muligt.

Og det foregår altså på nogle lette og manøvredygtige TRS-motorcykler, hvilket gør dem velegnede til denne krævende sport. Samlet set handler TRS om at mestre teknikken og balancen for at fuldføre baner med så få fejl som muligt. I Danmark er der cirka 300 kørere, der har licens til TRS Trials.

Isaac og hans far Michael har selv bygget et TRS-bane ved gården på Ramskovgårdvej, og her bliver det flittigt øvet 2-3 gange om ugen. Foto: Jim Hoff

Isaac har kørt TRS, siden han var 5 år

Med det tekniske på plads vender vi så blikket mod Ramskovgårdvej 19 mellem Grønbjerg og Øgelund. Her bor engelske Michael Saunders sammen med sin datter Grace og sin søn Isaac, og det er sidstnævnte, der er fokus på i denne artikel.

Isaac er nemlig vild med TRS, akkurat som sin far Michael, der i den grad har overført sin passion for sporten til sin søn.

- Jeg har kørt TRS, siden jeg var 5 år gammel. Så det er snart 11 år siden, at jeg begyndte. Det er min far, der har lært mig alt det, jeg kan, fortæller Isaac, mens han stille og roligt tager sin hjelm af efter en træningstur på banen på Ramskovgårdvej og gør klar til interview med pressens udsendte. Farmand Michael er også i fuldt udstyr efter den fælles træningsrunde, og han fortæller, at han selv har kørt TRS i England i op til 15-16 år.

- Da jeg så fyldte 20 år, fik jeg job og lagde TRS på hylden. Men da vi flyttede til Danmark for 11 år siden, meldte jeg mig ind i Kolding Motocross Klub, hvor de også kører TRS-trials, og begyndte at køre TRS igen. Vi har nu boet 6 år her på Give-egnen, og som du kan se, så har vi bygget vores helt egen TRS-bane her på gården, hvor vi øver flere gange om ugen, fortæller Michael, der oprindeligt er fra Portsmouth i England.

Rykker snart op i A-klassen

Isaac er 15 år gammel, fylder snart 16, og han går i 9. klasse på Hornsyld Skole. Han kører TRS Trials i B-klassen og dyster mod kørere på sin egen alder og op til godt og vel 20. Næste sæson skal Isaac op i A-klassen og dyste mod de store, dygtige drenge, og det er en udfordring, han både glæder sig til og har respekt for.

- Når jeg er ude at køre løb, så køres der en 8-10 sektioner, hvor hver sektion køres 4 gange. Man har 1 minut og 30 sekunder til at fuldføre runden, og når man ikke når det inden for tidsrammen, så får man pointstraf, og det gør man også hver gang, man rører jorden med benene, forklarer Isaac.

Han kører cirka 4-5 løb om året, og man bestemmer faktisk selv, hvor mange løb man vælger at deltage i. Og Isaac fortæller, at han klarer sig rigtig fint, for der er masser af pokaler i pokalskabet hjemme på gården ved Give.

Michael Saunders er selv en rutineret TRS-kører, og det er naturligvis ham, der har oplært sønnike. Foto: Jim Hoff

Drømmer om at blive professionel

Og den slags succes kommer jo ikke af sig selv, for nok har den Saunders junior talent og flair for sporten, men der skal trænes fast og stabilt, hvis der skal fastholdes momentum, og talentet skal udvikles.

- Jeg træner 2-3 gange om ugen herhjemme på gården, her på vores egen bane sammen med min far, der jo er min coach. Vi ved, at vi skal til at lave en sværere bane, når jeg rykker op i A-klassen næste sæson. For det er noget sværere baner rent teknisk i A-klassen, så ja, det bliver noget sværere, men jeg glæder mig til det, lyder det fra Isaac med et stort smil.

Han har en klar plan for sin TRS-karriere, den unge målrettede mand, og den kræver en hel del at hive hjem.

- Jeg vil rigtig gerne være professionel, men det er svært, for der er ikke mange danskere, der klarer den. Der er ikke mange danskere med til VM, og for at komme med herop skal man først være en af de bedste i Danmark, man skal også klare sig godt i europæiske turneringer, så der er en lang vej, inden man kan komme til VM, men det ville da være en kæmpedrøm, siger Isaac.

Deltager i træningscamps i udlandet

For at udvikle sig deltager han i nogle camps i udlandet, hvor man udover danske ryttere også møder ryttere fra andre europæiske lande.

- Om 2 uger skal jeg deltage i en træningscamp i Tyskland, hvor der både er danske og tyske ryttere med. I min aldersgruppe er vi nok en 8-9 TRS-ryttere her i Danmark, så vi kender hinanden ret godt. Det sker da også, at nogle af mine venner er med herude på gården og prøver at køre lidt TRS. I dag er det min ven Noah, der er på besøg, og det er jo hyggeligt, fortæller Isaac, mens lillesøster Grace gæstfrit svinger kaffekanden. Hun er 14 år og kører også lidt TRS for sjov, så man kan vel roligt konstatere, at der er tale om en familie med ’benzin i blodet’.

Efter den gode snak med Isaac hopper han og Michael i kørerdragten igen og giver nogle flotte smagsprøver på, hvad det er, denne akrobatiske og tekniske sport går ud på. Det er faktisk imponerende, hvad de to herrer er i stand til at lave af stunts og akrobatiske tiltag – og lidt fantastisk at se far og søn folde sig ud på denne måde med en meget speciel fælles hobby – hvor der tales både engelsk og dansk i kampens hede.

 

Far og søn træner meget sammen på den hjemmelavede TRS-bane - fantastisk at have en fælles hobby. Foto: Jim Hoff

Andre læser

Skal ikke sidde i byrådet som 68-årig: Søren Broch trækker sig som kandidat til næste kommunalvalg

En tennislegende siger stop: Fra asfaltbanen i Give Lystanlæg til dobbelt danmarksmester i elitedivisionen