Rom er ikke bare rom: Der findes Give-rom og Kælder-rom - og de er unikke

I 2013 lancerede Johnny Mortensen fra Kælder-vin for første gang Give-rommen. I år kan den fejre 10-års jubilæum, og den har fået en eksklusiv følgesvend i skikkelse af Kælder-rommen. To vidt forskellige rom-oplevelser, men begge meget populære.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Give-rom eller Kælder-rom? Ja, det er et af livets store spørgsmål, ikke mindst hvis man er til den spirituelle nydelse af denne klassiske drik. Vi er måske nogle stykker, der fra ungdommens tid husker Bacardi-rommen, blandet godt op med cola, som den helt store party-drink, men hos Kælder-vin på Rådhusbakken i Give, er der markant andre boller på suppen, når talen falder på rom.

For 10 år siden udgav indehaver Johnny Mortensen sin allerførste Give-rom. Der blev produceret 300 nummererede flasker, som var unikke, og som det ikek var hensigten skulle genproduceres. Men Johnny blev klogere.

- Det viste sig, at de 300 flasker hurtigt fik ben at gå på, ikke mindst fordi jeg indledet et samarbejde med Erhvervsklubben, så de næste 5 år solgte jeg 300 flasker om året af Give-rommen. I 2018 hed salgstallet 1000 flasker om året, og den var helt specielt, for denne årgang var jeg selv med til at blende. Oprindeligt skulle der kun lavers 300 unikke flasker, med efter 45 dage var de udsolgt, så lavede jeg 300 mere, De var væk efter 6 måneder, så det endte med, at jeg lavede 1000 flasker, der alle blev revet væk dette år, fortæller Johnny Mortensen.

 Både Give-rommen og Kælder-rommen er populære varer på hylderne hos Kælder-vin i Give - de går som varmt brød. Foto: Jim Hoff

Kælder-rommen lokker nye romdrikkere til

I 2019 besluttede han sig så for at lave en Kælder-rom, en noget anderledes type end rom end Give-rommen. Den blev lige så populær som Give-rommen og solgte også 1000 flasker om året.

- Kælder-rommen er en sød, blød og supergod behagelig rom med en meget alsidig anvendelse. Jeg har mødt mange ikke-romdrikkere, der er faldet for netop Kælder-rommen, og dermed har vi introduceret folk til en verden, de ikke vidste fandtes, fortæller Johnny.

Et udsagn hans søn Malthe kan nikke genkendende til, for netop Kælder-rommen blev hans indgang til rom.

- Normalt drikker jeg ikke rom, men da jeg smagte Kælder-rommen, så var jeg solgt, lyder det begejstret fra den unge mand.

Klar med jubilæumsrom

Den første Kælder-rom hed edition 1, og Johnny har lavet en regel til sig selv, at når den nye Give-rom har solgt mere end 500 flasker, så går han over til version Kælder-rom edition 2.

De to rom-produktioner kører sideløbende, så man kan altid købe begge udgaver hos Kælder-vin, så længe lager haves.

I forbindelse med 25-års jubilæumsugen i uge 34 lancerer Kælder-vin en Kælder-rom, der har ligget på fad.

- Det er en helt unik rom, der kun udgives i 75 eksemplarer. Her er det først-til-mølle, så man skal nok skynde sig, hvis man vil have et eksemplar af denne specielle rom, siger Johnny. Han går meget op i at skabe noget unikt, og noget som folk synes om. Derfor lytter han også til kunderne i forhold til smagsnuancer osv., når han blender sin rom.

- I forhold til vores jubilæumsuge vil der ske noget verdenshistorisk. Der er der 25 procents rabat på både Give-rom og Kælder-rom. Normalt giver jeg aldrig rabat, men lige i denne uge vil jeg godt flotte mig lidt, lyder det med en stort smil fra den garvede købmand.

Johnny og sønnen Malthe elsker at eksperimentere med at lægge Kælder-rom på diverse fade, når de er tomme - og det giver nogle helt unikke smagsnuancer til den populære rom. Foto: Jim Hoff

Elsker at eksperimentere med smagsnuancer

Når Johnny får en tønde ledig i kælderen, så fylder han den gerne op med Kælder-rom. Så ligger rommen og hygger sig der i sit nye hjem og kommer til verden efter 2-4 måneder med nye spændende og unikke smagsnuancer, der ifølge Johnny ikke kan genskabes.

- Når de smager en udgave af Kælder-rom, der har ligger på et whiskyfad/røget whiskyfad, bliver de blæst helt bagover. Rommen bevarer sin søde karamelsmag, men den er så også lige blevet tilført noget bid. Det største eksperiment foretog jeg, da jeg smed Kælder-rom over på et tomt gin-fad. Her rystede alle på hovedet af mig, for et brugt gin-fad betragtes i kenderkredse som ubrugeligt og lige til at smide væk. Den første smagsprøve vakte da heller ikke jubel hos de 6 gutter, der prøvesmagte den – og jeg var enig. Men så lod jeg den ligge en god måneds tid længere, stædig som jeg jo er, og så kan det ellers nok være, at smagen sad lige i skabet. En klassisk Kælder-rom tilført spændende citrusnoter, og så fik de 75 flasker også ben at gå på, lyder det fra en begejstret Johnny Mortensen.

Det er i uge 34, der er jubilæumsuge, hvor butikken ud over stort set, men Johnnys ord, forærer Give-rom og Kælder-rom væk, også byder på hele fire smagsevents i det store festtelt. Dem kan du læse om andetsteds her i Vores LokalAvis.

Artikel om Spiritus og Portvinsfestival - klik HER

Artikel om jubilæumsugen - klik HER