
Togdriften i Thyregod i sigtekornet hos Dansk Persontransport
Organisationen Dansk PersonTransport, der er faglig brancheforening for bus- og taxivognmænd i Danmark, er på banen med et ret omsiggribende forslag, hvor man foreslår, at 50 togstationer bør lukkes. Og her er Thyregod Station med på denne ’dødsliste’.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
THYREGOD: Thyregod har i mange år haft status af stationsby placeret mellem togstationerne i Give og Brande, men står det til organisationen Dansk PersonTransport, skal det være slut med, at borgerne i byen kan tage toget fra stationen på Vestre Allé 8.
Organisationen har netop offentliggjort et oplæg til Transportministeriet, hvor de foreslår, at man skærer op til 59 lokale togstationer væk fra landkortet. I stedet foreslås det, at der indføres busser. Det er især de jyske strækninger (surprise), at de små mellemstationer vil forsvinde.
Dansk PersonTransport er en faglig brancheforening for bus- og taxivognmænd i Danmark, og et af deres argumenter for at nedlægge de 59 lokale togstationer er at reducere rejsetiden. På én udvalgt strækning kan turen eksempelvis gøres 44 procent hurtigere ifølge organisationen.
Ved at fjerne nogle stop på 17 forskellige strækninger kan der i gennemsnit opnås en rejsetidsgevinst på banestrækningerne på 17 procent, lyder beregningerne.
- Man fjerner livsnerven i vores lokalsamfund
Lokalrådet i Thyregod løber ikke ligefrem jublende rundt med armene over hovedet efter denne drastiske melding.
- Togdriften i Thyregod er jo en af livsnerverne i vores lokalsamfund. Men lad os nu lige afvente den samlede rapport til Transportministeriet, som forventes at komme her i sommer. I øvrigt vil vi holde et vågent øje med, hvad der sker herfra, og selvfølgelig skal lokalsamfundene inddrages, før der træffes drastiske beslutninger, lyder det i en udtalelse fra Thyregod-Vester Lokalråd.
Flere forringelser for yderområderne
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, kalder udspillet fra Dansk PersonTransport for drastisk.
- Det er et voldsomt stort antal, og vi har behov for at se nærmere på data og analyse bag det. Min vurdering er, at der er behov for de fleste af stationerne. Folk i landdistrikter og yderområder har kun oplevet forringelser, når de har behov for forbedringer i forhold til den kollektive transport, udtaler han til Jyllandsposten.
I forhold til forslaget om, at der skal indsættes busser i stedet for tog, er Damsgaard også ganske klar i mælet.
- Man kan spørge, om det, at rejsetiden kan blive kortere for nogen, skal betyde endnu længere rejsetid og mere usikkerhed for dem, der så skal tage bussen, siger formanden, der understreger vigtigheden af at have lokalbefolkningen med i dialogen.